Η ΕΔΟΚ, μέγας χορηγός της ελληνικής ομάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών του Μπέλφαστ

14 March 2018

Η ΕΔΟΚ, μέγας χορηγός της ελληνικής ομάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών του Μπέλφαστ

Story Highlights

  • Στον Διαγωνισμό (World Butchers' Challenge – WBC) έχουν δηλώσει συμμετοχή 12 ομάδες που προέρχονται από τις χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Νότια Αφρική, ΗΠΑ και Βραζιλία.

Related Articles

Λίγες μέρες έχουν απομείνει μέχρι την πραγματοποίηση του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Κρεοπωλών που θα γίνει στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας, και στον οποίο για πρώτη φορά υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

Στον Διαγωνισμό (World Butchers' Challenge – WBC), ο οποίος γίνεται στις 21 Μαρτίου, έχουν δηλώσει συμμετοχή και διαγωνίζονται 12 ομάδες που προέρχονται από τις χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Νότια Αφρική, ΗΠΑ και Βραζιλία.

Ύστερα από πυρετώδεις προετοιμασίες πολλών μηνών, η ελληνική ομάδα είναι καθ' όλα έτοιμη για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών

Η ελληνική συμμετοχή οργανώθηκε με πρωτοβουλία της επιχείρησης Meating ΑΒΕΕ, που διατηρεί επιχείρηση κρεοπωλείου στον Πλατανιά Χανίων. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Λεωνίδας Μαθιουλάκης, κρεοπώλης τρίτης γενιάς και ιδιοκτήτης της επιχείρησης Meating ΑΒΕΕ, που λειτουργεί από το 1949.

Σημειώνεται ότι ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων και ποτών IFEX (20-22 Μαρτίου), μια μεγάλη και εξελισσόμενη επαγγελματική έκθεση η οποία ειδικεύεται και στον τομέα κρέατος. Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες και 15 λεπτά για να επεξεργαστούν μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό, ένα αρνί και 5 κοτόπουλα. Νικήτρια θα είναι η ομάδα που θα καταφέρει να διαχειριστεί με τον πιο ευφάνταστο, καινοτόμο και ταυτόχρονα ορθολογικό τρόπο τα παραπάνω τέσσερα είδη κρέατος, προσδίδοντάς τους υπεραξία. Θα πρέπει, όχι μόνο να διαχωρίσουν την πρώτη ύλη στις ιδανικές κοπές, αλλά, μέσα στον διαθέσιμο χρόνο των τριών ωρών και ενός τετάρτου, να αναδείξουν τα επιμέρους κομμάτια με πρωτότυπο και καλλιτεχνικό τρόπο. Βαθμολογούνται επίσης στη συνεργασία και στην ομαδικότητα, στην ικανότητα χρήσης του εξοπλισμού, στη σωστή υγιεινή, στην ελαχιστοποίηση της φύρας και τελικά, όπως είπαμε, στην άψογη παρουσίαση του κρέατος, των προϊόντων και των παρασκευασμάτων του.

Η δυσκολία του Διαγωνισμού είναι προφανής, αν λάβουμε υπόψη μας πως στον προηγούμενο Διαγωνισμό, νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Γαλλίας (χώρα στην οποία η τέχνη του κρεοπώλη διδάσκεται σε σχολή, με διάρκεια σπουδών 4 ετών).

Η ελληνική συμμετοχή

Η ελληνική ομάδα, εκτός του Λεωνίδα Μαθιουλάκη, αποτελείται από τους: Γιάννη Καζά, ιδιοκτήτη επιχείρησης εξοπλισμού κρεοπωλείων και foodstylist της MeatingGreece, Νίκο Βρεττό, μάγειρα με ειδίκευση στις κοπές του κρέατος, Ευθύμη Σκαράκη, εργαζόμενο στη Meating ΑΒΕΕ, Burrjia Sidrit ή Σήφη, επίσης εργαζόμενο στην ίδια επιχείρηση, και Παναγιώτη Μαριόλη, που εργάζεται στον τομέα του κρέατος από το ’91 και έχει ενταχθεί πρόσφατα στο δυναμικό του κρεοπωλείου. Η ομάδα προπονήθηκε κατ’ εξακολούθηση τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του Διαγωνισμού και με τη βοήθεια δύο καταξιωμένων Ελλήνων chef, του Ιωσήφ Πετρώφ και του Ιωσήφ Αποστολάκη.

Όπως διαβεβαιώνει ο Λεωνίδας Μαθιουλάκης, η ομάδα είναι έτοιμη να διεκδικήσει μία από τις πρώτες θέσεις του Διαγωνισμού, ταυτόχρονα όμως υπολογίζει στην εμπειρία που θα αποκομίσει από τη συμμετοχή της σε αυτό το μεγάλο γεγονός, αλλά και στη δυνατότητα που θα έχει να γνωρίσει τεχνικές και επαγγελματίες από άλλες χώρες.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των Ελλήνων επαγγελματιών του τομέα του κρέατος σε διεθνείς οργανώσεις και τις ωφέλειες που αποκομίζουν, όχι μόνον οι συμμετέχοντες αλλά και το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου, ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα της ομάδας και στηρίζει την εθνική μας συμμετοχή, τόσο ηθικά όσο και έμπρακτα, χορηγώντας την κατάλληλη επαγγελματική ενδυμασία και τη λοιπή ενδυματολογική παρουσία της.

Σε επικοινωνία που είχε το meatnews.gr με στελέχη της ΕΔΟΚ, οι τελευταίοι χαρακτηρίζουν εξαιρετικής σημασίας γεγονός τη συμμετοχή της ελληνικής ομάδας, που ανοίγει νέους δρόμους για τη δημιουργικότητα στον κλάδο του κρέατος. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες, η ομάδα μας έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία της και είναι έτοιμη να αναχωρήσει για το Μπέλφαστ, με τις ολόψυχες ευχές της ΕΔΟΚ, αλλά και όλων μας, για καλή επιτυχία.

14 March 2018
Banner
Banner