Κόκκαλης: Έως τέλος του ’18 άρση περιορισμών στις εισαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων στο Ισραήλ

10 May 2018

Κόκκαλης: Έως τέλος του ’18 άρση περιορισμών στις εισαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων στο Ισραήλ

Η άρση των περιορισμών στις εισαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων και αυγών στο Ισραήλ είναι η υπόσχεση που πήρε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης κατά την επίσκεψη και τις συνομιλίες που είχε στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του υφυπουργού, το μήνυμα που έστειλε ο κ. Κόκκαλης σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιριών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και σε θέματα ευφυούς γεωργίας, ήταν: «Δώστε μας την τεχνολογία και την γνώση, ώστε τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Εμείς σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε την βούληση να στηρίξουμε την κοινή αυτή προσπάθεια, όπως φυσικά και η ελληνική κυβέρνηση αντίστοιχα στους υπόλοιπους τομείς».

Ο υφυπουργός, ο οποίος βρέθηκε στο Τελ Αβίβ για την 20η Διεθνή Αγροτική Έκθεση Agritech, ήταν επικεφαλής πολυμελούς ελληνικής αποστολής η οποία αποτελείτο από: εκπροσώπους των Επιμελητηρίων Λάρισας και Χανίων Κρήτης και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, επιχειρηματίες με αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα και εκκοκκιστές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

«Ο κ. Κόκκαλης, συνοδευόμενος από τον Έλληνα Πρέσβη στο Ισραήλ Κωνσταντίνο Μπίκα, παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους της. Στο περιθώριο της έκθεσης ο υφυπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας του Ισραήλ Shlomo Ben Eliyahu, ο οποίος υποσχέθηκε την άρση των περιορισμών μέχρι το τέλος του χρόνου, στις εισαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων και αυγών στο Ισραήλ. Ο Έλληνας υφυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Γεωργίας του Ισραήλ Uri Ariel και συμφώνησαν στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα αγροδιατροφής, τεχνολογίας και εξαγωγών.

Εποικοδομητικές επιχειρηματικές συναντήσεις

Τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Λάρισας με τις εταιρίες του Ισραήλ στην δημιουργία μιας εταιρίας που θα αναλάβει να τρέξει το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο του αγρομάρκετινγκ, επιδίωξε στις επαφές του ο πρόεδρος Σωτήρης Γιαννακόπουλος.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης κάλεσε τους Ισραηλινούς να τους υποδείξουν ποια προϊόντα μπορούν να καλλιεργηθούν στο νησί τους και εν συνεχεία πώς αυτά θα προωθηθούν για εξαγωγές.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης, επιδίωξε την από κοινού με το Ισραήλ διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, με έμφαση στην αγροδιατροφή αλλά και την δυνατότητα φιλοξενίας μαθητών του Τεχνολογικού Ιδρύματος σε Ισραηλινές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Οι πρώτες επαφές κρίθηκαν θετικές. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις b2b, σε συγκεκριμένη θεματολογία και χρονοδιάγραμμα, υπό την διακριτική εποπτεία του ελληνικού ΥπΑΑΤ, κυρίως για να ξεπεραστούν προβλήματα γραφειοκρατίας.

Οι κ.κ. Γιαννακόπουλος, Ροκάκης, Σπηλιώτης ευχαρίστησαν θερμά τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη για την πρωτοβουλία που πήρε, ώστε η Ελληνική αποστολή να επισκεφθεί την Διεθνή Έκθεση Agritech και να ενημερωθεί άμεσα για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που καταγράφονται στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και για την παρέμβαση του, ώστε να γίνουν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Ισραηλινούς επιχειρηματίες.

Έντονο ενδιαφέρον Ισραηλινών για επενδύσεις στην Ελλάδα

Οι εταιρίες με τις οποίες συναντήθηκε η ελληνική επιχειρηματική αποστολή -στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας- ήταν η Carmel AGREXCO (AMPA Group) και η Frank Group, αλλά και με ισραηλινούς επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Τελ Αβίβ.

Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν κι από τις επαφές της Ελληνικής αποστολής με τον Πρόεδρο του Ισραηλινοελληνικού Επιμελητηρίου Sabby Mionis, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύ στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων, στην θετική γνώμη που έχουν οι Ισραηλινοί για την πατρίδα μας, γι αυτό και τα κύματα Ισραηλινών τουριστών στα ελληνικά νησιά. Παράλληλα ο κ. Mionis κάλεσε τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων να αναζητήσουν αξιόπιστες εταιρίες στις περιοχές τους, οι οποίες αναζητούν επενδυτές και να προκύψουν δυναμικές συνεργασίες.

Σε μια από τις πολλές συναντήσεις, προέκυψε και το ενδιαφέρον Ισραηλινής εταιρίας να επενδύσει στον τομέα του real estate στην πόλη της Λάρισας.

Δηλώσεις Β. Κόκκαλη

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, μετά το πέρας των επαφών στο Τελ Αβίβ δήλωσε σχετικά: «Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια αλλάζει σελίδα, προοδεύει, γίνεται εξωστρεφής. Με την επίσκεψη μας στο Ισραήλ επιχειρούμε να παντρέψουμε την τεχνογνωσία των Ισραηλινών σε θέματα μάρκετινγκ, εκπαίδευσης και τεχνολογίας με τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ώστε αυτά να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Η προθυμία των Ισραηλινών να επενδύσουν στην χώρα μας στην γεωργία, αλλά και σε άλλους τομείς, αποτελεί μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης από το εξωτερικό στην ελληνική οικονομία που συνεχώς αναπτύσσεται. Καλώ για μια ακόμη φορά τους αγρότες να μην μείνουν παθητικοί στις εξελίξεις που έρχονται. Να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια τους. Να οργανωθούν γύρω από Ομάδες Παραγωγών, γύρω από φορείς, όπως τα Επιμελητήρια, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας και σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο, το οποίο θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους, να συνεργαστούν με αξιόλογες εταιρίες του εξωτερικού, με στόχο να κατακτήσουμε με τα ποιοτικά μας προϊόντα τον κόσμο. Τώρα είναι η ώρα. Όχι άλλες καθυστερήσεις».

Στο Πατριαρχείο

Η επίσκεψη της Ελληνικής αποστολής ολοκληρώθηκε με την συνάντηση που είχε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με τον Πατριάρχη Θεόφιλο τον Γ΄, τον οποίο ο Β. Κόκκαλης συνεχάρη για τον σπουδαίο και κομβικό ρόλο που επιτελεί για την προάσπιση της Ορθοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Εξέφρασε δε την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Πατριαρχείο και εξομολογήθηκε τα πλούσια συναισθήματα που τον διακατείχαν, στην περσινή παρουσία του, στην τελετή του Αγίου Φωτός, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση».

10 May 2018
Banner