Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας για ασφαλισμένους αγρότες που απασχολούνται και ως μισθωτοί

04 January 2017

Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας για ασφαλισμένους αγρότες που απασχολούνται και ως μισθωτοί

Ασφαλισμένοι οι οποίοι παράλληλα με την αγροτική δραστηριότητα απασχολούνται ως μισθωτοί, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ. Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία εξεδόθη, σε συνέχεια ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στο υπουργείο σχετικά με περιπτώσεις νέων ασφαλισμένων οι οποίοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΟΓΑ και έλαβαν αποφάσεις εξαίρεσης από το ΙΚΑ ως μισθωτοί.

Σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 1140/1981 (Α' 68), πρόσωπα που είναι ασφαλισμένα σε άλλον φορέα κύριας ασφάλισης για τους κλάδους σύνταξης και ασθένειας, δεν μπορεί να υπαχθούν παράλληλα και στην ασφάλιση του ΟΓΑ για τους κλάδους αυτούς.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «υπάρχει σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων στον ΟΓΑ που έλαβαν αποφάσεις εξαίρεσης από το ΙΚΑ, στις οποίες καλόπιστα βασίστηκαν και κατέβαλαν εισφορές, βάσει του καθεστώτος του ΟΓΑ επί σειρά ετών. Η αρχή της χρηστής διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου επιβάλλει την αποτροπή αιφνιδιαστικών ανατροπών της υφιστάμενης κατάστασης εις βάρος των πολιτών, ειδικά όταν η υφιστάμενη κατάσταση είναι αποτέλεσμα προηγούμενης διοικητικής πράξης, η οποία δημιούργησε στον πολίτη την εύλογη πεποίθηση ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι νόμιμη.

04 January 2017
Banner
Banner