Dul Udo Endre: Η Ουγγαρία αναζητά εταίρους στο κρέας
Related Articles
Είκοσι χρόνια ζωής μετρά η Διεπαγγελματική Οργάνωση χοιρινού και βόειου κρέατος της Ουγγαρίας - VHT. Μια οργάνωση που συνενώνει παραγωγούς, σφαγεία, βιομηχανίες και εμπόρους και προασπίζει τα συμφέροντα του τομέα, σε μια χώρα που η κτηνοτροφία της γνωρίζει μεγάλη ύφεση. Συναντήσαμε τον διευθυντή διεθνών σχέσεων της οργάνωσης, Dul Udo Endre, στην έκθεση Meatmania στη Σόφια και μας μίλησε για την κατάσταση της παραγωγής κρέατος στη χώρα.
Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη
Δημοσιεύτηκε στο Meat News, τ.23, Ιανουάριος 2015
Meat News: Δώστε μας μια εικόνα για τα μεγέθη της κτηνοτροφίας σας.
Dul Udo Endre: Πριν από 25 χρόνια στην Ουγγαρία είχαμε 25 εκατ. χοίρους, αριθμός που στη συνέχεια σταδιακά μειώθηκε. Όταν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αριθμός των χοίρων είχε ήδη πέσει στα τέσσερα εκατομμύρια, ενώ τώρα έχουμε το χαμηλότερο αριθμό ζώων - γύρω στα τρία εκατομμύρια. Από τον περασμένο χρόνο σταμάτησε η τάση μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και ελπίζουμε ότι από αυτό το χρόνο αρχίζει πάλι η ανάπτυξη. Η σφαγή χοίρων στην Ουγγαρία είναι αρκετά μεγαλύτερη, περίπου 4,3 εκατ. ζώα το χρόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί παραδοσιακά αυτός ο τομέας της οικονομίας μας είναι εξαγωγικός και τώρα χρειάζεται αρκετές επενδύσεις για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις. Φυσικά αυτό εξαρτάται από τις διεθνείς αγορές.
Τώρα εξελίσσεται στη χώρα μια στρατηγική για τη χοιροτροφία, η οποία έχει ως στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των χοίρων στα έξι εκατομμύρια. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί και ο αριθμός των εργαζομένων στην αγροτική παραγωγή και φυσικά θα αποκτήσουμε αυτάρκεια στο χοιρινό κρέας. Η αγορά μας είναι αρκετά ανοικτή, κάτι που ενισχύθηκε από την ένταξή μας στην Ε.Ε. και οι τιμές μας είναι στα επίπεδα των μέσων ευρωπαϊκών τιμών.
Meat News: Είπατε ότι υπάρχει έλλειψη στην εγχώρια παραγωγή χοιρινού κρέατος. Ποιες είναι οι κύριες προμηθεύτριες χώρες;
Dul Udo Endre: Πολύ κρέας εισάγουμε από την Δανία, την Ολλανδία, την Πολωνία. Βέβαια, όπως σας είπα οι αγορές είναι ανοικτές. Αυτή την περίοδο υπάρχει σοβαρή πίεση για πώληση λόγω της απώλειας των ρωσικών αγορών.
Meat News: Μιλήσαμε για το χοιρινό κρέας. Τι κατάσταση επικρατεί στο βόειο κρέας;
Dul Udo Endre: Αυτή την περίοδο στην Ουγγαρία υπάρχουν περίπου 800 χιλιάδες βοοειδή. Επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον αριθμό τους. Δυστυχώς τώρα το ζωικό κεφάλαιο που έχει κρεοπαραγωγική αξία εξάγεται ζωντανό από τη χώρα, κυρίως για την Ιταλία και την Τουρκία. Μιλάμε για angus, galloway, hertford που είναι τυπικές κρεοπαραγωγικές ράτσες υψηλής ποιότητας.
Σε όλη τη Νότια Ευρώπη υπάρχουν προβλήματα ασθενειών αυτή την περίοδο και οι κτηνιατρικοί μας έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί για να μην αντιμετωπίσουμε κι εμείς ανάλογα προβλήματα.
