«Εξαιρετική συνεργασία» ΥΠΑΑΤ – ΕΝΠΕ για την προώθηση του ΠΑΑ 2014-2020

26 April 2017

«Εξαιρετική συνεργασία» ΥΠΑΑΤ – ΕΝΠΕ για την προώθηση του ΠΑΑ 2014-2020

Κοινή ομάδα εργασίας του ΥΠΑΑΤ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), προκειμένου να παρακολουθεί σε τακτά διαστήματα την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και να συμβάλει στη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του, αποφάσισαν στη σημερινή σύσκεψη εργασίας που είχε ο υπουργός Β. Αποστόλου και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Αντώνογλου και Κασίμης, με τη Διοίκηση της ΕΝΠΕ.

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι εντός του 2017 σχεδιάζεται να προκηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 3 δισ. ευρώ. Αρχής γενομένης από αύριο Πέμπτη 27/4, που όπως ανακοινώθηκε στο τέλος της σύσκεψης, υπογράφεται η προκήρυξη του Μέτρου για τη Μεταποίηση.

Η σημερινή συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΕΝΠΕ πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Δ.Σ. της Ένωσης στο ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, μετά τη συνάντηση ο Β. Αποστόλου δήλωσε ότι:

«Είχαμε σήμερα συνάντηση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος με βασικό σημείο αναφοράς την πορεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20. Από τη δική μας πλευρά κάναμε αναλυτική τοποθέτηση πάνω στα μέτρα που ήδη έχουν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, ενώ ενημερώσαμε και για την επόμενη μέρα με βάση το σχεδιασμό που έχουμε. Προγραμματίζουμε μέχρι το τέλος του 2017 να έχει προκηρυχθεί το μεγαλύτερο κομμάτι των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ συνολικά.

Μέσα από τη διεξοδική συζήτηση, εκείνο που προέκυψε είναι ότι το κλίμα συνεργασίας που έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα πρέπει να το υπηρετήσουμε και στο μέλλον καθώς η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αποτελεί κοινή στόχευση και για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και για την κυβέρνηση. Θα έλεγα επιπλέον ότι αποτελεί ανάγκη ιδιαίτερα αυτήν την ώρα όταν όλοι συμφωνούν πως η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας περνάει από την αγροτική παραγωγή, από την αγροτική δραστηριότητα».

Ο Κ. Αγοραστός από την πλευρά της ΕΝΠΕ δήλωσε ότι:

«Η σημερινή σύσκεψη ήταν χρήσιμη και επωφελής για όλους μας. Συζητήσαμε διεξοδικά για όλα τα μέτρα και τις δράσεις του ΠΑΑ 2014-20. Από το Υπουργείο μας παρουσίασαν ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που καλύπτει όλους τους υπόλοιπους μήνες του 2017. Ενημερωθήκαμε μάλιστα ότι αύριο υπογράφεται η προκήρυξη του Μέτρου για τη Μεταποίηση και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα Μέτρα.

Από την πλευρά της Ένωσης Περιφερειών τονίσαμε για ακόμη μια φορά την κεντρική θέση μας ότι πρέπει να προχωρήσουμε με άλματα στην υλοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, από το οποίο έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες το 37,4% των πόρων, δηλαδή ποσό 1,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να κερδίσουμε το χρόνο και το στοίχημα της παραγωγής και της εργασίας.

Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο και επαναβεβαιώσαμε σήμερα την κοινή μας βούληση να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τον συνάνθρωπό μας και την παραγωγή, τις θέσεις εργασίας, την τοπική κοινωνία και οικονομία, την αύξηση του εθνικού εισοδήματος μέσω της διασφάλισης και προστασίας των ελληνικών προϊόντων με αυστηρούς ελέγχους.

Συμφωνήσαμε σήμερα να συστήσουμε μια κοινή επιτροπή, που δεν θα είναι μια ακόμη επιτροπή αλλά μια επιτροπή ουσίας για να επιλύει με ευελιξία  κρίσιμα θέματα, να δίνει δηλαδή λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές σε μεγάλα και μικρότερα προβλήματα».

26 April 2017
Banner