Τι θα συμβεί στην Ευρ. Ένωση εάν η Κίνα επιτύχει αυτάρκεια σε κρέας και γαλακτοκομικά;

10 December 2021

Τι θα συμβεί στην Ευρ. Ένωση εάν η Κίνα επιτύχει αυτάρκεια σε κρέας και γαλακτοκομικά;

Η παραγωγή βουτύρου, τυριού και χοιρινού κρέατος στην Ευρ. Ένωση αναμένεται να μειωθεί, εάν η συνολική κατανάλωση λιπαρών στην Ε.Ε. μειωθεί στο επίπεδο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Επιπλέον, εάν η Κίνα επιτύχει αυτάρκεια σε κρέας και γαλακτοκομικά, το χοιρινό κρέας της Ε.Ε. είναι που θα επηρεαστεί περισσότερο, οδηγώντας σε μείωση παραγωγής και τιμών. Οι χαμηλότερες εγχώριες τιμές θα οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης.

Αυτές είναι μερικές από τις συνέπειες που θα έχουν τα δύο σενάρια τα οποία εξετάζει η έκθεση που δημοσιοποίησε στις 9 Δεκεμβρίου η Κομισιόν για τις προοπτικές των αγορών γεωργικών προϊόντων κατά την περίοδο 2021-2031.

Το σενάριο «Κίνα»

Εξετάζει τον αντίκτυπο που θα έχει η υπόθεση ότι η Κίνα επιτυγχάνει αυτάρκεια σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα έως το 2031. Επί του παρόντος, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού και πρόβειου κρέατος στον κόσμο, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πουλερικών και ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός βόειου κρέατος. Το χοιρινό κρέας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κατανάλωση και ακολουθούν τα πουλερικά, το βοδινό και το πρόβειο κρέας. Παρόλο που η Κίνα προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος από την εγχώρια αγορά, εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χοιρινού και πρόβειου κρέατος παγκοσμίως, και ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας βόειου κρέατος και πουλερικών. Η κατανάλωση κρέατος στην Κίνα προβλέπεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 11 εκατομμύρια τόνους τα επόμενα 10 χρόνια.

Η κινεζική αγορά γαλακτοκομικών είναι πολύ μικρότερη από την αγορά κρέατος, καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές ανακαλύπτουν, αργά και σταδιακά, νέα γαλακτοκομικά προϊόντα – δεδομένων των ιστορικά υψηλών επιπέδων δυσανεξίας στη λακτόζη, που επηρεάζουν τις επιλογές τους. Το περισσότερο καταναλισκόμενο και παραγόμενο προϊόν είναι το πλήρες γάλα σε σκόνη (WMP). Η εξάρτηση των κινεζικών εισαγωγών σε γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι για το κρέας. Για παράδειγμα, βασίζεται στις εισαγωγές προκειμένου να καλύψει περίπου το ένα τρίτο της εγχώριας κατανάλωσης σε τυρί και WMP. Προβλέπεται μέτρια αύξηση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών, κατά περίπου 200.000 τόνους.

Στο σενάριο αυτό, οι αγορές που επηρεάζονται περισσότερο είναι εκείνες όπου η Κίνα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εισαγωγών στην παγκόσμια αγορά. Αυτό ισχύει για τον ορό γάλακτος σε σκόνη, το WMP, το πρόβειο κρέας, το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και το βούτυρο – αυτά μεταφράζονται σε μεγάλες μειώσεις τιμών στην παγκόσμια αγορά με πολύ χαμηλότερη ζήτηση για εξαγωγές. Η χαμηλότερη ζήτηση για ενωσιακές εξαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές παραγωγού, ιδίως για το χοιρινό κρέας και τον ορό γάλακτος σε σκόνη.

Η απώλεια της κινεζικής ζήτησης οδηγεί την Ε.Ε. σε χαμηλότερες εξαγωγές, και ιδίως εξαγωγές χοιρινού κρέατος (μείωση κατά 256.000 τόνους). Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ θα μειωθεί κατά 138.000 τόνους και η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 108.000 τόνους λόγω των χαμηλότερων τιμών. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, οι εξαγωγές και η παραγωγή μειώνονται επίσης, εξαιτίας της χαμηλότερης εισαγωγικής ζήτησης της Κίνας. Άλλοι εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως η Νέα Ζηλανδία, θα επηρεασθούν επίσης σημαντικά. Το πλεονάζον προϊόν στην παγκόσμια αγορά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, χαμηλότερες τιμές και παραγωγή, και αυξημένη κατανάλωση.

Το σενάριο «Μειωμένη κατανάλωση λιπαρών»

Εξετάζει μια σταδιακή μείωση στο συνιστώμενο από τον ΠΟΥ επίπεδο συνολικής κατανάλωσης λιπαρών κατά 30% στην Ε.Ε. Αυτή η μετατόπιση προβλέπεται να οδηγήσει σε μείωση της ημερήσιας κατά κεφαλήν πρόσληψης θερμίδων κατά 304 kcal το 2031. Οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες μειώνονται κατά περίπου 20 kcal συνολικά, ενώ η αναλογία θερμίδων φυτικής προς θερμίδες ζωικής προέλευσης παραμένει σταθερή (στο 2,5:1). Οι προβλέψεις του σεναρίου οδηγούν σε μείωση της εβδομαδιαίας κατά κεφαλήν κατανάλωσης: βουτύρου κατά 17g· τυριού κατά 84g· χοιρινού κρέατος κατά 119g· φυτικών ελαίων κατά 179g· και φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 345g.

Η κατανάλωση και οι τιμές των εμπορευμάτων με τα περισσότερα λιπαρά μειώνονται, αλλά η υψηλή ζήτηση από τις Τρίτες Χώρες βελτιώνει τα εμπορικά ισοζύγια της Ε.Ε. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. γίνεται καθαρός εξαγωγέας ηλιέλαιου σύμφωνα με αυτό το σενάριο, με θετικό ισοζύγιο 0,2 εκατομμυρίων τόνων, πιθανώς λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Στο ίδιο σενάριο, η κατανάλωση χοιρινού κρέατος μειώνεται κατά 19%, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης αντισταθμίζεται από αυξημένες εξαγωγές.

Σε αυτό το σενάριο, η παραγωγή βουτύρου και τυριού μειώνεται κατά 2% και 13% αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης. Όσον αφορά το βούτυρο, το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας κατανάλωσης αντισταθμίζεται από υψηλότερες εξαγωγές και χαμηλότερες εισαγωγές. Ωστόσο, για το τυρί, οι εξαγωγές καλύπτουν μόνο το 20% της απώλειας παραγωγής τυριού. Η παραγωγή γάλακτος μειώνεται κατά 2%, με χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση, οδηγώντας σε μικρότερο κοπάδι γαλακτοπαραγωγών ζώων.

Όσον αφορά τις τιμές, οι πιο σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές παραγωγού στην Ε.Ε. κυμαίνονται από πτώση 32% για το βούτυρο έως πτώση 15% για το χοιρινό κρέας. Τέλος, το μικρότερο κοπάδι γαλακτοπαραγωγών ζώων και η χαμηλότερη παραγωγή χοιρινού κρέατος θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία, κατά 1,2% σε σύγκριση με την αρχική τιμή.

10 December 2021
Banner