Ευστάθιος Ευσταθίου: Ανεξέλεγκτες εισαγωγές και εισαγόμενες ασθένειες

04 February 2015

Ευστάθιος Ευσταθίου: Ανεξέλεγκτες εισαγωγές και εισαγόμενες ασθένειες

Ο νομός Έβρου είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα με μια μορφολογία που καθιστά την επικοινωνία δύσκολη. Πρόσφατα το σωματείο κρεοπωλών άλλαξε το καταστατικό του και καλύπτει όλα τα κρεοπωλεία του νομού, που είναι περίπου 100. Για τυπικούς λόγους δεν συμμετείχε στις διαδικασίες του τελευταίου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Ο λόγος στο πρόεδρο του σωματείου, Ευστάθιος Ευσταθίου:

 

Δημοσιεύτηκε στο Meat News, τ.24, Φεβρουάριος 2015

 

Meat News: Ποια είναι τα βασικά προβλήματα με τα οποία ασχολείται το σωματείο σας;

Τα προβλήματα μας είναι αυτά με τα οποία ασχολούνται όλα τα σωματεία του κλάδου. Είναι ο ανταγωνισμός με τα μεγάλα καταστήματα, οι παράνομες σφαγές και το λιανικό εμπόριο, το οποίο έχει πάρει μεγάλη διάσταση στην περιοχή του νομού Έβρου. Έχουν σημειωθεί περιστατικά, όπου αγοράζουν από μεγάλους εμπόρους στην πόλη και τα πουλάνε για δικά τους, εγχώρια, χωρίς να τους γίνεται κανένας έλεγχος.

 

Meat News: Όταν λέτε λιανικό εμπόριο, ποιους εννοείται;

Από ανθρώπους που δεν έχουν ούτε κατάστημα, ούτε τίποτα. Ξύπνησε ένας ένα πρωί στο χωριό, πήρε το αμάξι του, ψώνισε από σούπερ μάρκετ ή οπουδήποτε και γυρνάει πόρτα-πόρτα και πουλά, χωρίς να μπορεί να τον ελέγξει κανένας. Αυτό το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλη αύξηση. Φανταστείτε ότι παλαιότερα ήταν 1-2 άνθρωποι, τους γνωρίζαμε, ενώ τώρα είναι γύρω στα 12 άτομα σε όλη την περιοχή.

 

Meat News: Αναφέρατε τον ανταγωνισμό με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;

Τα τελευταία χρόνια ο περισσότερος κόσμος έχει μπει σε μια διαδικασία να κυνηγάει το φθηνό, άσχετα αν έχει ή δεν έχει χρήματα στην τσέπη του. Παρασύρονται από τις τηλεοράσεις, από όσα ακούνε και βλέπουν και κυνηγάνε το φθηνό προϊόν. Τα μάρκετ πουλάνε φθηνά, χωρίς να τους ενδιαφέρει το κέρδος, μάλιστα ξέρουμε πολύ καλά ότι πολλές φορές πουλάνε φθηνότερα από ό,τι αγοράζουν και δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος. Στην περιοχή μας έχουμε κάνει δυο φορές καταγγελία για σούπερ μάρκετ, όπου ο υπάλληλος έχει σφραγίδα δικιά του και σφραγίζει τα κομμάτια κρέατος ως ελληνικά.

 

Meat News: Οι υπηρεσίες δεν αντιδρούν;

Η σχέση μας με τις υπηρεσίες είναι πάρα πολύ καλές, αλλά μου φαίνεται ότι αυτό δεν είναι πολύ καλό όταν θέλεις να τους κάνεις μια καταγγελία. Αρχίζουν να δυσανασχετούν. Ενδεχομένως να γίνουμε λίγο πιο σκληροί μήπως και αλλάξει κάτι και για μας. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, τα κρεοπωλεία μας είναι σε άριστη κατάσταση και αυτό είναι το θετικό.

 

Meat News: Με την ντόπια παραγωγή της περιοχής τι γίνεται;

Μέσα στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νομό είναι η εισαγωγή από τις γείτονες χώρες. Λόγω της ακριτικής μας θέσης δεχόμαστε μεγάλο πλήγμα από αθρόες εισαγωγές από τη Βουλγαρία. Έχουμε επίσης τις ασθένειες που έρχονται από τις γείτονες χώρες, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά όλη την Ελλάδα. Να φανταστείτε ότι τον τελευταίο καιρό δουλεύουμε αρνιά από τα Γιάννενα, γιατί δεν υπάρχουν στην περιοχή λόγω του καταρροϊκού πυρετού. Τώρα έχει δώσει την άδεια η κτηνιατρική υπηρεσία για να αρχίσουν να φέρνουν ζώα οι κτηνοτρόφοι και να ξεκινήσει ξανά η εκτροφή ουσιαστικά.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, η έλλειψη σφαγείων. Σε όλο το νομό λειτουργεί μόνο ένα σφαγείο στην Ορεστιάδα. Να φανταστείτε ότι εγώ σφάζω στην Κομοτηνή, που είναι 50 χλμ, ενώ για να πάω στην Ορεστιάδα θέλω δυόμιση ώρες. Έτσι έρχονται οι έμποροι και παίρνουν τα ζώα και τα πηγαίνουν για σφαγή σε άλλους νομούς.

 

Meat News: Κάποιο άλλο πρόβλημα απασχολεί το σωματείο σας;

Είμαστε αρκετά μακριά από τις μεγάλες πόλεις και υπάρχει δυσκολία για κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει τη σχολή κρεοπωλών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι από το νομό, έχουμε ήδη συγκεντρώσει 18 και σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι. Ακόμα και μια φορά στα δυο χρόνια να μπορούσε να έρθει η Σχολή σε κάποια πόλη του νομού, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες της περιοχής και θα βοηθούσε και στην ανανέωση του επαγγέλματος.

04 February 2015
Banner
Banner