Εντολή Πατούλη για εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά

30 March 2022

Εντολή Πατούλη για εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά

«Προτεραιότητά μας η προστασία των καταναλωτών αλλά και η ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στο επίκεντρό μας η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη σε εμπορικά καταστήματα της Αθήνας, καθώς και στη Βαρβάκειο Αγορά.

Ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει την εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων στην αγορά από τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας με στόχο την προστασία καταναλωτών και εμπόρων από φαινόμενα αισχροκέρδειας. Επισημαίνεται πως οι έλεγχοι έχουν εστιαστεί αυτό το διάστημα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πρατήρια καυσίμων σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της Αττικής.

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε για την πορεία των ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με καταστηματάρχες και εμπόρους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως λόγω του κύματος ακρίβειας που πλήττει και τη χώρα μας, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των ελέγχων ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γ. Δημόπουλος ανέφερε: «Τα μικτά κλιμάκια του Κεντρικού Τομέα Αθηνών αποτελούμενα από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης, Υγειονομικού Ελέγχου και Κτηνιατρικής και Αγροτικής Ανάπτυξης προβαίνουν σε εντατικούς ελέγχους. Σε 180 ελέγχους που έγιναν σήμερα διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 12% των περιπτώσεων, οι οποίες αφορούσαν σε μη αναγραφή τιμών, απουσία PΟS, πώληση κατεψυγμένων προϊόντων ως φρέσκα, πώληση εισαγόμενων προϊόντων ως ελληνικά, πλημμελείς συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης των προϊόντων και πώληση ληγμένων ή αλλοιωμένων προϊόντων».

Στη Βαρβάκειο, τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βαρβακείου Γ. Ευρυπιώτης, ο οποίος τον ενημέρωσε για την αγοραστική κίνηση και τα επίπεδα που κυμαίνονται οι τιμές, αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνουν οι επαγγελματίες ώστε να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Πατούλης σε δηλώσεις του επισήμανε σχετικά: «Με τα κλιμάκια της Περιφέρειάς μας, κάνουμε εκτεταμένους ελέγχους στις τιμές αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων στην αγορά της Αθήνας και σε όλη την Περιφέρεια Αττικής. Στόχος μας να παρακολουθούμε από κοντά τα ζητήματα της ακρίβειας και να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Γνωρίζουμε καλά ότι πολλοί έμποροι απορροφούν τις ανατιμήσεις, όμως υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι αισχροκερδούν. Για το λόγο αυτό προβαίνουμε στους ελέγχους, ώστε να προλαμβάνονται και να διαπιστώνονται εγκαίρως κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά και σε πρατήρια καυσίμων. Η ακρίβεια είναι ορατή στην καθημερινότητά μας και τα αίτια γίνονται κατανοητά από τους πολίτες. Οφείλεται στις συγκυρίες που συντρέχουν και λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω του πολέμου. Εμείς υπό τις συνθήκες αυτές, καταβάλλουμε προσπάθειες να πατάξουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, προστατεύοντας τους καταναλωτές αλλά και τους εμπόρους, καθώς θέλουμε να ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Ορισμένοι έμποροι αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να διατηρούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα κατά το δυνατόν. Υπάρχουν όμως και άλλοι που αισχροκερδούν και για αυτό με τα κλιμάκιά μας θα προβούμε σε εντατικούς ελέγχους προς όφελος των πολιτών και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς».

30 March 2022
Banner
Banner