Emmanuel Bernard: Μεγάλες προοπτικές για γαλλο-ελληνική συνεργασία και στα ζώντα ζώα

15 November 2015

Emmanuel Bernard: Μεγάλες προοπτικές για γαλλο-ελληνική συνεργασία  και στα ζώντα ζώα

Ήταν τέλη Σεπτεμβρίου όταν εκπρόσωποι της Interbev παρευρέθηκαν σε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της Ελληνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος. Για τη συνάντηση, που έγινε σε συναδελφικό και εγκάρδιο κλίμα, έχετε ήδη ενημερωθεί από το προηγούμενο τεύχος του Meat News. Επανερχόμαστε σήμερα, φιλοξενώντας συνέντευξη που μας παραχώρησε ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων της Interbev, ο Emmanuel Bernard. Διευθυντής της Επιτροπής Εμπορίου της γαλλικής διεπαγγελματικής μοσχαρίσιου κρέατος, ο κ. Bernard μάς απάντησε σε ερωτήσεις που είχαν σχέση με τη συνεργασία Interbev – ΕΔΟΚ. Του θέσαμε όμως και ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τη θέση του γαλλικού μοσχαρίσιου κρέατος στην Ελλάδα, με τα σχέδια των Γάλλων για την ενίσχυση αυτής της θέσης, αλλά και με τις συνέπειες που εικάζεται ότι θα έχει για την ευρωπαϊκή κτηνοτροφία η επικείμενη εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ε.Ε. (ΤΤΙP).

Συνέντευξη στον Χρήστο Πραμαντιώτη

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Meat News, τεύχος Νοεμβρίου 2015, Νο 32

Meat News: Πρόσφατα, εκπροσωπώντας την Interbev, παρευρεθήκατε μαζί με τον Dominique Guineheux σε μια συνάντηση εργασίας με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος της Ελλάδας. Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε από την ανταλλαγή απόψεων;
Emmanuel Bernard:
H συζήτηση ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική. Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΔΟΚ έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε θέματα οργάνωσης και συσπείρωσης όλων των εκπροσώπων του κλάδου και μπορεί να αποτελέσει για εμάς έναν σημαντικό εταίρο και συνομιλητή

