Οι συνεχείς και ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις πλήττουν την ελληνική αγορά

26 January 2023

Οι συνεχείς και ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις πλήττουν την ελληνική αγορά

Τα Χριστούγεννα πέρασαν μεν, αλλά ο απόηχος των αγορών φτάνει μέχρι σήμερα, καθώς όπως πληροφορούμαστε από τοπικό Μέσο της Κρήτης, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στρώθηκε με γουρουνόπουλο Κύπρου, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο Γιάννης Μπούρας, μέλος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας και αφορά ολόκληρη τη χώρα. Αδιευκρίνιστα μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου  χοιρινού κρέατος πουλήθηκαν τις μέρες των γιορτών ως «ελληνικό», εξαπατώντας τους καταναλωτές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Τόσο στα χοιρινά όσο και στα αμνοερίφια η κατάσταση μέσα στις γιορτές φαίνεται να ξέφυγε, με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, το μέλος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου Βασίλης Σμπώκος λέει ότι, επειδή στην Κρήτη υπήρχε τα Χριστούγεννα επάρκεια σε αμνοερίφια, δεν πρέπει να έγιναν “βαφτίσια”. “Κρούει” όμως τον “κώδωνα” του κινδύνου για το Πάσχα, οπότε και θα δούμε, “με το κιάλι πλέον τότε το κρητικό αμνοερίφιο”».

Yπολογίζεται πως μόνο από την Κύπρο έρχονται κάθε βδομάδα 3 κοντέινερ με χοιρινά που σημαίνει τουλάχιστον 1.000 σφάγια ζώα, αναφέρει ο κ. Μπούρας και εξηγεί συγκεκριμένα: «Από τον Οκτώβριο και μετά, τα κυπριακά χοιρινά δεν έρχονται απλά σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις τιμές των ελληνικών χοιρινών, έρχονται σε τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής», σύμφωνα με τον πρόεδρο των χοιροτρόφων. Έχουν φτιάξει οι Κύπριοι δύο μεγάλες οργανώσεις μέσω των οποίων κρατάνε την τιμή στη χώρα τους υψηλή και το περίσσευμα το διοχετεύουν στην Ελλάδα σε τιμές πολύ χαμηλότερες του κόστους. Φανταστείτε ότι, όταν εμείς πουλάμε στα 1,95 ευρώ το κιλό για ζων βάρος τα χοιρινά μας, εκείνοι πουλάνε στο 1,30 ευρώ το κιλό στη χώρα μας, ενώ στη χώρα τους η τιμή με την οποία πουλάνε το χοιρινό τους είναι η ίδια η δική μας».

Aν και οι ελληνοποιήσεις δεν αποτελεί καινούργια κατάσταση, ο πρόεδρος των χοιροτροφικών συλλόγων λέει πως έρχονται χοιρινά από πολλές χώρες «αλλά τα κυπριακά προκάλεσαν ιδιαίτερη ζημιά γιατί έρχονται πολύ κάτω του κόστους. Αυτό ξεκίνησε από τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί ακόμα. Εμείς έχουμε προσφύγει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητάμε να ελεγχθεί και η νομιμότητα της διαδικασίας αυτής από την Κύπρο»... Mάλιστα, ο κ. Μπούρας τονίζει πως παρ’ ότι η πολιτεία κάνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, εντούτοις το Πάσχα πιθανόν να υπάρχει έξαρση των ελληνοποιήσεων

Θα υπάρξουν ελλείψεις το Πάσχα;

Ο Βασίλης Σμπώκος μέλος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ), σχετικά με τις παράνομες εισαγωγές κρεάτων το Πάσχα δεν διστάζει να πει: «Είναι δύσκολο για την περίοδο των Χριστουγέννων να έχουν έρθει αμνοερίφια στην Κρήτη από το εξωτερικό. Αλλά το Πάσχα θα φανούν οι ελλείψεις έντονα. Διότι οι περισσότεροι παραγωγοί, όταν το τσουβάλι η τροφή είναι 25 ευρώ και οι τιμές παραγωγού είναι στα τάρταρα, αυτό που θα κάνουν είναι να κρατήσουν όσα ζώα χρειάζονται μόνο για να διατηρήσουν τους αριθμούς που πρέπει για να μην έχουν πρόβλημα με τις επιδοτήσεις τους σε κάποιον έλεγχο. Αυτή είναι η κατάσταση. Και το Πάσχα, τα αμνοερίφια θα τα βλέπουμε με το κιάλι. Θα υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και τότε θα είναι πιο εύκολο να γίνουν “ελληνοποιήσεις” και στα αμνοερίφια της Κρήτης. Και αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε και στην εσωτερική αγορά. Δεν μπορεί δηλαδή μια ζωή η Βαρβάκειος Αγορά να είναι γεμάτη από αρνάκια Νάξου. Πόσα αρνάκια δηλαδή βγάζει αυτή η Νάξος; Έλεος! Αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρική προς κάθε δημόσιο. Έτσι, δεν ενισχύει τις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να κάνουν τους ελέγχους. Και το κάνει συνειδητά από ιδεοληψίες κατά του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών».

Πηγή: neakriti.gr

26 January 2023
Banner
Banner