Τον κίνδυνο εξάπλωσης ανθεκτικών βακτηρίων κατά τη μεταφορά ζώων εξετάζει η EFSA

26 October 2021

Τον κίνδυνο εξάπλωσης ανθεκτικών βακτηρίων κατά τη μεταφορά ζώων εξετάζει η EFSA

Μια νέα αξιολόγηση «τρέχει» επί του παρόντος η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) με σκοπό να εξετάσει τον κίνδυνο εξάπλωσης ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά βακτηρίων, κατά τη μεταφορά των ζώων.

Η αξιολόγηση ζητήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και θα επικεντρωθεί στον κίνδυνο εξάπλωσης ανθεκτικών ζωονοσογόνων βακτηρίων μεταξύ πουλερικών, χοίρων και βοοειδών κατά τη μεταφορά τους σε άλλες φάρμες ή σε σφαγεία.

Όταν εμφανίζεται αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) σε ζωονοσογόνα βακτήρια –βακτήρια που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο– μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματική θεραπεία μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο.

Η Marta Hugas, επικεφαλής επιστήμονας της EFSA, δήλωσε: «Η αντοχή στα αντιμικροβιακά είναι μια επείγουσα απειλή για τη δημόσια υγεία και η εξέταση των στοιχείων είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη πολιτικής και νομοθεσίας για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης».

Όπως τόνισε η Hugas, αυτή η νέα μελέτη επικεντρώνεται στις πιθανές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και καταδεικνύει για άλλη μια φορά την αυξανόμενη σύγκλιση μεταξύ της υγείας των ζώων και της ανθρώπινης υγείας, και κατά συνέπεια την ανάγκη για μια προσέγγιση Ενιαίας Υγείας (One Health) από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Εκτός από τη διερεύνηση των παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν την εξάπλωση ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά βακτηρίων μέσω της μεταφοράς, η EFSA θα επανεξετάσει επίσης μέτρα πρόληψης και ελέγχου.

Η τελική επιστημονική γνώμη της EFSA αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

26 October 2021
Banner
Banner