ΕΦΕΤ: Ένταση ελέγχων για την αυθεντικότητα των ελληνικών τροφίμων στους χώρους μαζικής εστίασης

18 May 2018

ΕΦΕΤ: Ένταση ελέγχων για την αυθεντικότητα των ελληνικών τροφίμων στους χώρους μαζικής εστίασης

Σύσκεψη με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) όσο και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας έγινε χθες 17 Μαΐου στα γραφεία του ΕΦΕΤ. Θέμα της συνάντησης η προστασία της αυθεντικότητας των ελληνικών τροφίμων, η ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος, η αναγκαιότητα συμμόρφωσης των επαγγελματιών του κλάδου της μαζικής εστίασης, καθώς και το αυστηρό πλαίσιο των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο.

Ο ΕΦΕΤ αναμένεται να εντείνει τους ελέγχους για την αυθεντικότητα των ελληνικών τροφίμων, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας. Έτσι, όπως ανακοινώνεται, σε πρώτη φάση και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού και προγραμματισμού του ΥΠΑΑΤ και της πολιτικής ηγεσίας, οι έλεγχοι θα έχουν ως επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές της χώρας και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα δύο εθνικά προϊόντα, στο τυρί Φέτα και στο Ελαιόλαδο.

Όσον αφορά τη Φέτα, έχουν παρατηρηθεί αθέμιτες πρακτικές διάθεσης λευκού τυριού άλμης ως Φέτα, που εστιάζονται κατά βάση στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ξενοδοχεία, κλπ).

Αναφορικά με το ελαιόλαδο, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με νέα νομοθετική διάταξη, θα πρέπει να διατίθεται από τα καταστήματα μαζικής εστίασης στον τελικό καταναλωτή αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων  συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης,  οι οποίες πρέπει να φέρουν όλες  τις απαιτούμενες από την νομοθεσία επισημάνσεις.

«Με γνώμονα τα ανωτέρω, ο ΕΦΕΤ επισημαίνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και, σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησής τους, να επικοινωνούν με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές και τον Ε.Φ.Ε.Τ. Οι δε επαγγελματίες του χώρου της μαζικής εστίασης  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη στην περίπτωση υιοθέτησης πρακτικών παραπλάνησης και μη εφαρμογής της νομοθεσίας, γεγονός που επισύρει αυστηρές διοικητικές κυρώσεις» καταλήγει σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ.

18 May 2018
Banner