Θα συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές στο κρέας

06 July 2016

Θα συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές στο κρέας

Story Highlights

  • Στον τομέα του βοείου κρέατος, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί από το 2016 και μετά, με το μεγαλύτερο βάρος σφαγίων να αντισταθμίζει και με το παραπάνω την μείωση στις σφαγές βοοειδών
  • Αν και οι ανεπτυγμένες χώρες θα «ευθύνονται» για λίγο περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων εξαγωγών κρέατος μέχρι το 2025, το μερίδιό τους θα είναι σταθερά μειούμενο

Related Articles

Σημαντική πίεση στις τιμές του κρέατος παγκοσμίως άσκησε το 2015 η ασθενέστερη ζήτηση που έδειξαν οι αναδυόμενες οικονομίες. Κατά συνέπεια, οι τιμές πέρυσι έπεσαν για να φτάσουν σε ένα επίπεδο που είχαμε να το δούμε από τις αρχές του 2010. Αυτή η πτώση ήρθε σε αντίθεση με μια παρατεταμένη περίοδο συνεχόμενης, αν και με αστάθειες, αύξησης στις τιμές η οποία ξεκίνησε το 2002. Μόνο μία φορά στη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου –στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-08– μειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό οι τιμές του κρέατος.

Τα συμπεράσματα αυτά ανήκουν στην μελέτη Προοπτικές 2016-2025 που έδωσαν στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Οι δύο Οργανισμοί έκαναν μια κοινή εργασία προσπαθώντας να προβλέψουν την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς αγροτικών προϊόντων την επόμενη δεκαετία και για τον κλάδο του κρέατος, το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας δείχνει ότι: οι ονομαστικές τιμές αναμένεται να ξεκινήσουν από επίπεδα παρόμοια με εκείνα που είχαν καταγραφεί το 2010 και στις περισσότερες περιπτώσεις θα τείνουν οριακά ανοδικά. Μέχρι το 2025 οι τιμές στο βόειο και στο χοίρειο προβλέπεται να αυξηθούν περίπου στα 4.059 ευρώ/τόνο και στα 1.426 ευρώ/τόνο αντιστοίχως. Για το πρόβειο και το κρέας πουλερικών οι τιμές θα αυξηθούν περίπου στα 3.481 ευρώ/τόνο και στα 1.418 ευρώ/τόνο αντιστοίχως. Αυτά αφορούν τις ονομαστικές τιμές, γιατί σε πραγματικές τιμές, αυτές αναμένεται να πέσουν από το πρόσφατο υψηλό επίπεδο στο οποίο βρέθηκαν.

Αυξανόμενη παραγωγή

Η κίνηση των τιμών για την επόμενη δεκαετία προβάλλεται στο φόντο μιας αγοράς που παραμένει ισχυρή. Στο φόντο αυτό ξεχωρίζουν οι τιμές των ζωοτροφών που προβλέπεται ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, δίνοντας σταθερότητα σε έναν τομέα που σε μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας λειτουργούσε σε ένα περιβάλλον υψηλού και ασταθούς κόστους ζωοτροφών. Αυτό αφορά περισσότερο περιοχές όπως η Αμερική, η Αυστραλία και η Ευρώπη, όπου τα σιτηρά χρησιμοποιούνται περισσότερο εντατικά για την παραγωγή κρέατος.

Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος προβλέπεται να είναι 16% υψηλότερη το 2025 σε σχέση με την περίοδο 2013-2015. Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της αύξησης θα προέλθει από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το κρέας πουλερικών είναι η βασική κινητήρια δύναμη αυτής της αύξησης, καθώς θα μεγαλώσει η παγκόσμια ζήτηση για αυτό το είδος κρέατος, που είναι πιο προσιτό οικονομικά. Το χαμηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλότερες τιμές προϊόντος έχουν καταστήσει τα πουλερικά κρέας επιλογής τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στον τομέα του βοείου κρέατος, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί από το 2016 και μετά, με το μεγαλύτερο βάρος σφαγίων να αντισταθμίζει και με το παραπάνω την μείωση στις σφαγές βοοειδών.

Η παραγωγή χοιρείου κρέατος θα αυξηθεί επίσης μετά το 2016, ωθούμενη από την Κίνα, όπου το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου αναμένεται να σταθεροποιηθεί μετά από μια τριετία σημαντικής μείωσης.

Αυξημένη παραγωγή αναμένεται επίσης στον τομέα του πρόβειου κρέατος, όπου προβλέπεται μια ετήσια ανάπτυξη 2,1%. Πρόκειται για ένα ποσοστό υψηλότερο από ό, τι την τελευταία δεκαετία, και σε αυτό θα παίξουν βασικό ρόλο η Κίνα, το Πακιστάν, το Σουδάν και η Αυστραλία.

Εισαγωγές-εξαγωγές

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα ποσοστό 10% της παραγωγής κρέατος θα είναι εμπορεύσιμο στις διεθνείς συναλλαγές το 2025. Το ποσοστό αυτό ήταν 9% το 2015, και η διαφορά του 1% θα οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο κρέας πουλερικών. Η ζήτηση για εισαγωγές θα είναι αδύναμη στη διάρκεια των πρώτων ετών της περιόδου 2016-2025, κυρίως εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα. Η τάση αυτή θα αντιστραφεί στο δεύτερο ήμισυ της περιόδου 2016-2025 λόγω της ζήτησης που θα παρουσιάσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες (κυρίως το Βιετνάμ και οι χώρες της Αφρικής).

Αν και οι ανεπτυγμένες χώρες θα «ευθύνονται» για λίγο περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων εξαγωγών κρέατος μέχρι το 2025, το μερίδιό τους θα είναι σταθερά μειούμενο. Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο της Βραζιλίας στις παγκόσμιες εξαγωγές αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 26%, συμβάλλοντας στο μισό σχεδόν της αναμενόμενης αύξησης των παγκόσμιων εξαγωγών για την περίοδο 2016-2025.

06 July 2016
Banner