Ενημέρωση από την ΕΔΟΚ για την επιμορφωτική ημερίδα των σφαγείων

31 May 2016

Ενημέρωση από την ΕΔΟΚ για την επιμορφωτική ημερίδα των σφαγείων

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 27η Μαΐου 2016 στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που έχουν σκοπό την επιμόρφωση των επαγγελματιών του κρέατος, με συμμετοχή περισσότερων από 130 εκπροσώπων, επαγγελματιών και επιστημόνων του τομέα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και με τη στήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων – Κρέατος (ΠΣΒΣ-Κ), υπό την αιγίδα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου.

Εισαγωγικές ομιλίες και χαιρετισμούς απευθύναν, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΚ, κ. Γίτσας Ελευθέριος, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ) και μέλος του ΔΣ του Οργανισμού κ. Καραβέλας Μιχάλης, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) κ. Μάμαλης Σπύρος, η εκπρόσωπος του Γενικού Διευθυντή Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βαφειάδη Γιώργου, ο κ. Μεγαλοβασίλης Βασίλης Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων – Κρέατος, ενώ την έναρξη κήρυξε ο κ. Αλεξανδρόπουλος Θωμάς, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, εκ μέρους και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Ο Πρόεδρος της ΕΔΟΚ κ Γίτσας Ελευθέριος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι στη ημερίδα συμμετέχουν με αντιπροσωπίες τους, Σφαγεία οπληφόρων και Πτηνοσφαγεία από τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής, Δυτικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες των Περιφερειών, των ΔΑΟΚ, Εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ, Κτηνίατροι συνεργάτες των σφαγείων και έμποροι κρέατος και ζώντων ζώων.

Ανέφερε επίσης ότι η επιλογή του τόπου της διεξαγωγής της ημερίδας και των Περιφερειών έγινε για τη μείωση των εξόδων μετακίνησης των ενδιαφερομένων και ότι θα επαναληφθεί σύντομα σε ένα η δυο σημεία της χώρας ώστε να καλυφθούν και οι περιοχές της Νότιας και Νησιωτικής Ελλάδας.

Ως προς την ΕΔΟΚ, ανέφερε ότι η ίδρυσή της είναι μια κατάκτηση για τον τομέα του κρέατος και τους κλάδους του και ότι κανένας δεν θα αναγνωρίσει τα δικαιώματά της αν η ιδία δεν αγωνιστεί να τα κερδίσει. Αναφέρθηκε επίσης στην ήδη πολύ καλή συνεργασία που έχει χτισθεί σταδιακά με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ότι αυτές στην ΕΔΟΚ βρήκαν έναν αξιόπιστο συνομιλητή και συνεργάτη.

Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η ΕΔΟΚ είναι παρά πολύ σημαντικός και εθνικός και είναι υποχρέωση όλων όσων ασχολούνται με το κρέας να συμμετέχουν για το καλό όλων των κλάδων του τομέα του κρέατος. Ο σημαντικότερος κλάδος είναι ο κλάδος της παραγωγής ελληνικού κρέατος και όλοι μέσα στην ΕΔΟΚ έχουν ταχθεί να στηρίξουν και να αναστρέψουν την καθοδική πορεία των τελευταίων χρόνων, να τον ισορροπήσουν, και σε κάποια είδη κρέατος να αρχίσει η άνοδος της εθνικής παραγωγής.

Γιατί μέσα στην ΕΔΟΚ πιστεύουμε ότι από την άνοδο της ελληνικής παραγωγής όλοι θα κερδίσουν:

  • Οι κτηνοτρόφοι θα πάψουν να εγκαταλείπουν τις μονάδες τους και θα αυξηθεί η απασχόληση στην ύπαιθρο.
  • Τα κρεοπωλεία θα επιβιώσουν πουλώντας περισσότερο ελληνικό κρέας διότι ο Έλληνας καταναλωτής το εμπιστεύεται και το αναζητεί.
  • Η βιωσιμότητα των σφαγείων είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ελληνική παραγωγή και σε οποιονδήποτε σχεδιασμό προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει τα σφαγεία να συμβάλουν στο μέτρο που τους αναλογεί..
  • Η βιομηχανία κρέατος σήμερα πολύ σημαντική, αλλά το 95% των κρεάτων που χρησιμοποιεί είναι εισαγόμενα. Μέσα από την συμμετοχή τους στην ΕΔΟΚ θα δουλέψουν ώστε μέρος της ελληνικής παραγωγής να κατευθυνθεί προς την βιομηχανία και το 95% να γίνει 85% και ακόμη 75% σε πρώτη φάση.
  • Οι εισαγωγείς, εισάγουν κρέατα, όμως μέσα από την συμμετοχή τους στην ΕΔΟΚ, μεταξύ άλλων, συμβάλουν και αυτοί όπου μπορούν στην στήριξη της ελληνικής παραγωγής ελπίζοντας ότι κάποτε ίσως από εισαγωγείς, μόνον, να γίνουν και εξαγωγείς κάποιου είδους κρέατος ελληνικής παραγωγής.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες ομιλίες:

