Χαμηλά οι τιμές στο ευρωπαϊκό χοιρινό, μετρούν πληγές οι Πολωνοί χοιροτρόφοι

19 June 2018

Χαμηλά οι τιμές στο ευρωπαϊκό χοιρινό, μετρούν πληγές οι Πολωνοί χοιροτρόφοι

Μπορεί οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. (οι οποίοι συνεδρίαζαν χθες 18/6) να καλωσόρισαν την «γενικά θετική» εικόνα των αγορών αγροτικών προϊόντων, εν τούτοις δεν κατάφεραν να κρύψουν την ανησυχία τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χοιρινό κρέας.

Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε το ανησυχητικά χαμηλό επίπεδο τιμών, αφού επί του παρόντος η μέση τιμή των σφαγίων χοίρων στην κατηγορία Ε είναι κατά 10% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη μέση τιμή του 2013-2017, ενώ είναι κατά 20% χαμηλότερη συγκριτικά με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η παραγωγή αναμένεται ελαφρώς αυξημένη το 2018 φθάνοντας στα επίπεδα του 2016, και πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές.

Τα θέματα αυτά έφερε στη συζήτηση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας η Πολωνία η οποία είναι από τις βασικές χώρες παραγωγής χοιρινού στην Ε.Ε. - πέρυσι κατατάχθηκε τέταρτη σε παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. και την τελευταία πενταετία ανεβάζει σταθερά την παραγωγή της. Μάλιστα η παραγωγή στη χώρα αυτή έφθασε το 2017 στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Στην Πολωνία, λοιπόν, όπως ανακοινώθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών, η μέση τιμή των σφαγίων χοίρων κατηγορίας Ε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 ήταν 10% χαμηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 και οι Πολωνοί χοιροτρόφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα χαμηλής κερδοφορίας της παραγωγής και απώλεια εισοδημάτων.

Η τρέχουσα κατάσταση των τιμών στην αγορά χοιρινού κρέατος επηρεάζεται από την αυξανόμενη προσφορά χοιρινού στην αγορά της Ένωσης, λένε οι Πολωνοί, και ένας από τους λόγους είναι η μείωση των εξαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πρώτο τρίμηνο του 2018, περίπου 1 εκατ. τόνοι χοιρινού κρέατος εξήχθησαν εκτός Ε.Ε., δηλαδή σχεδόν 2% λιγότερο από την ίδια περίοδο του 2017. Παράλληλα παρατηρείται αύξηση των σφαγών χοίρων: στους δύο πρώτους μήνες του 2018 ήταν περισσότερες κατά 6,5% σε σύγκριση με πέρυσι. Η πτώση των τιμών στην Πολωνία διαρκεί από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση λίγες εβδομάδες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2018 – οι Πολωνοί παραγωγοί επηρεάζονται βέβαια και από τα αποτελέσματα των περιορισμών που συνδέονται με την εμφάνιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει κλείσει μερικούς από τους εξαγωγικούς προορισμούς εκτός Ε.Ε..

Επιπλέον, οι τιμές στα δημητριακά που είναι υψηλότερες φέτος, έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος παραγωγής. Η πτώση στην τιμή των χοίρων και η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η Πολωνία πάντως είναι της άποψης ότι καθίσταται απαραίτητη η ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων εκ μέρους της Κομισιόν για τη βελτίωση της κατάστασης της αγοράς χοιρινού κρέατος, και στις προτάσεις της συμπεριλαμβάνει την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το χοιρινό κρέας, την οικονομική στήριξη των παραγωγών, αλλά και ενέργειες για το άνοιγμα νέων αγορών για το ευρωπαϊκό χοιρινό.

19 June 2018
Banner
Banner