Meat News: Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία των δύο φορέων και σε ποιο επίπεδο; Ειδικότερα, εκτιμάτε ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αποτελέσει για εσάς έναν πιθανό σύμμαχο/εταίρο σε κοινές προσπάθειες για τον κλάδο και σε θέματα lobbying; Πιστεύετε ότι μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της Γαλλίας στην Ελλάδα;
Emmanuel Bernard:
Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν καταγραφεί πολλές διεπαγγελματικές ενώσεις παγκοσμίως, επομένως ως Interbev δεν διαθέτουμε πολλούς ομόλογους συνομιλητές. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη σημαντικότερες και ουσιαστικότερες τις επαφές μας με την ΕΔΟΚ, εφόσον η εκπροσώπηση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής μπορεί να διευκολύνει τις ανταλλαγές και τον διάλογο σε συγκεκριμένα θέματα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις της ΕΔΟΚ, προκειμένου να τις εξετάσουμε με προσοχή έτσι ώστε να απαντήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Meat News: Τα 3 τελευταία χρόνια η κρίση στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα μια γενικότερη μείωση των εξαγωγών δεδομένης της μείωσης της κατανάλωσης. Ωστόσο, την ίδια περίοδο η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη για τις γαλλικές εξαγωγές, γεγονός που δείχνει μείωση μεριδίου αγοράς σε σχέση με τον ανταγωνισμό της Γαλλίας. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι ο γαλλικός κλάδος μπορεί να ανακτήσει τη θέση του στην ελληνική αγορά – ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα αποτελεί για εσάς μια σημαντική αγορά-στόχο;
Emmanuel Bernard:
Το γαλλικό βόειο κρέας είναι leader στην ελληνική αγορά και ο πρώτος της προμηθευτής. Σημειώνουμε ωστόσο, πράγματι, σημαντική πτώση στις εξαγωγές μας προς τη χώρα σας, μεγαλύτερη αναλογικά από την πτώση της κατανάλωσης. Ταυτόχρονα παρατηρούμε την επιθετική εμπορική πολιτική του ανταγωνισμού μας –όχι μόνο στην ελληνική αγορά– που απευθύνεται άμεσα στους πελάτες μας.
Έτσι λοιπόν, είναι επιτακτική ανάγκη για εμάς να ενισχύσουμε την επικοινωνία, με το να συνεχίσουμε να προβάλλουμε την ανώτερη ποιότητα του γαλλικού κρέατος, προκειμένου να μπορέσουμε έτσι να επιχειρηματολογήσουμε σε ό,τι αφορά τις ακριβότερες τιμές μας σε σχέση με τον ανταγωνισμό μας.
Για τον Έλληνα κρεοπώλη, η επιλογή γαλλικού κρέατος διασφαλίζει τη βέλτιστη απόδοση του σφάγιου, χάρη στη διάπλαση των κρεοπαραγωγών φυλών και της γαλλικής γενετικής. Η ανώτερη ποιότητα του γαλλικού κρέατος είναι αποτέλεσμα και συνάρτηση πολλών παραγόντων του γαλλικού κλάδου: τις οικογενειακές μονάδες, τη φυτική διατροφή των ζώων, την ευζωία των κοπαδιών, την ιχνηλασιμότητα, τους ελέγχους και τις εγγυήσεις.
Είναι επομένως απαραίτητο για εμάς να θέσουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να προωθήσουμε στην ελληνική αγορά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του γαλλικού προϊόντος: την αδιαμφισβήτητα ανώτερη ποιότητά του, ενισχύοντας παράλληλα τις δυνατές σχέσεις με τους Έλληνες επαγγελματίες.

Meat News: Κύριε Bernard, έως τώρα μιλήσαμε για το κρέας, θα ήθελα όμως να περάσουμε σε θέματα που αφορούν την ειδικότητά σας και τον κλάδο σας, εφόσον είστε κτηνοτρόφος. Γνωρίζετε προφανώς ότι η Γαλλία είναι σημαντικός εταίρος και σε ό,τι αφορά τα ζώντα ζώα και τον κλάδο της βοοτροφίας στην Ελλάδα: πώς βλέπετε την ανάπτυξη μιας γαλλο-ελληνικής συνεργασίας σε αυτό το κομμάτι – πέραν του «κλασικού» μοντέλου πάχυνσης, ευρέως διαδεδομένου στην Ελλάδα;
Emmanuel Bernard:
H ερώτηση αυτή συζητήθηκε και στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαμε με εκπροσώπους της ΕΔΟΚ, τέλη Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα. Η Ελλάδα εισάγει 37.000 ζώντα ζώα ετησίως – εκ των οποίων τα 9.000 προέρχονται από τη Γαλλία και τα 10.000 από τη Ρουμανία. Οι ελληνικές εισαγωγές ζώντων ζώων σημείωσαν μικρή πτώση την τελευταία περίοδο, στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2014 και Ιουνίου 2015. Υπάρχουν πράγματι προοπτικές για γαλλο-ελληνική συνεργασία στον κλάδο. Κάτι τέτοιο απαιτεί περαιτέρω συζητήσεις με την ελληνική πλευρά και μελέτη, ειδικά σε ό,τι αφορά τους πόρους του κλάδου στην Ελλάδα – ζωοτροφές κλπ.

Meat News: Το καλοκαίρι οι κτηνοτρόφοι στη Γαλλία έδειξαν ότι περνούν και αυτοί δύσκολες μέρες. Είδαμε πολλές και με μεγάλη ένταση κινητοποιήσεις. Γιατί διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι στη χώρα σας (όπως βέβαια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες);
Emmanuel Bernard:
Στη Γαλλία, οι αμοιβές που δίνονται στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους δεν αντιστοιχούν στην υψηλή ποιότητα του κρέατος, πόσω δε μάλλον όταν η Γαλλία διαθέτει την καλύτερη δυνατή υγιεινή σε ό,τι αφορά το βόειο κρέας, γεγονός το οποίο προφανώς δημιουργεί, όπως αντιλαμβάνεστε, εντάσεις.

