EFSA: Επικίνδυνα για την υγεία τα τρόφιμα που συντηρητούνται με συγκεκριμένα αρώματα καπνού – Αξιολόγηση των προϊόντων

17 November 2023

EFSA: Επικίνδυνα για την υγεία τα τρόφιμα που συντηρητούνται με συγκεκριμένα αρώματα καπνού – Αξιολόγηση των προϊόντων

Τα καπνισμένα τρόφιμα έρχονται στην επικαιρότητα για τον τρόπο που γίνεται η επεξεργασία τους, καθώς οι αρωματικές ύλες καπνού χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα, μια μακρόχρονη πρακτική που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση ορισμένων τροφίμων, όπως τα ψάρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι αρωματικές αυτές ύλες, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα τρόφιμα, όπως σούπες, σάλτσες, ποτά, πατατάκια, βρώσιμα παγάκια και γλυκίσματα. Να σημειωθεί πως οι αρωματικές ύλες καπνού δεν έχουν την ίδια συντηρητική λειτουργία, αλλά όταν προστίθενται στα τρόφιμα, τους προσδίδουν καπνιστή γεύση. Η EFSA αξιολόγησε την ασφάλεια οκτώ αρωματικών υλών καπνού στην αγορά της Ε.Ε., η άδεια των οποίων επρόκειτο να ανανεωθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης εξήχθη με βάση τον χημικό χαρακτηρισμό, τη διατροφική έκθεση και τη γονοτοξικότητα του πρωτογενούς προϊόντος. Συγκεκριμένα, τα οκτώ προϊόντα με γεύση καπνού είναι τα εξής: proFagus Smoke R709, SmokEz Enviro-23,  SmokEz C-10, Scansmoke SEF7525, Smoke Concentrate 809045, Zesti Smoke Code, proFagus Smoke R714, και Fumokomp. Αυτά τα 8 προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά της Ε.Ε. τα τελευταία 10 χρόνια και οι αιτούντες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει τις άδειές τους για 10 επιπλέον χρόνια.

Παρ' όλα αυτά, η EFSA δεν μπόρεσε να αποκλείσει ανησυχίες σχετικά με τη γονιδιοτοξικότητα για κανένα από τα οκτώ αρωματικά προϊόντα καπνού. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η γονιδιοτοξικότητα είναι η ικανότητα μιας χημικής ουσίας να βλάπτει το γενετικό υλικό των κυττάρων προκαλώντας του μεταλλάξεις στις γενετικές πληροφορίες μέσα σε ένα κύτταρο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καρκίνου ή και κληρονομικών ασθενειών.

Η πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων επιβλαβών επιδράσεων ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης τροφίμων αρωματισμένων με αρωματικές ύλες καπνού δεν έχει διερευνηθεί από την EFSA. Όμως, μια ισορροπημένη διατροφή γενικά μειώνει την πιθανότητα έκθεσης σε κινδύνους από τα τρόφιμα.

Πηγή: cibum.gr

17 November 2023
Banner
Banner