Ενίσχυση για τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία ζητούν οι Εκτροφείς Βραχυκερατικής Φυλής

19 October 2021

Ενίσχυση για τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία ζητούν οι Εκτροφείς Βραχυκερατικής Φυλής

Τον απολογισμό δράσης της Διοίκησης συζήτησαν τα μέλη της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ) κατά την ετήσια γενική τους συνέλευση που έγινε την Κυριακή 17/10 στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας.

Τα κυριότερα θέματα που τους απασχόλησαν αφορούσαν:

  • τη λήψη ειδικής ενίσχυσης εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων που προκάλεσε στις εκτροφές η πανδημία του κορωνοϊού, θέμα για το οποίο, όπως ανακοινώνεται, η Ένωση βρίσκεται σε συνεργασία με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
  • την αίτηση-φάκελο που κατέθεσε η Ένωση στα τέλη Ιουλίου 2021 στο Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων Καρδίτσας (ΥΠΑΑΤ) ώστε να αναγνωριστεί η ίδια ως φορέας τήρησης του γενεαλογικού βιβλίου της Βραχυκερατικής Φυλής.
  • την ανάπτυξη ειδικού λογισμικού, από την Ένωση, για την τήρηση δεδομένων γενεαλογίας και διαχείρισης εκτροφών στο πλαίσιο των «Γενετικών Πόρων στην Κτηνοτροφία».

Συζητήθηκαν επίσης, ζητήματα που απασχολούν τα μέλη της Ένωσης, μεταξύ των οποίων οι προβλέψεις της νέας ΚΑΠ, τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν κατά τη μεταφορά και σφαγή των ζώων από απομακρυσμένες περιοχές και η συνέχιση των προσπαθειών της Ένωσης για την ανάδειξη των προϊόντων κρέατος της Φυλής.

Παράλληλα, όπως έχει καθιερωθεί, η συνέλευση συνδυάστηκε με ενημερωτική εκδήλωση, που αυτή τη φορά περιελάμβανε τρία ειδικότερα θέματα ενδιαφέροντος, και συγκεκριμένα:

Α) του προέδρου της «Αμάλθειας» Νίκου Κωστάρα επί των δράσεων της οργάνωσης για τη διάσωση, την προστασία, την ανάδειξη και τον ρόλο των ελληνικών αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων,

Β) του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωσήφ Μπιζέλη για το γενετικό πρότυπο της Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, βάσει πρόσφατης δημοσίευσης στο επιστημονικό περιοδικό Genetic Selection Evolution, και

Γ) του αναπλ. καθηγητή του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννη Γιαβάση, για την επιστημονική έρευνα που διεξάγει, σε συνεργασία με την ΕΕΕΒΦΒ και στο πλαίσιο της δράσης του ΥΠΑΑΤ «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία», για τον προσδιορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατος των βοοειδών της Βραχυκερατικής Φυλής.

Τις εργασίες της συνέλευσης χαιρέτισαν κατά την έναρξη ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πάνος Καπούλας, εκ μέρους του Δημάρχου Αμφιλοχίας Γεωργίου Κατσούλα ο δημοτικός σύμβουλος Χριστόφορος Κουσιορής, καθώς και η Δήμητρα Κεχαγιά, συνεργάτις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού.

19 October 2021
Banner
Banner