Meat News: Παρατηρήσαμε ότι προβάλλετε ένα ιδιαίτερο προϊόν ποιότητας. Τι ακριβώς είναι αυτό;
Dul Udo Endre: Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε για την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής μας. Είναι το πρόγραμμα KMS, που αφορά χοιρινό κρέας με εγγυημένη ποιότητα. Αυτό περιλαμβάνει την διατροφή των χοίρων με ποιοτικές ζωοτροφές που παράγονται στις αγροτικές μας εκτάσεις και όχι με διάφορα συμπληρώματα. Η ποιοτική αυτή εκτροφή αποτυπώνεται και στην γευστική ποιότητα του κρέατος. Η οργάνωσή μας αποδίδει αυτή την διάκριση στους κτηνοτρόφους που τηρούν τις αρχές αυτού του προγράμματος, πραγματοποιώντας φυσικά τους ανάλογους ελέγχους στις διαδικασίες της εκμετάλλευσης, αλλά και οργανοληπτικούς ελέγχους στο τελικό προϊόν. Μόνο αυτά τα προϊόντα που πληρούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει μπορούν να φέρουν την ανάλογη ετικέτα. Ελέγχουμε την περιεκτικότητα σε νερό, το ph, κάνουμε δοκιμές μαγειρέματος.
Αυτό το πρόγραμμα δουλεύει ένα χρόνο και όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν να ενταχθούν. Το κρέας με την μάρκα KMS έχει γίνει αποδεκτό από τις περισσότερες αλυσίδες λιανικής ως ποιοτικό κρέας. Κάποιες αλυσίδες διακινούν μόνο κρέας KMS. Αναμένουμε να υπάρχει και ανάλογη αύξηση στην τιμή του κρέατος αυτού, κάτι που δεν είναι και πολύ εύκολο για τους Ούγγρους καταναλωτές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είναι πολύ ευαίσθητοι στις αλλαγές τιμών.
Meat News: Σας βρίσκουμε ως εκθέτες σε μια Βουλγάρικη έκθεση. Ποιες είναι οι σχέσεις που έχετε με αυτή την αγορά; Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά;
Dul Udo Endre: Η οργάνωσή μας επιδιώκει σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες που παλαιότερα ανήκαν στη σοβιετική επιρροή, με στόχο να υπάρχει μια στενότερη επαφή των νοτιοανατολικών ευρωπαϊκών χωρών. Προσωπικά πιστεύω ότι οι χώρες αυτής της περιοχής έχουν πολλά κοινά στοιχεία και σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντά τους διαφέρουν από τα συμφέροντα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Πιο μεγάλη είναι η σημασία που δίνουμε στην αγροτική παραγωγή, πολύ περισσότερο επιδρά στη ζωή και το επίπεδο ποιότητας ζωής των ανθρώπων, διαθέτουμε εντελώς διαφορετικές παραδόσεις σε αυτό τον τομέα. Αυτός είναι ένας λόγος που είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματικών μας οργανώσεων. Από την άλλη αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν από μόνες τους να καλύψουν τις ανάγκες τους και επιθυμούμε μια κοινή υπεράσπιση των συμφερόντων μας.
Η πρώτη επαφή μας με τη Βουλγάρικη οργάνωση (σ.σ. εννοεί την Ένωση Επεξεργαστών Κρέατος, η οποία και διοργανώνει την έκθεση Meatmania) έγινε τον περασμένο Ιούλιο και γι αυτό συμμετέχουμε σε αυτή την έκθεση και θα θέλαμε να αναπτύξουμε ανάλογες σχέσεις με την αντίστοιχη ελληνική οργάνωση. Είμαστε ανοικτοί σε τέτοιες διμερείς σχέσεις και μπορούμε να επιδιώξουμε συναντήσεις ειδικών, ακόμα και κοινές θέσεις σε ευρωπαϊκά θέματα, ενώ πιστεύω ότι μπορούν να αναπτυχθούν και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μας και σε ελληνικές επιχειρήσεις.