FAO 2024: Αποκαλύπτονται κρίσιμες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα

28 November 2024

FAO 2024: Αποκαλύπτονται κρίσιμες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα

Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) παρουσίασε την Στατιστική Επετηρίδα 2024, μια εκτενή έκδοση που αναλύει τις σημαντικότερες τάσεις και προκλήσεις που επηρεάζουν τα παγκόσμια αγροδιατροφικά συστήματα.

Η φετινή έκδοση εστιάζει σε φλέγοντα ζητήματα όπως η αύξηση των θερμοκρασιών, η επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας, η άνοδος της παχυσαρκίας και οι περιβαλλοντικές πιέσεις στη γεωργική παραγωγή.

Βασικές θεματικές ενότητες

Η έκδοση περιλαμβάνει τέσσερα βασικά κεφάλαια:

  1. Οικονομικές διαστάσεις της γεωργίας.
  2. Παραγωγή, εμπόριο και τιμές γεωργικών προϊόντων.
  3. Επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή.
  4. Βιωσιμότητα και περιβαλλοντικές πτυχές της γεωργίας.

Ο επικεφαλής στατιστικολόγος της FAO, Χοσέ Ροσέρο Μονκάγιο, τόνισε:
«Η έγκαιρη, ακριβής και υψηλής ποιότητας στατιστική είναι θεμέλιο για την ανάπτυξη αξιόπιστων πολιτικών. Αυτή η έκδοση εισάγει νέες εκτιμήσεις σε εθνικό επίπεδο για την απασχόληση στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και δεδομένα σχετικά με τη διατροφή, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για το τι τρώνε οι άνθρωποι και πώς αυτό επηρεάζει τη διατροφή τους».

Σημαντικά στοιχεία

  • Αξία της παγκόσμιας γεωργίας: Αύξηση κατά 89% σε πραγματικούς όρους τα τελευταία 20 χρόνια, φτάνοντας τα 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Παρά την αύξηση, η συμβολή της γεωργίας στο παγκόσμιο ΑΕΠ παραμένει σταθερή, ενώ η απασχόληση στον τομέα μειώθηκε από 40% (2000) σε 26% (2022).
  • Υποσιτισμός: Το 2023, 733 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν υποσιτισμένοι, αυξημένοι κατά 152 εκατομμύρια από το 2019. Η πλειονότητα βρίσκεται στην Ασία, αν και η Αφρική καταγράφει τη μεγαλύτερη αναλογία.
  • Παχυσαρκία: Στις ανεπτυγμένες χώρες, πάνω από 25% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, αναδεικνύοντας την ανάγκη για πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή.
  • Παραγωγή βασικών καλλιεργειών: Το 2022 έφτασε τους 9,6 δισεκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 56% σε σχέση με το 2000. Σημαντική συμβολή έχουν η ζάχαρη, το καλαμπόκι, το σιτάρι και το ρύζι.
  • Κρέας: Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 55% από το 2000, φτάνοντας τους 361 εκατομμύρια τόνους το 2022, με το κοτόπουλο να είναι το πιο παραγόμενο είδος κρέατος.
  • Περιβαλλοντική επιβάρυνση: Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα αγροδιατροφικά συστήματα αυξήθηκαν κατά 10% από το 2000, με την κτηνοτροφία να ευθύνεται για το 54% αυτών.

Περιβαλλοντικές προκλήσεις

  • Χρήση φυτοφαρμάκων: Αυξημένη κατά 70% από το 2000, με την Αμερική να καταναλώνει το 50% των φυτοφαρμάκων.
  • Λιπάσματα: Η χρήση ανόργανων λιπασμάτων έφτασε τους 185 εκατομμύρια τόνους το 2022, σημειώνοντας αύξηση 37%.
  • Νερό: Η λειψυδρία εντείνεται σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική. Χώρες όπως το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιούν ετησίως έως και 40 φορές περισσότερους υδάτινους πόρους από όσους μπορούν να ανανεώσουν.

    Η Στατιστική Επετηρίδα 2024 αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για πολιτικούς, ερευνητές και αναλυτές που επιθυμούν να κατανοήσουν τις τρέχουσες τάσεις και τις μελλοντικές προοπτικές στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας.
28 November 2024