Ενδοευρωπαϊκές αντιθέσεις για την υποχρεωτική σήμανση της προέλευσης σε γάλα και κρέας

12 July 2017

Ενδοευρωπαϊκές αντιθέσεις για την υποχρεωτική σήμανση της προέλευσης σε γάλα και κρέας

Ανατροπές στο ενδοευρωπαϊκό εμπόριο φέρνει η υποχρεωτική σήμανση προέλευσης στο γάλα και το κρέας. Αυτό ισχυρίζεται το Βέλγιο, η αντιπροσωπεία του οποίου έχει καταθέσει αναφορά στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, την οποία θα συζητήσουν οι υπουργοί στην ερχόμενη συνεδρίασή τους (17 και 18 Ιουλίου).

Οι Βέλγοι καταθέτουν στοιχεία για τις συνέπειες που είχε η υιοθέτηση της υποχρεωτικής σήμανσης προέλευσης από συγκεκριμένες χώρες και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα που έχουν για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αυτά τα εθνικά μέτρα, καθώς έχει πλέον μεσολαβήσει ικανός χρόνος από τις αρχές του 2017, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή στη Γαλλία η σχετική ρύθμιση.

Το παράδειγμα που χρησιμοποιεί η βελγική αντιπροσωπεία για να δείξει τα αποτελέσματα αυτού του μέτρου, είναι οι εμπορικές ροές από το Βέλγιο προς τη Γαλλία, οι οποίες μειώθηκαν σε αξιοσημείωτο ποσοστό από την πρώτη στιγμή της γαλλικής ανακοίνωσης για υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης (προφανώς το οργανωμένο λιανεμπόριο ακύρωσε ή δεν ανανέωσε ήδη υπάρχοντα συμβόλαια). Με την πρακτική εφαρμογή του μέτρου, οι βελγικές εξαγωγές κρέατος και γάλακτος στη Γαλλία, μειώθηκαν περαιτέρω. Τα νούμερα δείχνουν ότι η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά «βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας αυτής της εθνικής πρωτοβουλίας» συμπεραίνουν οι Βέλγοι, που για να στηρίξουν περισσότερο την υπόθεσή τους αναφέρουν ότι την ίδια περίοδο οι βελγικές εξαγωγές σε άλλες χώρες που δεν εφάρμοσαν τέτοιο μέτρο (Γερμανία, Ολλανδία) παρέμειναν σταθερές.

Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστούν τα αποτελέσματα που έχει σε άλλους κρίκους της αλυσίδας η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης, επιμένουν οι Βέλγοι, υπαινισσόμενοι συνέπειες στις τιμές των προϊόντων, που δεν θα ωφελούν ούτε τους κτηνοτρόφους ούτε τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι μερικά κράτη μέλη της Ε.Ε. εξέφρασαν την πρόθεση για θέσπιση εθνικών μέτρων για τη σήμανση της προέλευσης σε προϊόντα που περιέχουν γάλα ή κρέας. Η Γαλλία προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου αυτού από την αρχή του 2017, ενώ και η Ελλάδα έχει υποβάλει στην κομισιόν παρόμοιο αίτημα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Για την εφαρμογή του μέτρου στη Γαλλία και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, δες περισσότερα εδώ.

12 July 2017
Banner
Banner