ΕΦΕΤ: Απλοί κανόνες για να αποφευχθεί η απώλεια και σπατάλη τροφίμων

29 September 2021

ΕΦΕΤ: Απλοί κανόνες για να αποφευχθεί η απώλεια και σπατάλη τροφίμων

Η Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων (International Day of Awareness of Food Loss and Waste) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2019 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, λοιπόν, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:

«Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται ανά τον κόσμο χάνεται ή απορρίπτεται. Για την παραγωγή αυτών των τροφίμων που τελικά χάνονται ή απορρίπτονται καταναλώνεται το ένα τέταρτο της συνολικής ποσότητας του νερού που χρησιμοποιείται στον γεωργικό κλάδο κάθε χρόνο και απαιτείται καλλιεργήσιμη έκταση ίση με το μέγεθος της Κίνας. Η σπατάλη τροφίμων παράγει περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου ετησίων. Την ίδια στιγμή περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ε.Ε το έτος 2015 διέτρεχε τον κίνδυνο της φτώχειας ενώ 42,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν ήταν σε θέση να διαθέσουν χρήματα για ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα».

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να σηματοδοτήσει την περίσταση έθεσε σε λειτουργία την νέα της ιστοσελίδα για την πρόληψη της σπατάλης των τροφίμων. Σε αυτήν συμμετέχουν όλα τα Κράτη Μέλη και μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί για τα τελευταία νέα και τις πρωτοβουλίες που κάθε Κράτος Μέλος αναλαμβάνει προκειμένου να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι ο καλύτερος τρόπος μείωσης της σπατάλης τροφίμων είναι η πρόληψη και παραθέτει απλούς κανόνες που όλοι μας μπορούμε να ακολουθήσουμε. Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω.

29 September 2021
Banner