Περ. Αττικής: Στο 5% η παραβατικότητα σε καταστήματα τροφίμων και εστίαση τον Δεκέμβριο

11 January 2022

Περ. Αττικής: Στο 5% η παραβατικότητα σε καταστήματα τροφίμων και εστίαση τον Δεκέμβριο

Στις 126.600 ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν σε παραβάτες από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων από την 1/12/2021 έως και τις 23/12/2021.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των συστηματικών ελέγχων σε σημεία παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων,  επιχειρήσεις  που παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες (ταξί, πρατήρια καυσίμων, κ.α.) και σε χώρους  πάσης φύσεως που παρουσιάζουν καταναλωτική κίνηση την εορταστική περίοδο (χώροι εστίασης, αναψυχής, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά, κ.α.) διενεργήθηκαν  4.987 έλεγχοι. Σε αυτούς τους σχετικούς ελέγχους εντοπίστηκαν 114 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 126.600 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι σημαντικότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στις λαϊκές αγορές καθώς σε 3.748 ελέγχους διαπιστώθηκαν 72 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €35.600. Σε επίπεδο προστίμων τα αυστηρότερα επιβλήθηκαν σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε Ταξί και καταστήματα πώλησης -συντήρησης ταξιμέτρων. Συγκεκριμένα σε δύο ελέγχους διαπιστωθήκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €26.000. Ο χώρος της  εστίασης (ταχυφαγεία, εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα κλπ.) έρχεται τρίτος σε επίπεδο επιβολής προστίμων. Συγκεκριμένα σε 276 ελέγχους διαπιστώθηκαν 18 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα €23.000. Στον πίνακα των παραβάσεων ακολουθούν στην τέταρτη θέση τα SUPER MARKET – Υπεραγορές. Σε 91 ελέγχους , διαπιστώθηκαν  7 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €14.500. Την πέμπτη θέση στον κατάλογο των προστίμων καταλαμβάνει η κατηγορία Παντοπωλεία (συνοικιακά), οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ψαράδικα, μπαχαρικά, mini market, περίπτερα, ψιλικά κλπ. Σε 312 ελέγχους διαπιστώθηκαν 7 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €11.500. Στην έκτη θέση είναι τα πρατήρια υγρών καυσίμων, όπου σε 30 ελέγχους διαπιστώθηκαν 2 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 10.000 ευρώ. Στον πίνακα των ελέγχων ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση των φαρμακείων όπου σε 22 ελέγχους δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο καθώς δεν διαπιστώθηκε καμία σοβαρή παράβαση.

Σημειώνεται ότι με σχετικό έγγραφό του πριν από την εορταστική περίοδο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης είχε ζητήσει εντατικοποίηση των ελέγχων. Τώρα, και με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, ο Περιφερειάρχης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οφείλουμε όλοι μας, τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας, να είμαστε στο πλευρό των πολιτών και να τους προστατέψουμε. Όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής, παρά τις ελλείψεις που έχει σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών, εργάζεται με συστηματικό τρόπο και διενεργεί ελέγχους που συμβάλλουν στην πρόληψη και καταστολή φαινομένων αισχροκέρδειας και αλλοίωσης προϊόντων. Έχω ζητήσει οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα, αλλά και με πνεύμα συνεργασίας με τους επαγγελματίες οι οποίοι στην πλειονότητά τους ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και ορθής τιμολόγησης».

11 January 2022
Banner