Ενοποίηση των ελέγχων υπόσχεται το Υπουργείο

11 June 2015

Για «ενοποίηση όλων των διαδικασιών ελέγχου για τα αγροδιατροφικά προϊόντα από τον σταύλο και το χωράφι ως το πιάτο του καταναλωτή» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής  Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου μετά την επίσκεψή του στα γραφεία του ΕΦΕΤ, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβούλιου του φορέα, σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου.
Κεντρική αρχή ελέγχου θα είναι ο ΕΦΕΤ, σύμφωνα με νέα θεσμική προσέγγιση σε όσους ασκούν σήμερα αρμοδιότητα ελέγχου σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας. Ολόκληρη η δήλωση του κ. Αποστόλου:

«Όσον αφορά το σημερινό μοντέλο ελέγχου τροφίμων έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα που εστιάζονται κυρίως στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων, στην πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών και στη συνακόλουθη έλλειψη συντονισμού και εποπτείας.
Προχωράμε σε μια θεσμική παρέμβαση συντονισμού όλων όσων σήμερα ασκούν αρμοδιότητες ελέγχου στα διάφορα στάδια της παραγωγικής και της μεταποιητικής διαδικασίας. Ενοποιούμε τους ελέγχους από το χωράφι μέχρι το πιάτο του καταναλωτή. Σημείο αναφοράς, Κεντρική Αρχή Ελέγχου θα είναι ο ΕΦΕΤ, με τη συμπαράσταση βεβαίως του αρμόδιου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που έχει άλλωστε και την εποπτεία του φορέα, και πάντα σε συνεργασία με τις περιφερειακές υπηρεσίες τόσο του ΕΦΕΤ όσο και του υπουργείου.
Η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα στηριχθεί στην ανάδειξη του αγροδιατροφικού μοντέλου ως κυρίαρχου εργαλείου, όπου τα στοιχεία της ποιότητας και της παράδοσης θα συνδυάζονται με αυτά της υγιεινής και της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων».

Όπως είπε ακόμα ο υπουργός «Οι υπάρχουσες σήμερα δομές στη χώρα, θα προσαρμοστούν στην ολοκληρωμένη και ενοποιημένη προσέγγιση "από το αγρόκτημα/στάβλο στο τραπέζι του καταναλωτή" και για το λόγο αυτό θα γίνουν οι αναγκαίες οργανωτικές προσαρμογές για την ενοποιημένη αντιμετώπιση της τροφικής αλυσίδας και την οργάνωση ενός ενιαίου και αποτελεσματικού συστήματος επισήμων ελέγχων ώστε να επιλυθούν πολλά προβλήματα και να μειωθούν οι διατροφικοί κίνδυνοι».

 

11 June 2015
Banner
Banner