3 + 1 «δυσανάγνωστα» σημεία στην επιχείρηση διάσωσης της Μαρινόπουλος (upd)

25 August 2016

3 + 1 «δυσανάγνωστα» σημεία στην επιχείρηση διάσωσης της Μαρινόπουλος (upd)

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι αποφάσεις των τραπεζών που θα δίνουν το πράσινο φως (μετά την χθεσινή κίνηση της Alpha Bank) στο σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος. Το σχέδιο που κατέθεσε η αλυσίδα Σκλαβενίτης και το οποίο έγινε δεκτό από την Alpha προβλέπει συνοπτικά ότι:

Δημιουργείται νέα εταιρία που θα πάρει το σύνολο σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων της Μαρινόπουλος. Η νέα εταιρία θα λάβει δάνειο 360 εκατ. ευρώ με εγγύηση της Σκλαβενίτης. Το συγκεκριμένο δάνειο είναι ο δρόμος για τις τράπεζες να αποκτήσουν, αν το θελήσουν, το 25% της νέας εταιρείας – μέχρι τότε η Σκλαβενίτης θα έχει το 100%. Η Σκλαβενίτης θα εισφέρει σταδιακά 125 εκατ. ευρώ μέχρι το 2017. Οι απαιτήσεις των προμηθευτών της Μαρινόπουλος θα «κουρευτούν» κατά 40-50% (αναμένεται να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» οι προμηθευτές στους οποίους η Μαρινόπουλος οφείλει έως 100 χιλ. ευρώ). Τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν «κουρεύονται». Διατηρείται ο αριθμός των εργαζομένων της Μαρινόπουλος, οι οποίοι μεταφέρονται με όλα τα δικαιώματά τους στη νέα εταιρία.

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή απόφαση της Alpha Bank διοχέτευσε κύματα ανακούφισης στην αγορά (η οποία δεν αντέχει βεβαίως ένα τεράστιο κανόνι 1,8 δισ. στα… σπλάχνα της), εν τούτοις η υπόθεση έχει ακόμη πολλές στροφές. Κατ’ αρχάς, πρέπει να δώσουν έγκριση και οι άλλες μεγάλες τράπεζες – αυτό θεωρείται μάλλον δεδομένο. Έπειτα, θα πρέπει το 60% των πιστωτών και προμηθευτών της Μαρινόπουλος να αποδεχθούν το σχέδιο – εάν γίνει το προηγούμενο βήμα, αυτό θεωρείται σίγουρο. Και τέλος να πάνε όλοι μαζί στο δικαστήριο της 21ης Σεπτεμβρίου για να υποστηρίξουν το σχέδιο, να περιμένουν την τελική απόφαση, που μπορεί να φτάσει και Νοέμβριο, και από εκεί και πέρα να αρχίσει να «κολυμπάει» η Μαρινόπουλος με σήμα Σκλαβενίτη, να πληρωθούν οι προμηθευτές («κουρεμένοι» και μη) και τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους...

Μέχρι τότε βέβαια, απαιτούνται άμεσα κάμποσα εκατομμύρια ευρώ που θα διατηρήσουν εν ζωή την αλυσίδα. Και αυτό είναι ίσως ένα από τα θολά και "δυσανάγνωστα" σημεία της υπόθεσης (ένα άλλο είναι η διάθεση της οικογένειας Μαρινόπουλου να εισφέρουν 10 εκατ. ευρώ, όπως απαιτούν οι τράπεζες), καθώς κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσον οι πελάτες θα επιστρέψουν στα ράφια της Μαρινόπουλος μετά την πολύμηνη απαξίωση της αλυσίδας. Είναι εξάλλου αμφίβολο αν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια οι άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που επωφελήθηκαν μέχρι σήμερα από το… ξήλωμα της Μαρινόπουλος παίρνοντας από αυτήν μερίδια και πελάτες. Με την κατάσταση στην αγορά, δυσανάγνωστο παραμένει επίσης πόσοι και ποιοι από τους μικρούς προμηθευτές της Μαρινόπουλος μπορούν να αντέξουν μέχρι το τέλος του έτους για να πάρουν ζεστό χρήμα.

Συνοπτικά, πρέπει να σημειωθούν: Η ανακούφιση της αγοράς. Η ανακούφιση επίσης της κυβέρνησης η οποία το τελευταίο που θα ήθελε αυτή τη στιγμή θα ήταν να διαχειριστεί ένα κανόνι πολλών μεγατόνων. Η διάθεση των τραπεζών να διασώσουν την αλυσίδα – με το αζημίωτο βέβαια, που στην εξέλιξη της υπόθεσης μπορεί να σημαίνει (αν τα πράγματα πάνε καλά για την αλυσίδα) ότι θα αποκτήσουν μέρος της Μαρινόπουλος. Παρά τις διαρροές και τις φήμες, κανένας «λευκός ιππότης» (επενδυτής) από το εξωτερικό δεν έκανε μέχρι τώρα την εμφάνισή του (εκτός κι αν υπάρχει κάποιος… αφανής παράγων των διαπραγματεύσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα).

(Νεότερη ενημέρωση)

Όπως ήταν αναμενόμενο, το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι το "πράσινο φως" στο σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος έδωσαν και τράπεζες Eurobank, Πειραιώς και Εθνική. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την υλοποίηση μιας συμφωνίας που προβλέπει τη μεταβίβαση της Μαρινόπουλος σε νέα εταιρία, το 100% της οποίας θα ελέγχει η Σκλαβενίτης.

25 August 2016
Banner
Banner