ΕΔΟΚ: Σύννομες οι εισφορές, θα διευκολύνουμε όσους εμπλέκονται στο σύστημα είσπραξης

15 June 2017

ΕΔΟΚ: Σύννομες οι εισφορές, θα διευκολύνουμε όσους εμπλέκονται στο σύστημα είσπραξης

Εφαρμογή που στοχεύει να διευκολύνει όλους όσους εμπλέκονται στο σύστημα είσπραξης και απόδοσης των εισφορών των κτηνοτρόφων, ετοιμάζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ). Αυτό σημειώνει με σημερινή της ανακοίνωση η ΕΔΟΚ, που παράλληλα τοποθετείται με αυστηρό τόνο απέναντι σε κάθε προσπάθεια που αμφισβητεί τη νομιμότητα της θεσμοθέτησης των εισφορών. Κάθε αναφορά που κινείται σε τέτοια κατεύθυνση, «ζημιώνει αποδεδειγμένα τους σκοπούς για τους οποίους συγκεντρώνονται [σ.σ. οι εισφορές] και η ΕΔΟΚ επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο» υπογραμμίζει η Διεπαγγελματική. Και επισημαίνει ταυτοχρόνως ότι «το έργο της είσπραξης και της απόδοσης των εισφορών αφορά το σύνολο των επαγγελματιών του κρέατος. Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν από την ΕΔΟΚ θα ωφελήσουν συνολικά τον τομέα του κρέατος περιφρουρώντας το εθνικό προϊόν αλλά και θέτοντας σύγχρονους και αποτελεσματικούς κανόνες στην αγορά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΔΟΚ έχει ως εξής:

«Η οργάνωση του συστήματος είσπραξης των εισφορών των κτηνοτρόφων και των άλλων μελών της ΕΔΟΚ είναι ένα έργο μεγάλο και δύσκολο και ως εκ τούτου έγιναν και θα γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις βελτίωσης όπου χρειαστεί.

Συνεχίζοντας η ΕΔΟΚ είναι έτοιμη να στείλει τις καταστάσεις των εισφορών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2017.

Ακόμη, θα αποστείλει σε όλους όσους εξόφλησαν τις εισφορές του μηνός Ιανουαρίου αποδείξεις πληρωμών των εισφορών καθώς και το ενημερωτικό έντυπο με όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διακινητές/έμποροι κρέατος και ζώντων ζώων για τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσής της.

Με την ευκαιρία τονίζουμε και πάλι ότι τα ποσά που αναφέρονται στις καταστάσεις προέρχονται από τους κτηνοτρόφους για κάθε σφαγή ή πώληση ζώων για σφαγή, που πραγματοποιούν.

Σε κάθε τιμολόγιο πώλησης κρέατος ή ζώντων ζώων για σφαγή που εκδίδεται πρέπει να αναγράφεται η εισφορά και οι αγοραστές είναι υποχρεωμένοι να την παρακρατούν.

Ενημερώνουμε ακόμη ότι οι εισφορές ζητούνται από την ΕΔΟΚ αφού έχει συμπληρωθεί αθροιστικά το ποσό των 10,00 ευρώ.

Οι εισφορές των κτηνοτρόφων είναι υποχρεωτικές σύμφωνα με την ΥΑ Αριθ. 866/56554 (ΦΕΚ/943/Β/2.05.2015) και είναι πολύ μικρά ποσά: 0,50 ευρώ, 1,00 ευρώ, 3,00 ευρώ και 0,30 ευρώ, ανά τόνο (1.000 χγρ.) κρέατος, χοιρινού, βόειου, πρόβειου και κοτόπουλου, αντίστοιχα. Στους διακινητές/έμπορους η ΕΔΟΚ στέλνει ενημερωτική κατάσταση όπου υπάρχουν αναλυτικά τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε κτηνοτρόφο για κάθε σφαγή στην ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε.

Έχουμε αντιληφθεί ότι η αναδρομική είσπραξη των εισφορών των κτηνοτρόφων των τριών πρώτων μηνών του 2017 δημιουργεί δυσκολίες στους πρώτους αγοραστές – διακινητές, κρεοπώλες κλπ.

Για τον λόγο αυτό η ΕΔΟΚ ετοιμάζει εφαρμογή με την οποία ο πρώτος αγοραστής θα μπορεί να ενημερώνεται για το σύνολο των εισφορών που πρέπει, άμεσα ή αναδρομικά, να χρεώσει και να εισπράξει κατά παραγωγό.

Αυτό θεωρούμε ότι θα διευκολύνει όλους τους εμπλεκόμενους.

Από την 1η Μαΐου 2017 καμία δικαιολογία δε μπορεί να γίνει αποδεκτή που να αφορά τη μη παρακράτηση των εισφορών από τους αγοραστές, σύμφωνα με την ΥΑ Αριθ. 866/56554 (ΦΕΚ/943/Β/2.05.2015).

Επίσης, οποιοδήποτε δημοσίευμα ή σχόλιο κυκλοφόρησε τελευταία για το έργο αυτό και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, η ΕΔΟΚ δηλώνει ότι όλες οι αποφάσεις είναι απόλυτα σύννομες και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Οποιαδήποτε αναφορά θα γίνεται στο εξής, από οποιονδήποτε, για τη νομιμότητα της θεσμοθέτησης των εισφορών από την ΕΔΟΚ, ζημιώνει αποδεδειγμένα τους σκοπούς για τους οποίους συγκεντρώνονται και η ΕΔΟΚ επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο εναντίον τους για την υπεράσπιση του θεσμού.

Το έργο της είσπραξης και της απόδοσης των εισφορών αφορά το σύνολο των επαγγελματιών του τομέα του κρέατος. Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν από την ΕΔΟΚ θα ωφελήσουν συνολικά τον τομέα του κρέατος περιφρουρώντας το εθνικό προϊόν αλλά και θέτοντας σύγχρονους και αποτελεσματικούς κανόνες στην αγορά».

15 June 2017
Banner
Banner