EFSA: Υποστήριξη μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων στις αιτήσεις για πρόσθετα ζωοτροφών

12 June 2017

EFSA: Υποστήριξη μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων στις αιτήσεις για πρόσθετα ζωοτροφών

Η EFSA έχει ξεκινήσει μία πιλοτική υπηρεσία υποστήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλλουν φάκελο προς αξιολόγηση στην Αρχή στα πεδία των προσθέτων ζωοτροφών και των νέων τροφίμων (εξαιρουμένων των παραδοσιακών τροφίμων). Κατά τους επόμενους έξι μήνες, οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να ζητούν από την EFSA έναν διοικητικό έλεγχο των φακέλων τους πριν την υποβολή. Η υποστήριξη θα παρέχεται μέσω τηλεδιασκέψεων.

Ο διοικητικός έλεγχος θα αφορά στη συμμόρφωση των φακέλων, πριν την υποβολή, με τις απαιτήσεις που καθορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο. Η υποστήριξη αφορά μόνο στις διοικητικές παραμέτρους μίας αίτησης. Τυχόν επιστημονικά ερωτήματα, συμβουλές και αξιολογήσεις είναι εκτός του πεδίου της πιλοτικής υπηρεσίας υποστήριξης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν ένα αυξανόμενο τμήμα των αιτούντων στην EFSA. Ο στόχος της ειδικής υπηρεσίας υποστήριξης, η οποία θα δοκιμαστεί πιλοτικά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, είναι η βελτίωση της ποιότητας των αιτήσεων από τις ΜΜΕ. Αυτό αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση αυτών των αιτήσεων στη φάση της αξιολόγησης της επικινδυνότητας.

Τα πρόσθετα ζωοτροφών και τα νέα τρόφιμα (εξαιρουμένων των παραδοσιακών τροφίμων) επελέγησαν για την πιλοτική υπηρεσία καθώς σε αυτά τα πεδία αναμένεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Αυτό αφορά ιδιαίτερα στα νέα τρόφιμα, καθώς ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός (Καν. (ΕΕ) 2015/2283) θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2018.

Η λεπτομερής αξιολόγηση της πιλοτικής υπηρεσίας, όπου θα συναξιολογηθούν τα αποτελέσματα και τα οφέλη σε σχέση με τις σχετικές επενδύσεις από τις ΜΜΕ και την EFSA, θα καθοδηγήσει την EFSA ως προς τις αποφάσεις της για το μέλλον αυτής της πρωτοβουλίας.

[Πηγή: ΕΦΕΤ]

12 June 2017
Banner
Banner