Θετικός απολογισμός από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για την εκτροφή της Βραχυκερατικής

01 November 2019

Θετικός απολογισμός από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για την εκτροφή της Βραχυκερατικής

Απολογιστικό από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε για την εκτροφή της Βραχυκερατικής εξέδωσε η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ).

Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωσήφ Μπιζέλης

Οι δύο εκδηλώσεις έγιναν την Κυριακή 29/9/2019 και την Παρασκευή 25/10/2019 στη Δράμα και την Αμφιλοχία, σε συνεργασία με τα οικεία Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων (ΚΖΓΠ Δράμας και Ιωαννίνων, το οποίο τηρεί και το γενεαλογικό βιβλίο της Βραχυκερατικής). Και στις δύο εκδηλώσεις κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωσήφ Μπιζέλης, ο οποίος παρουσίασε την πορεία της δράσης γενετικής ταυτοποίησης της Βραχυκερατικής Φυλής, που υλοποιεί η ΕΕΕΒΦΒ σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου της Ένωσης:

«Στη Δράμα, χαιρετισμό απεύθυνε ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Χριστόδουλου Μαμσάκου, Χρήστος Κυριακίδης (αντιδήμαρχος), ενώ την εισαγωγική ομιλία έκανε ο Γιώργος Ποιμενίδης, προϊστάμενος του ΚΖΓΠ Δράμας. Ο γεν. γραμματέας και ο πρόεδρος της Ένωσης, οι Γιάννης Καζόγλου και Αχιλλέας Τσαπραΐλης αντίστοιχα, παρουσίασαν τις μέχρι σήμερα δράσεις της Ένωσης και τις προοπτικές της εκτροφής της φυλής (παρόμοιες παρουσιάσεις έκαναν και στην Αμφιλοχία), ενώ η ζωοτέχνης Ευδοκία Κρυσταλλίδου παρουσίασε τις δράσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για τη Βραχυκερατική φυλή.

Στην Αμφιλοχία, ο δήμαρχος Γιώργος Κατσούλας καλωσόρισε τους παρισταμένους και ανέφερε τις προτεραιότητές του για την κτηνοτροφία, ενώ χαιρετισμούς και τοποθετήσεις έκαναν ο Φώτης Τσόλκας, ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ Γ. Στρατάκου, ο Σ. Νικολόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας και ο Γ. Σταύρου, προϊστάμενος του Κτηνιατρείου Αμφιλοχίας.

Από αριστερά, ο Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος ΕΕΕΒΦΒ και ο Δημήτρης Παππάς, προϊστάμενος του ΚΖΓΠ Ιωαννίνων

Ακολούθησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις του Δημήτρη Παππά, προϊσταμένου του ΚΖΓΠ Ιωαννίνων, με θέμα την τήρηση των δεσμεύσεων των δικαιούχων της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» και του Γεώργιου Μπέλλου, γεωπόνου-ζωοτέχνη, υπαλλήλου του ίδιου Κέντρου, με θέμα «Πρακτικές εκτροφής βοοειδών βραχυκερατικής φυλής – Διαπιστώσεις από επιτόπιες επισκέψεις σε εκμεταλλεύσεις».

Η συμμετοχή και στις δύο εκδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Στην Αμφιλοχία πραγματοποιήθηκε και η 3η Γενική Συνέλευση της Ένωσης, από την οποία προέκυψε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Αχιλλέα Τσαπραΐλη (Αργιθέα, Καρδίτσα), αντιπρόεδρο τον Μιχάλη Κοντογιώργη (Μεγανήσι, Λευκάδα), ταμία τον Νικόλαο Τσίγκα (Καλαμπάκα, Τρίκαλα), γεν. γραμματέα τον Γιάννη Καζόγλου (Πρέσπα, Φλώρινα) και μέλος τον Ευάγγελο Ντάικο (Περδικάκι, Αιτωλοακαρνανία)».

01 November 2019
Banner
Banner