Εμπλοκή στο deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου

22 June 2016

Εμπλοκή στο deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου

Story Highlights

  • Από το πρωί οι πληροφορίες θέλουν τη συμφωνία να… κολλάει σε «εμπόδια τεχνικής και νομικής φύσεως»
  • Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα η Μαρινόπουλος, δεν ξεκαθαρίζει τα επόμενα βήματά της και αναφέρει ότι παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες.

Related Articles

Δυσκολίες φαίνεται να αντιμετωπίζει η συμφωνία Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη, με το deal που συνήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο να μην προχωρά όπως αναμενόταν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο οι αλυσίδες Σκλαβενίτης και Μαρινόπουλος υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα. Η νέα εταιρεία θα διαχειριζόταν κατ’ αρχάς τη λειτουργία 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ. Η συμφωνία, αφενός με την Σκλαβενίτης και αφετέρου με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για χρηματοδότηση, έκανε τότε την Μαρινόπουλος να αισιοδοξεί για «την αποκατάσταση των σχέσεων με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της».

Η αγορά είχε δει τότε με καλό μάτι το deal, καθώς δημιουργούσε ελπίδες ομαλοποίησης της κατάστασης στην Μαρινόπουλος, που αντιμετώπιζε μεταξύ άλλων σοβαρά προβλήματα πληρωμής των προμηθευτών. Σήμερα (και μετά από λίγους μήνες κατά τους οποίους εξελίσσονταν κανονικά οι πληρωμές προς προμηθευτές, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζομένους) η κατάσταση δείχνει να έχει αλλάξει, καθώς από το πρωί οι πληροφορίες θέλουν τη συμφωνία να… κολλάει σε «εμπόδια τεχνικής και νομικής φύσεως». Λίγο η Επιτροπή Ανταγωνισμού που φέρεται να ζητά επιπλέον στοιχεία για τη συμφωνία, λίγο τα συνεχιζόμενα προβλήματα της Μαρινόπουλος (της οποίας η θέση υποχωρεί στην αγορά, την ίδια στιγμή που οι υποχρεώσεις της προς τρίτους παραμένουν υψηλές) που φέρεται σε αδυναμία να καταβάλει τη συμφωνημένη δόση του Μαΐου στους προμηθευτές, το αποτέλεσμα είναι να σέρνονται φήμες που κάνουν λόγο για τροποποίηση μέχρι και ακύρωση της συμφωνίας των δύο αλυσίδων, με πρωτοβουλία της Σκλαβενίτης. Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι και οι τράπεζες κάνουν λόγο για σημαντικές δυσκολίες στην υλοποίηση της συμφωνίας. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, με πολλές πλευρές να μιλούν ακόμη και για την ισχυρή πιθανότητα να υπαχθεί η Μαρινόπουλος σε καθεστώς προστασίας από πιστωτές.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα η Μαρινόπουλος, δεν ξεκαθαρίζει τα επόμενα βήματά της και αναφέρει ότι παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.

Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης.

Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών.

Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων».

22 June 2016
Banner
Banner