Την εμπορική συμφωνία με τη Ν. Ζηλανδία αποτιμούν στο Ην. Βασίλειο

03 November 2021

Την εμπορική συμφωνία με τη Ν. Ζηλανδία αποτιμούν στο Ην. Βασίλειο

Οι συνέπειες που θα έχει για τους Βρετανούς αγρότες η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασίλειου και Νέας Ζηλανδίας, είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει στη Βρετανία.

Σημειώνουμε ότι τα δύο μέρη έχουν ανακοινώσει το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου μια καταρχήν συμφωνία με βάση την οποία παραιτούνται από δασμούς και μειώνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή του AHDB, Ντέιβιντ Σουέιλς, οι συνέπειες για το βρετανικό χοιρινό μπορεί να είναι σχετικά καλές. Όπως γράφει ο Σουέιλς:

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στη Νέα Ζηλανδία είναι μικρή, και ως εκ τούτου απαιτούνται εισαγωγές για να καλύψουν την κατανάλωση. Επί του παρόντος, περίπου το 60% του χοιρινού κρέατος της Νέας Ζηλανδίας εισάγεται, ενώ πολλά προϊόντα κρέατος που παράγονται στη Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιούν εισαγόμενη πρώτη ύλη. Οι συνολικές εισαγωγές χοιρινού κρέατος ωστόσο είναι μόνο περίπου 52.000 τόνοι (μέσος όρος περιόδου 2017-2019).

Ωστόσο πάντα είναι σημαντικό να σταθμίζονται οι ευκαιρίες και οι απειλές που προέρχονται από τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, υπάρχει ένα σκεπτικό λίγο πιο περίπλοκο. Ας πάρουμε ένα δείγμα στρατηγικής σκέψης. Σύμφωνα με τον αναλυτή:

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν βελτιωμένη πρόσβαση στη Νέα Ζηλανδία, αν και στην πραγματικότητα αυτή η πρόσβαση ίσως να έχει περιορισμένη αξία. Κι αυτό γιατί, με πληθυσμό μόλις πέντε εκατομμυρίων, η αγορά της Νέας Ζηλανδίας είναι πολύ μικρή – και επιπλέον είναι και η ίδια σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων.

Ακόμη και σε ευρύτερο οικονομικό επίπεδο, η ανάλυση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει ότι η συμφωνία θα έχει μικρή επίδραση στο ΑΕΠ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί καταρχάς συνάπτουμε μια εμπορική συμφωνία;

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο σχετικά με μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία , ο Τομ Φόρσοου τόνισε ότι θεωρεί την εξασφάλιση μιας εμπορικής συμφωνίας ως μια σημαντική προϋπόθεση για την ένταξη στην αποκαλούμενη συνολική και προοδευτική συμφωνία για την εταιρική σχέση του Ειρηνικού – CPTPP (σ.σ. πρόκειται για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ 11 χωρών του Ειρηνικού την οποία υπέγραψαν στη Χιλή στις 8 Μαρτίου 2018 - Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Ν. Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ). Ασφαλώς θα υπάρξουν ευκαιρίες για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτήν την ευρύτερη ομάδα κρατών – επομένως η συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία μπορεί να αποτελέσει το μονοπάτι για να επιτύχουμε κάποια κέρδη μακροπρόθεσμα».

03 November 2021
Banner
Banner