  • Αναισθητοποίηση των ζώων σύμφωνα με την Ενωσιακή Νομοθεσία.- Πλευράκη Κατερίνα – Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε Θεσσαλονίκης)
  • Χειρισμός των ζωικών υποπροϊόντων στα σφαγεία - Πλόσκα Βασιλική – Εισηγήτρια Τμήματος Ζωικών Υποπροϊόντων της Δ/νση Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ.
  • Ιχνηλασιμότητα του Κρέατος - Μεθενίτου Γεωργία – Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ
  • Υγιεινή χώρου και Προσωπικού σφαγείων – Υγιεινή της σφαγής - Παπαδάκη Παναγιώτα – Προϊσταμένης Τμήματος της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ.
  • Ψύξη του σφάγιου και του κρέατος: Επιδράσεις στην ποιότητα - Καθηγητής Ραμαντάνης Σπύρος – DVM, Dr. med. vet., Dipl. ECVPH, ΤΕΙΑ
  • Τεχνολογία και Τεχνικές ψύξης θαλάμων σφαγείων και μέσων μεταφοράς σφάγιων – Λαζαρίδης Δημήτρης – Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος.
  • ΑΡΤΕΜΙΣ - Το σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης επιχειρήσεων κρέατος - Παλιούρας Βασίλης - Ηλ/γος Μηχ/κος & Μηχ/κος Η/Υ - ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ

Συντονιστές των Συνεδριών ήταν, ο κ. Αλεξανδρόπουλος Θωμάς – Γενικός Δ/ντης Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και η κ. Μεθενίτου Γεωργία – Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ και της Συντονιστής της Συζήτησης που ακολούθησε ο κ. Γεωργούδης Ανδρέας – Καθηγητής, Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΔΟΚ.

Εκτός όμως από τα αντικείμενα των ομιλιών της ημερίδας, τους συμμετέχοντες απασχόλησαν και άλλα σημαντικά θέματα του τομέα του κρέατος όπως, η πρόσφατη ανακοίνωση σχετικά με το ΦΠΑ στα ζώντα ζώα και στο κρέας και οι συνέπειες της απόφασης στους επαγγελματικούς κλάδους του κρέατος, Επίσης τα κενά που παρουσιάζονται στην τήρηση του μητρώου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής άδειας διακίνησης των ζώων, οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις στη συμπλήρωση και την έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων των σφαγών αλλά και του γάλακτος για ενημέρωση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των σφαγείων εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τους, του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν στην αγορά του κρέατος και της μείωσης του αριθμού των σφαζόμενων ζώων. Οι δύσκολες αυτές καταστάσεις δεν αντιμετωπίζονται εύκολα και τα σφαγεία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες στο παρόν δύσκολο αυτό οικονομικό περιβάλλον να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των σφάγιων, των σφαγείων και του προσωπικού. Τέλος σχετικά με το θέμα των Ελληνοποιήσεων και τις σημαντικές οικονομικές συνέπειες που δημιουργεί, οι συζητήσεις έδειξαν πως θα πρέπει να αποτελέσει θέμα συνάντησης εργασίας όλων των εμπλεκομένων κλάδων για την ανάπτυξη των απαραίτητων συνεργασιών και συνεργειών ώστε το φαινόμενο αυτό να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά.

Ως γενικό συμπέρασμα της επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης προκύπτει πως η συνεργασία των αρμόδιων φορέων, σύμφωνα με τη βασική διεπαγγελματική αρχή της συνεννόησης και συνέργειας για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τους κλάδους του κρέατος θα πρέπει να μας οδηγήσει και στις μελλοντικές μας συναντήσεις εργασίας και εκδηλώσεις.

31 May 2016
Banner
Banner