FAO: Αναντικατάστατα τα οφέλη των ζωικών προϊόντων για την υγεία των ανθρώπων

01 June 2023

FAO: Αναντικατάστατα τα οφέλη των ζωικών προϊόντων για την υγεία των ανθρώπων

Το κρέας, τα αβγά και το γάλα προσφέρουν κρίσιμες πηγές των τόσο απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που δεν μπορούν εύκολα να ληφθούν από φυτικές τροφές, αναφέρει μια νέα έκθεση που εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Σε βασικά στάδια της ζωής, όπως η εγκυμοσύνη και η γαλουχία, η παιδική ηλικία, η εφηβεία και η μεγαλύτερη ηλικία, λέει η μελέτη, με τίτλο " Συμβολή τροφής χερσαίας ζωικής προέλευσης σε υγιεινές δίαιτες για βελτιωμένα αποτελέσματα διατροφής και υγείας" είναι απαραίτητες τα ζωικά προϊόντα.

Είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι τώρα για τα οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης και βασίζεται σε δεδομένα και στοιχεία από περισσότερες από 500 επιστημονικές εργασίες και περίπου 250 έγγραφα πολιτικής.

Το κρέας, τα αβγά και το γάλα παρέχουν μια σειρά σημαντικών μακροθρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι δύσκολο να ληφθούν από φυτικά τρόφιμα στην απαιτούμενη ποιότητα και ποσότητα, αναφέρει η έκθεση. Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, μια σειρά από απαραίτητα λιπαρά οξέα, σίδηρος, ασβέστιο, ψευδάργυρος, σελήνιο, βιταμίνη Β12, χολίνη και βιοδραστικές ενώσεις όπως καρνιτίνη, κρεατίνη, ταυρίνη παρέχονται από τροφές από χερσαία ζώα και έχουν σημαντικές λειτουργίες υγείας και ανάπτυξης.

Ο σίδηρος και η βιταμίνη Α είναι από τις πιο κοινές ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε παιδιά και έγκυες γυναίκες. Παγκοσμίως, περισσότερα από 1 στα 2 παιδιά προσχολικής ηλικίας (372 εκατομμύρια) και 1,2 δισεκατομμύρια γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία υποφέρουν από έλλειψη τουλάχιστον ενός από τα τρία μικροθρεπτικά συστατικά: σίδηρο, βιταμίνη Α ή ψευδάργυρο. Τα τρία τέταρτα αυτών των παιδιών ζουν στη Νότια και Ανατολική Ασία, τον Ειρηνικό και την υποσαχάρια Αφρική.

Η κατανάλωση κρέατος διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα αλλά και από τις συνθήκες που διαβιώνουν οι πολίτες.

 Ένας άνθρωπος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καταναλώνει κατά μέσο όρο μόνο 160 κιλά γάλα το χρόνο, ενώ κάποιος στο Μαυροβούνιο καταναλώνει 338 κιλά. Σχετικά με τα αβγά, ένα άτομο στο Νότιο Σουδάν καταναλώνει 2 κιλά κατά μέσο όρο το χρόνο σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 25 κιλών για ένα άτομο στο Χονγκ Κονγκ. Ο μέσος άνθρωπος στο Μπουρούντι καταναλώνει μόλις 3 κιλά κρέατος το χρόνο, σε σύγκριση με 136 κιλά για κάποιον που ζει στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: FAO.org

01 June 2023
Banner
Banner