Και εγένετο η Φωνή της Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας

01 October 2019

Και εγένετο η Φωνή της Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας

Τη Φωνή της Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας (European Livestock Voice) έχουν συγκροτήσει μια σειρά οργανώσεις πανευρωπαϊκής εμβέλειας οι οποίες προέρχονται από όλο το σχεδόν το φάσμα των κλάδων που σχετίζονται με την κτηνοτροφία και την παραγωγή κρέατος. Πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική ομάδα εταίρων που αποφάσισαν να έρθουν για πρώτη φορά κοντά, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ουσιαστικό και συστηματικό αντίβαρο, να εξισορροπήσουν δηλαδή τον διάλογο που αναπτύσσεται εδώ και μερικά χρόνια σχετικά με την κτηνοτροφική δραστηριότητα και τις συνέπειές της.

Οι οργανώσεις αυτές εκπροσωπούν κλάδους που απλώνονται από την υγεία των ζώων μέχρι τη μεταποίηση προϊόντων κρέατος και δημιούργησαν τη Φωνή της Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας με σκοπό να ενημερώσουν το κοινό για την κοινωνική αξία της ζωικής παραγωγής και τη συνεισφορά της στις παγκόσμιες προκλήσεις, παρέχοντας μια εναλλακτική αφήγηση στον δημόσιο διάλογο της εποχή, που τείνει να πάρει (αν δεν έχει ήδη πάρει) χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας και της παραγωγής κρέατος στην Ευρώπη και όχι μόνο, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας μεγάλης συζήτησης η οποία κυριαρχείται σήμερα από ομάδες συμφερόντων που διατυπώνουν (και ενίοτε μάλιστα θορυβωδώς) μονομερείς απόψεις διαδίδοντας μύθους για την κτηνοτροφία. «Διαρκώς αυξανόμενοι βαίνουν αυτοί οι μύθοι στα σόσιαλ μίντια και στον Τύπο και δημιουργούν μια εικόνα που βρίσκεται στον αντίποδα της πραγματικότητας που ζουν καθημερινά χιλιάδες Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι και οι επαγγελματίες που συνεργάζονται μαζί τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Φωνή της Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας.

Είναι φανερό ότι τέτοιοι μύθοι ασκούν ισχυρή επιρροή στις απόψεις των Ευρωπαίων καταναλωτών για το ρόλο των ζωικών προϊόντων και βάζουν τον κτηνοτροφικό τομέα στη γωνία και στο περιθώριο της κοινωνίας. Επηρεάζουν επίσης αρνητικά το ευρωπαϊκό μοντέλο κτηνοτροφίας και το πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής, αυξάνοντας έτσι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος στην προσπάθειά του να επιτύχει οικονομική βιωσιμότητα και ηλικιακή ανανέωση αλλά και να καταφέρει να προσαρμοστεί στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις που συγκρότησαν τη Φωνή της Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας αναλαμβάνουν από κοινού δράση προκειμένου να αναδείξουν την άλλη πλευρά της ιστορίας, απαραίτητη για να αποκατασταθεί η ισορροπία και η πληροφόρηση για τις συνέπειες και για τη συνεισφορά του ευρωπαϊκού τομέα κτηνοτροφίας. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε ένας ενημερωτικός κόμβος (https://meatthefacts.eu/) που παίρνει θέση και εξετάζει την ακρίβεια όσων ακούγονται για την κτηνοτροφική παραγωγή, την κατανάλωση και τα οφέλη τους. Η διαδικτυακή αυτή πύλη δίνει απαντήσεις σε μερικές συνήθεις ερωτήσεις για τις συνέπειες της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, ενώ είναι χαρακτηριστικό το βασικό σύνθημα που χρησιμοποιεί: «Δεν θα σου πούμε εμείς τι θα φας, τι θα πιείς ή τι θα φορέσεις, αλλά είναι καλό να ακούς και τις δύο πλευρές της ιστορίας για την κτηνοτροφία. Γιατί όταν κάνεις μια επιλογή, επιλέγεις επίσης και τις συνέπειες!». Επιπλέον, στα social media η σχετική συζήτηση ενοποιείται στην ετικέτα #MeattheFacts.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ευρωπαϊκό κτηνοτροφικό μοντέλο, στηριγμένο στη βιοποικιλότητα, τις τοπικές και οικογενειακές δομές, είναι η ραχοκοκαλιά των αγροτικών περιοχών της Ε.Ε. Υποστηρίζει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και κλάδων, συμβάλλει στην κυκλική προσέγγιση της βιοοικονομίας εντός της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που διασφαλίζει σταθερή και προσιτή προσφορά επαρκούς, ασφαλούς και θρεπτικής τροφής, καθώς και πολλών άλλων προϊόντων και υποπροϊόντων, αναγκαίων για έναν υγιεινό τρόπο ζωής» υποστηρίζουν όσοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και δηλώνουν απόλυτα σίγουροι ότι: «Χωρίς κτηνοτροφία η Ευρώπη θα έχανε σημαντικό αριθμό βοσκοτόπων, θα βρισκόταν ενώπιον αυξημένων δασικών πυρκαγιών, θα είχε τεράστια έλλειψη οργανικών λιπασμάτων, πράσινης ενέργειας και πολλών άλλων βασικών πρώτων υλών και θα έβλεπε αυξημένη αγροτική έξοδο και περαιτέρω ερήμωση των αγροτικών περιοχών. Την ίδια στιγμή, θα βρισκόταν στην ανάγκη να εξαρτάται από εισαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης που παράγονται με χαμηλότερες προδιαγραφές, ενώ θα αυξανόταν η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα».

Η Φωνή της Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου δήλωσαν την ξεκάθαρη υποστήριξή τους δύο νεοεκλεγμένοι ευρωβουλευτές, κτηνοτρόφοι και οι ίδιοι, ο Αλεξάντερ Μπέρνουμπερ και ο Ζερεμί Ντεσέρλ, που δεσμεύθηκαν να φέρουν τον διάλογο αυτό και τις απαντήσεις του κλάδου, στο νέο ευρωκοινοβούλιο.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία συμμετέχουν οι οργανώσεις:

AnimalhealthEurope – Ευρωπαϊκή βιομηχανία φαρμάκων, εμβολίων και άλλων προϊόντων για την υγεία των ζώων

Avec – Ευρωπαϊκός τομέας κρέατος πουλερικών

Clitravi – Ευρωπαϊκή βιομηχανία μεταποίησης κρέατος

Copa and Cogeca – Ευρωπαίοι αγρότες και αγρο-συνεταιρισμοί

COTANCE – Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Δερμάτων

EFFAB – Ευρωπαϊκό φόρουμ κτηνοτρόφων

Euro Foie Gras - Ευρωπαϊκή βιομηχανία Φουά Γκρα

FEFAC - Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Ζωοτροφών

FEFANA – Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Συστατικών Ζωοτροφών

FUR EUROPE – Ευρωπαϊκή βιομηχανία γούνας

UECBV – Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπόρων Ζώντων Ζώων και Κρέατος

01 October 2019
Banner