FAO: Αύξηση τιμών σε φυτικά έλαια, κρέας και ζάχαρη

03 September 2024

FAO: Αύξηση τιμών σε φυτικά έλαια, κρέας και ζάχαρη

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) διαμορφώθηκε στις 120,8 μονάδες τον Ιούλιο του 2024, παρουσιάζοντας μια μικρή πτώση σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών των δημητριακών, η οποία αντιστάθμισε τις αυξήσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων, του κρέατος και της ζάχαρης. Παρά τις αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, ο συνολικός δείκτης παρέμεινε 3,1% χαμηλότερος από την ίδια περίοδο πέρυσι και 24,7% κάτω από το υψηλότερο σημείο του, που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2022.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO έφτασε κατά μέσο όρο στις 110,8 μονάδες τον Ιούλιο, σημειώνοντας πτώση 3,8% σε σχέση με τον Ιούνιο και 12,0% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023. Οι τιμές των βασικών σιτηρών, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, σημείωσαν σημαντική μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη εποχική διαθεσιμότητα από τις συγκομιδές χειμερινού σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς και στις ευνοϊκές καλλιεργητικές συνθήκες στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ο ισχυρός ανταγωνισμός στις εξαγωγές και η χαμηλή ζήτηση στην παγκόσμια αγορά άσκησαν επιπλέον πίεση στις τιμές. Οι πιέσεις αυτές, μαζί με τη συνεχιζόμενη συγκομιδή στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, συνέβαλαν στη μείωση των τιμών του αραβοσίτου, ενώ και οι τιμές του κριθαριού και του σόργου ακολούθησαν πτωτική πορεία.

Αύξηση στις τιμές των φυτικών ελαίων

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO σημείωσε αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας τις 135,0 μονάδες τον Ιούλιο, αυξημένος κατά 2,4% σε σχέση με τον Ιούνιο. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο. Ειδικότερα, οι τιμές του φοινικελαίου ενισχύθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης στις διεθνείς αγορές και της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγή στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα παγκοσμίως. Παράλληλα, οι τιμές του σογιελαίου αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης από τον τομέα των βιοκαυσίμων στην Αμερική. Η επιδείνωση των καλλιεργητικών συνθηκών σε μεγάλες παραγωγούς χώρες οδήγησε επίσης σε άνοδο των τιμών για το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο.

Σταθερότητα στις τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος τον Ιούλιο, φτάνοντας τις 127,7 μονάδες, και σημείωσε αύξηση 7,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023. Οι μειώσεις στις τιμές του γάλακτος σε σκόνη αντισταθμίστηκαν από τις αυξήσεις στις τιμές του βουτύρου και του τυριού. Η μείωση της ζήτησης για εισαγωγές γάλακτος σε σκόνη, ιδίως στην Ευρώπη, συνέβαλε στην πτώση των τιμών, παρά τη χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος στην Ωκεανία. Αντίθετα, οι τιμές του βουτύρου αυξήθηκαν για δέκατο συνεχόμενο μήνα λόγω των περιορισμένων εξαγωγικών διαθεσιμοτήτων στην Ευρώπη, ενώ οι τιμές του τυριού αυξήθηκαν ελαφρώς λόγω της υψηλής ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Άνοδος στις τιμές κρέατος και ζάχαρης

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 1,2% τον Ιούλιο, φτάνοντας τις 119,5 μονάδες, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του κρέατος προβατοειδών και βοοειδών, εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης και της μείωσης των προμηθειών στην Ωκεανία. Επίσης, οι τιμές του κρέατος πουλερικών αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν ελαφρώς λόγω της υπερπροσφοράς στη Δυτική Ευρώπη.

Τέλος, ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO σημείωσε δεύτερη συνεχόμενη αύξηση τον Ιούλιο, φτάνοντας τις 120,2 μονάδες, αν και παραμένει 17,9% χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην περιορισμένη παραγωγή ζάχαρης στη Βραζιλία και στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ξηρασίας στις καλλιέργειες τους επόμενους μήνες.
Πηγή: etheas.gr

03 September 2024
Banner