Σοβαρή απειλή η επικείμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Meat News: Βρισκόμαστε εν μέσω μιας εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για την τελική υπογραφή της Διατλαντικής Εταιρικής Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ). Η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει την κριτική ότι θα αποβεί εις βάρος του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της Ευρώπης, αλλά και εις βάρος της ασφάλειας τροφίμων. Ποιες επιπτώσεις εκτιμάτε εσείς ότι θα έχει για τη γαλλική κτηνοτροφία και τη γαλλική αγορά κρέατος;
Emmanuel Bernard:
Η γαλλική διεπαγγελματική έχει εξαρχής ζητήσει την εξαίρεση του βόειου κρέατος από τις διαπραγματεύσεις. Έχουμε εντελώς διαφορετικά συστήματα παραγωγής. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς: αυτό που αφορά τεμάχια που εμείς ονομάζουμε «nobles», δηλαδή ανώτερης ποιότητας, που προέρχονται από το οπίσθιο τμήμα των κρεοπαραγωγών ζώων και προορίζονται για ταχείας εψήσεως.
Είναι γεγονός ότι η εσωτερική κατανάλωση των ΗΠΑ βασίζεται πολύ στον κιμά, που προέρχεται από τις πλάτες. Επομένως τα συγκεκριμένα τεμάχια δεν αναδεικνύονται τόσο καλά στις ΗΠΑ (όσο στις χώρες της Ευρώπης), κάτι που οδηγεί την Αμερική να τα εξάγει προς την Ευρώπη.
Ταυτόχρονα όμως, το τμήμα αυτό της αγοράς αφορά μόλις 400.000 τόνους και αποτελεί το πλέον κερδοφόρο κομμάτι για τους Γάλλους παραγωγούς.
Η συμφωνία ελεύθερης διακίνησης μεταξύ Ε.E.-Καναδά προβλέπει ήδη 64.500 τόνους κρέατος –εκτός τελωνείων– με τον Καναδά να παράγει 10 φορές λιγότερο από τις ΗΠΑ. Καταλαβαίνετε επομένως ότι τα αποτελέσματα δεν προμηνύονται θετικά.
Επίσης ένα μεγάλο ζήτημα είναι αυτό των τιμών. Ενώ η σημερινή τιμή αυτών των τεμαχίων στην Ευρώπη είναι 13,70€/kg (χονδρική, τόνοι σε αντιστοιχία σφάγιου), η αμερικανική τιμή του προϊόντος που θα πωλείται στην Ευρώπη «χωρίς ορμόνες» –σε περίπτωση που δοθούν σημαντικές ποσοστώσεις στις ΗΠΑ– θα κυμαίνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας στα 8,60€/kg!
Αυτό θα φέρει την κυριαρχία της Αμερικής σε επίπεδο τιμών, και θα σημάνει:
• Σημαντική μείωση της αμοιβής στον παραγωγό στην Ευρώπη – ανεξαρτήτως χώρας
• Άμεση μείωση των εσόδων (τα οποία είναι ήδη ιδιαίτερα χαμηλά) των κτηνοτρόφων των κρεοπαραγωγών φυλών στη Γαλλία και σε άλλες χώρες
• Πραγματική απειλή για την επιβίωση του κλάδου της κτηνοτροφίας των κρεοπαραγωγών φυλών και κατ’ επέκταση σημαντικές απώλειες σε θέσεις εργασίας, αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων και τη βιοποικιλότητα των εδαφών μας
Ως Διεπαγγελματική, θα συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας στη γαλλική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές Αρχές για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του κλάδου.

15 November 2015
Banner