Εθνική στρατηγική για το ελληνικό γιαούρτι ως ΠΓΕ προωθεί το ΥΠΑΑΤ

08 June 2017

Εθνική στρατηγική για το ελληνικό γιαούρτι ως ΠΓΕ προωθεί το ΥΠΑΑΤ

Ευρεία σύσκεψη με κτηνοτροφικούς και μεταποιητικούς φορείς της χώρας και θέμα τη χάραξη μίας εναρμονισμένης κοινά αποδεκτής στρατηγικής για την προστασία και προώθηση του ελληνικού γιαουρτιού, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 7 Ιουνίου στο ΥΠΑΑΤ. Η σύσκεψη έγινε κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμη, ενώ ήταν παρόντες ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Ν. Αντώνογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Όπως ανακοινώνει το ΥΠΑΑΤ:

«Στόχοι της σύσκεψης ήταν η συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης με βασικούς άξονες:

  • τη διερεύνηση της αναγκαιότητας υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ,
  • την παράλληλη αποκατάσταση της παραπλάνησης που ήδη λαμβάνει χώρα στην ενωσιακή αγορά από την κατάχρηση των όρων «ελληνικό» ή «ελληνικού τύπου» κτλ για προϊόντα γιαούρτης με παρεμβάσεις τόσο στα αρμόδια ενωσιακά όργανα όσο και στα λοιπά Κράτη Μέλη και
  • τη χάραξη συντονισμένης εμπορικής πολιτικής για το προϊόν ώστε να αναδειχθεί η αυθεντικότητα της ελληνικής παραγωγής στην ενωσιακή αλλά και διεθνή αγορά.

Διαπιστώθηκε συναίνεση κατ΄ αρχήν στη στόχευση και αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, αποτελούμενη από παράγοντες της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να διερευνηθούν, συναποφασιστούν και  προετοιμαστούν οι προϋποθέσεις και τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης καταχώρισης της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική  Ένδειξη.

Παράλληλα, τονίστηκε και συνομολογήθηκε η ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για την εκατέρωθεν στήριξη των παράλληλων δράσεων ΥΠΑΑΤ και ενδιαφερόμενων φορέων, συλλογικών ή μη, για την προστασία και την προώθηση της ελληνικής παραγωγής στις οποίες εντάσσονται και η αξιοποίηση ένδικων μέσων, όπου αυτό απαιτηθεί».

08 June 2017
Banner
Banner