«Δώστε κοτόπουλο, πάρτε βοδινό»

12 May 2017

«Δώστε κοτόπουλο, πάρτε βοδινό»

Στροφή προς τον ρεαλισμό φαίνεται ότι κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς παρατηρούνται προσφάτως βήματα προσέγγισης με την Κίνα, μολονότι στην προεκλογική του καμπάνια ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για επιβολή υψηλών δασμών στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Έτσι, έναν περίπου μήνα μετά την σινοαμερικανική συνάντηση κορυφής στη Φλόριντα, όπως μεταδίδει σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ΗΠΑ και Κίνα έφτασαν σε μια αρχική συμφωνία που αφορά τις συναλλαγές σε αγροτικά προϊόντα και ενέργεια. Πρόκειται για ένα σχέδιο 100 ημερών, στη διάρκεια των οποίων θα επιχειρηθούν προσεγγίσεις των δύο πλευρών επί διαφόρων ζητημάτων.

Με βάση τη συμφωνία 10 σημείων, την οποία ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, ως μέρος μιας εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, η Κίνα, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει υπό ορισμένους όρους τις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος, μέχρι τις 16 Ιουλίου. Πρόκειται για μια συζήτηση ετών, που διαρκώς καθυστερούσε. «Μια αγορά 2,5 δις. δολαρίων ανοίγεται για το αμερικανικό βοδινό» είπε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ. Παρομοίως, η Ουάσιγκτον συμφώνησε να διευθετήσει τα νομικά ζητήματα που απαιτούνται ώστε να επιτρέψει την εισαγωγή κινεζικών προϊόντων μαγειρεμένου κοτόπουλου. Η συμφωνία αφορά επίσης και άλλους τομείς, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Την πιθανή αλλαγή στο κλίμα των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, δείχνει ενδεχομένως και το γεγονός ότι αμερικανική αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος στην επενδυτική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ένα φόρουμ για τη διεθνή συνεργασία που γίνεται στο Πεκίνο στις 14-15 Μαΐου. Στο φόρουμ, όλες οι πλευρές θα προσδιορίσουν τα κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν διεθνή επενδυτική συνεργασία και θα υπογραφούν και οικονομικές συμφωνίες για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών.

[Με πληροφορίες από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και την Washington Post]

12 May 2017
Banner
Banner