Εκδήλωση των κτηνοτρόφων Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας

12 October 2018

Εκδήλωση των κτηνοτρόφων Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας

Τη σημαντική συμβολή της αγρότισσας στην Τοπική Ανάπτυξη και σε «Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία», θα αναδείξει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ». Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας οι δύο φορείς διοργανώνουν εκδήλωση στην Αθήνα, στο κτίριο του Ελληνικού ICOMOS (Πειραιώς 73) για να φέρουν στο προσκήνιο τον καθημερινό αγώνα που δίνει η αγρότισσα ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγάλη προσφορά.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996, από την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες (Πεκίνο, 1995). Το νόημα αυτής της μέρας είναι να δώσει στις αγρότισσες τη δύναμη να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, ειδικότερα το δικαίωμα στην ανάπτυξη, την υγεία και την ευμάρεια, την διατροφή και ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδα.

«Οι πρώτες καλλιέργειες και εκτροφές οφείλονται κυρίως στις γυναίκες της αρχικής οικογένειας, ενώ και σήμερα η διατροφή της οικογένειας στηρίζεται στις γνώσεις που έχει η γυναίκα. Βέβαια η καλλιέργεια και η εκτροφή είναι καθαρά πολιτιστική πράξη, και σε αυτό, ακόμα και σήμερα, διακρίνονται κυρίως οι αγρότισσες. Η φύση και ο πολυδιάστατος ρόλος του «γεωργίας», κυρίως ο διατροφικός και ο οικολογικός, τεκμηριώνει την υποχρέωση της Πολιτείας για στοχευμένη προστασία. Η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής συνιστά παρέμβαση υψίστου «Δημοσίου Συμφέροντος» και, για να είναι αποτελεσματική, χρειάζεται στρατηγική κοινής αποδοχής, στην οποία οι κοινωνικοί εταίροι να εντάξουν με αμοιβαιότητα τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις τους» υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».

Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του ICOMOS, έχει προσκληθεί να παρευρεθεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μιλήσουν οι: Γιάννης Κοντογιάννης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής. Κωνσταντίνος Μουζάκης, Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής. Μάγδα Κοντογιάννη, Κτηνοτρόφος, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής. Δήμητρα Καραβάνα, Αμπελουργός. Ευανθία Βοναζούντα, Executive Chef, Διευθύντρια Γυναικών Αρχιμαγείρων. Joanna Ochniak, Πρόεδρος Γυναικών Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Chefs.

12 October 2018
Banner
Banner