EFSA: Επείγουσες συμβουλές σχετικά με την οζώδη δερματίτιδα

12 August 2016

EFSA: Επείγουσες συμβουλές σχετικά με την οζώδη δερματίτιδα

Ο εμβολιασμός των βοοειδών είναι η πιο αποτελεσματική λύση για να ελεγχθεί η εξάπλωση της οζώδους δερματίτιδας, λένε οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA). Αυτό είναι ένα από τα κύρια ευρήματα της επιστημονικής τοποθέτησης της Αρχής, η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη. Τη γνώμη της EFSA είχε ζητήσει η Κομισιόν μετά τη ραγδαία εξάπλωση της νόσου στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες.

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA αποφαίνονται ότι όταν ο εμβολιασμός εφαρμόζεται σχολαστικά, η θανάτωση μόνο των προσβεβλημένων ζώων είναι τόσο αποτελεσματική για την εκρίζωση της νόσου, όσο και η θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού την οποία σήμερα προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε.

Ειδικότερα, ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός αν εφαρμοστεί πριν ο ιός εισβάλει σε μια περιοχή ή μια χώρα. Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν ο εμβολιασμός να εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε όλες τις περιοχές.

Για να φτάσει στην τεκμηρίωση αυτών των συμπερασμάτων η EFSA χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο που προσομοιώνει τον βαθμό εξάπλωσης της ασθένειας αναλόγως των πιθανών μέτρων που εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με το μοντέλο, ο εμβολιασμός έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα στη μείωση της εξάπλωσης της ασθένειας συγκρινόμενος με οποιαδήποτε πολιτική θανάτωσης των ζώων. Όταν ο εμβολιασμός εφαρμόζεται ομοιόμορφα έτσι ώστε να έχουν εμβολιαστεί το 95% των εκμεταλλεύσεων, και να προστατεύεται αποτελεσματικά το 75% των εμβολιασμένων ζώων, τότε η θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού και η εξόντωση των άρρωστων ζώων είναι δύο επιλογές που δημιουργούν ίδιες πιθανότητες εξάλειψης της μόλυνσης. Όταν δεν εφαρμόζεται εμβολιασμός ή όταν ο εμβολιασμός έχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα (π.χ. 40%), η πιθανότητα εξάλειψης είναι υψηλότερη όταν εκτελείται θανάτωση του συνόλου του κοπαδιού παρά όταν εκτελείται θανάτωση των άρρωστων ζώων μόνο.

Οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι, λένε επιπλέον οι επιστήμονες της EFSA, θα πρέπει να εκπαιδευτούν στην κλινική ταυτοποίηση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, ώστε να την αναγνωρίζουν και να την δηλώνουν άμεσα.

Ολόκληρο το επιστημονικό πόρισμα (στα αγγλικά), με την προσομοίωση και τη διερεύνηση των πιθανών σεναρίων, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

12 August 2016
Banner
Banner