Και η ΕΔΟΚ στο πανευρωπαϊκό μέτωπο κατά της χρήσης ονομασιών κρέατος από vegan προϊόντα

21 September 2020

Και η ΕΔΟΚ στο πανευρωπαϊκό μέτωπο κατά της χρήσης ονομασιών κρέατος από vegan προϊόντα

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχετε ενημερωθεί στο meatnews.gr για την κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν κορυφαίες ευρωπαϊκές οργανώσεις του κλάδου κτηνοτροφίας και κρέατος, με την οποία διαμαρτύρονται για την πρακτική βίγκαν προϊόντων να χρησιμοποιούν ονομασίες κρέατος. Με την ανακοίνωση, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, συνεταιριστές, το εμπόριο και η βιομηχανία κρέατος, αλλά και οι κρεοπώλες, επισημαίνουν το παράδοξο να υπάρχουν προϊόντα βίγκαν τα οποία αποκαλούνται «μπιφτέκι», «λουκάνικο», «μπριζόλα» κλπ.

Την ανακοίνωση αυτή, προσυπογράφει πλήρως και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος - ΕΔΟΚ, όπως ανακοινώνει με σημερινό Δελτίο Τύπου (είναι εξάλλου μέλος της UECBV η οποία είναι μεταξύ των συντακτών της συγκεκριμένης ανακοίνωσης).

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης, που θέλουν να εμφανίζονται ως πιο υγιεινές εναλλακτικές και επιτίθενται εναντίον των προϊόντων ζωικής προέλευσης για “ηθικούς λόγους”, να υιοθετούν τις ίδιες ονομασίες που χρησιμοποιούνται από γενιές και γενιές για τα προϊόντα αυτά εναντίον των οποίων στρέφουν τα πυρά τους» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΟΚ και υπογραμμίζει: «Είναι γνωστή, εξάλλου, η γενικευμένη επίθεση που δέχονται τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και οι εκτροφείς  ζώων από οργανώσεις αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο ευρωπαϊκός τομέας του κρέατος δεν θέλει να δώσει μάχες εναντίον κάποιου άλλου, παρά μόνο να απευθύνει μιαν έκκληση για τη δίκαιη αναγνώριση και τον σεβασμό στο έργο εκατομμυρίων ευρωπαίων αγροτών και εργαζομένων στον τομέα της κτηνοτροφίας. Διατηρούν τις αγροτικές περιοχές μας ζωντανές, παρέχοντας στους πολίτες μας ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα κρέατος, τα οποία απολαμβάνουν και καταναλώνουν όλες οι γενιές ως τμήμα της ευρωπαϊκής μαγειρικής κληρονομιάς και της ισορροπημένης διατροφής».

Το θέμα ανακίνησαν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κτηνοτροφίας και κρέατος, καθώς σημειώνεται κινητικότητα αυτόν τον καιρό στο μέτωπο των ονομασιών που επιτρέπονται για τα βίγκαν προϊόντα.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει η ΕΔΟΚ, στη συνεδρίαση της επιτροπής AGRI του Ευρωκοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2019, είχε υιοθετηθεί μια τροπολογία για την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς Αγροτικών και Αλιευτικών Προϊόντων (τροπολογία 165, κανονισμός 1308), που προστάτευε την ονομασία των προϊόντων κρέατος και δεν επέτρεπε τη χρήση της ορολογίας από προϊόντα που δεν περιέχουν κρέας. Το τελευταίο διάστημα όμως, και ενόψει της ψηφοφορίας για την τροποποίηση του κανονισμού 1308/2013 στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της ΚΑΠ μετά το 2020, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου, «παρατηρείται έντονη κινητικότητα από το λόμπι των προϊόντων φυτικής προέλευσης. Μια κινητικότητα που στοχεύει στην αλλαγή αυτής της τροπολογίας, για να επιτραπεί η χρήση της ορολογίας από προϊόντα φυτικής προέλευσης, με μόνη προϋπόθεση να αναφέρεται στη συσκευασία ότι δεν περιέχουν κρέας».

Η ΕΔΟΚ, σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις του Τομέα κρέατος, «προτρέπει τους Ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν την αρχική τροπολογία για να διασφαλιστούν τα ζωικά προϊόντα που αποτελούν τμήμα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και το δικαίωμα των καταναλωτών σε ορθή πληροφόρηση»

21 September 2020
Banner
Banner