Επεκτείνεται το περιβαλλοντικό τέλος της πλαστικής σακούλας

07 May 2020

Επεκτείνεται το περιβαλλοντικό τέλος της πλαστικής σακούλας

Εν μέσω της πανδημίας η οποία σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον για εβδομάδες, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψήφισε έναν νέο περιβαλλοντικό νόμο.

Στα ψιλά του νόμου αυτού, με μια διάταξη λίγων μόνο λέξεων, επεκτάθηκε σε όλες τις πλαστικές σακούλες (εκτός από τις βιοαποδομήσιμες και τις λιπασματοποιήσιμες), το λεγόμενο περιβαλλοντικό τέλος των 7 ευρωλεπτών (+ΦΠΑ).

Συγκεκριμένα, το τέλος επιβάλλεται στον καταναλωτή από 1.1.2021.

Φαίνεται ότι εκείνο που επεδίωξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την πρόβλεψη αυτή ήταν να αποτρέψει διαφυγόντα... κέρδη. Δηλαδή διαπίστωσε ότι αντί της λεπτής σακούλας μεταφοράς του σούπερ μάρκετ που επιβαρυνόταν με περιβαλλοντικό τέλος, εισήχθησαν εδώ και πάνω από ένα χρόνο χοντρές πλαστικές σακούλες που μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές τις πληρώνει ο καταναλωτής 5-6 ευρωλεπτά, αλλά δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος – εξ ου και τα διαφυγόντα έσοδα του οργανισμού ανακύκλωσης στον οποίο κατευθυνόταν το μεγαλύτερο μέρος που πλήρωνε ο καταναλωτής ως περιβαλλοντικό τέλος. 

Τώρα το «παράθυρο» της χοντρής σακούλας κλείνει με το νέο νόμο. Βέβαια δεν έχουμε δει ακόμη τις οικολογικές τσάντες που θα διανέμονταν στον πληθυσμό από τον οργανισμό ανακύκλωσης ως ένα μέτρο για να επιστραφεί στον καταναλωτή μέρος του περιβαλλοντικού τέλους που καταβάλλει για τις πλαστικές σακούλες.

Εδώ, παλαιότερο δημοσίευμα του meatnews.gr

07 May 2020
Banner
Banner