Με δίωρη διάρκεια και το SMS για καταστήματα τροφίμων

20 January 2021

Με δίωρη διάρκεια και το SMS για καταστήματα τροφίμων

Μολονότι δεν είχε διευκρινιστεί, τα καταστήματα τροφίμων συμπεριλαμβάνονται στους προορισμούς για τους οποίους η άδεια μετακίνησης (το περιβόητο… 2 στις αποστολές SMS) έχει δίωρη διάρκεια.

Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε προκειμένου να ενσωματώσει τις αποφάσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου από την 18η Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με την Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 3060, λοιπόν, για την περίπτωση μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα, η βεβαίωση κίνησης ή το SMS στο 13033, έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.

Από τον σχετικό πίνακα μάλιστα, για τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) προκύπτει ότι ισχύουν τα εξής:

  • Ένα άτομο για κάθε 25τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).
  • Απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων.
  • Ειδικώς ως προς τα καταστήματα τροφίμων τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Υποχρέωση καταστημάτων τροφίμων για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
  • Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7.00 έως τις 20.00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1.00.
  • Δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 με προαιρετικό διευρυμένο ωράριο από τις 7.00 έως τις 20.00.
20 January 2021
Banner
Banner