Ελλάδα-Κύπρος: Μέτρα από κοινού αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην Ανατ. Μεσόγειο

30 October 2018

Ελλάδα-Κύπρος: Μέτρα από κοινού αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην Ανατ. Μεσόγειο

Διμερή θέματα αλλά και η ευρύτερη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει της διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ 2021-2027 βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατ’ ιδίαν συνάντησης και των συνομιλιών που ακολούθησαν, ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, Σταύρο Αραχωβίτη, και τον Κύπριο υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή. Οι συνομιλίες έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Αραχωβίτη στην Κύπρο, την περασμένη εβδομάδα, στις 25-26 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ, Αραχωβίτης και Καδής προχώρησαν στη δημιουργία κοινού μετώπου κατά της εξωτερικής σύγκλισης των αγροτικών ενισχύσεων και τη διατήρηση του προϋπολογισμού, αν είναι εφικτό, στα σημερινά επίπεδα. Συμφώνησαν, επίσης, να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών των δύο Υπουργείων στην κατάρτιση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων της νέας ΚΑΠ, με σκοπό την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή. Στόχος των δύο χωρών είναι η ανάπτυξη στενής συνεργασίας στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζεται τα τελευταία χρόνια αρνητικά από την κλιματική αλλαγή και είναι επιτακτική η ανάγκη για προσαρμογή των γεωργικών πρακτικών στα νέα δεδομένα.

Επιπλέον οι δύο υπουργοί, με αφορμή τις καταγγελίες για περιστατικά παραποίησης της προέλευσης πατατών άλλων χωρών και της πώλησής τους ως κυπριακών στην ελληνική αγορά, συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών των δύο χωρών από προϊόντα μιμητισμού μέσω της κωδικοποίησης των ενεργειών για ανταλλαγή πληροφοριών και διενέργεια συντονισμένων ελέγχων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Τέλος, την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, οι δύο υπουργοί επισκέφτηκαν βιοτεχνίες παραγωγής παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στον Αγρό και στο Μουσείο Κουμανταρίας στην Ζωοπηγή, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο ο κ. Αραχωβίτης.

30 October 2018
Banner
Banner