Δημήτρης Τσακίρης, διοικητής ΟΑΕΕ: Η ασφαλιστική αλλαγή είναι ευνοϊκή για την πλειονότητα των ασφαλισμένων

14 July 2016

Δημήτρης Τσακίρης, διοικητής ΟΑΕΕ: Η ασφαλιστική αλλαγή είναι ευνοϊκή  για την πλειονότητα των ασφαλισμένων

 

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα προβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας, αναδιανομής και αλληλεγγύης των γενεών, δηλώνει ο διοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσακίρης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News. Ο κ. Τσακίρης, ο οποίος κατέχει και τη θέση του υποδιοικητή στο νέο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) όπου θα συγχωνευτούν όλα τα ταμεία, θεωρεί ότι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ «θα ωφεληθούν από το νέο φορέα διότι θα πληρώνουν λιγότερες εισφορές από ότι πληρώνουν σήμερα».

 

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Meat News, Τ. 40, Ιούλιος-Αύγουστος 2016

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη

 

Meat News: Κύριε διοικητά, δώστε μια εικόνα της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στο ταμείο ασφάλισης των επαγγελματο-βιοτεχνών.

Δ. Τσακίρης: Το ασφαλιστικό σύστημα έχει ξεπεράσει το όριο βιωσιμότητας που κανονικά είναι ένας συνταξιούχος ανά τέσσερις ασφαλισμένους. Στον ΟΑΕΕ αυτή η σχέση είναι ένας προς ένα, δηλαδή μόνο ένας καταβάλλει εισφορές για κάθε συνταξιούχο του Οργανισμού. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι από τους περίπου 700 χιλιάδες ασφαλισμένους οι 538 χιλιάδες χρωστούν ένα χρέος που φθάνει περίπου τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτούς τους οφειλέτες ενεργοί είναι οι 296 χιλιάδες, οι υπόλοιποι έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους.

Με 366.278 συνταξιούχους του Οργανισμού αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του Ταμείου. Το ποσοστό εισπραξιμότητας των εισφορών είναι περίπου στο 50%, που σημαίνει ότι δεν φθάνουν οι εισφορές για να πληρωθούν οι συντάξεις και το κράτος συνεισφέρει το 55-60% κάθε μήνα.

 

Meat News: Τι μπορεί να λύσει το νέο σύστημα;

Δ. Τσακίρης: Το νέο σύστημα προβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας, αναδιανομής και αλληλεγγύης των γενεών. Μέχρι τώρα ίσχυε το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, ανεξάρτητα αν ο ασφαλισμένος διέθετε το εισόδημα για να αντεπεξέλθει. Άρα στην πραγματικότητα εισέφερε με βάση τεκμαρτό εισόδημα.

Με τη νέα ρύθμιση ο καθένας θα εισφέρει με βάση το καθαρό φορολογικό εισόδημα του προηγούμενου έτους. Το 85-90% των ασφαλισμένων μας δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ. Άρα οι περισσότεροι θα ωφεληθούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα, διότι θα πληρώνουν λιγότερα από ότι πληρώνουν σήμερα.

Κάποιοι που έχουν ικανό εισόδημα –από 50.000 και πάνω- θα έχουν επιβάρυνση. Ο νομοθέτης επιδεικνύει μια μεροληψία στους αδύνατους και καλεί τους δυνατούς να συνεισφέρουν στο σύστημα.

Εδώ γίνεται μια σπέκουλα από κάποιους φορείς ότι ζημιώνονται όλοι και οι μικροεισοδηματίες και οι μεγάλοι. Φθάνουν να ισχυρίζονται ότι με το νέο σύστημα θα υπάρχει συνολική επιβάρυνση, συνυπολογίζοντας τις εισφορές, τους φόρους, το φόρο αλληλεγγύης κ.λπ. στο 65% του εισοδήματος. Αυτό δεν είναι αληθές διότι γίνεται το εξής σκόπιμο λάθος: υπολογίζουν τις εισφορές και το φόρο στο μικτό και όχι στο φορολογητέο εισόδημα. Αφετέρου θεωρούν ότι η προκαταβολή φόρου καταβάλλεται κάθε χρόνο, ενώ καταβάλλεται άπαξ και συμψηφίζεται με το φορολογητέο εισόδημα την επόμενη χρονιά.

Επίσης από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ θα υπάρξει λειτουργικό όφελος και άρα περιορισμός των δαπανών.

 

Meat News: Υπάρχει ο αντίλογος ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκρυβούν εισοδήματα.

Δ. Τσακίρης: Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω γιατί όπως γνωρίζετε η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα. Ήδη ανακοινώθηκαν μέτρα για τη μείωση της φοροαποφυγής και με την προβλεπόμενη διασύνδεση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών υπάρχει βάσιμη προσδοκία ότι θα βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών. Η αλληλεγγύη των γενεών σημαίνει ακριβώς ότι θα συνεισφέρουμε όλοι για να μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους οι παππούδες.

 

Meat News: Υπάρχει ένα πρόβλημα με τους ασφαλισμένους που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και απεντάχθηκαν λόγω των capital controls, ή άλλων συναφών προβλημάτων. Πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;

Δ. Τσακίρης: Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού έχει ήδη αποφασίσει και έχει στείλει στο Υπουργείο προς νομοθέτηση μια ρύθμιση για να επανενταχθούν στο σύστημα όσοι έχασαν τη ρύθμιση λόγω ανωτέρας βίας (capital controls, τραπεζικές δυσλειτουργίες κ.λπ.). Το Υπουργείο βλέπει με συμπάθεια αυτή τη ρύθμιση. Πρόθεσή μας είναι να τους βοηθήσουμε και όχι να τους τιμωρήσουμε.

 

Meat News: Οι φορείς των επαγγελματιών παραπονούνται για την ύπαρξη ιδιαίτερου ασφαλιστικού συστήματος στις μικρές επαρχιακές πόλεις, όπου μπορεί κάποιος επαγγελματίας να ασφαλίζεται στον ΟΓΑ με πολύ λιγότερες εισφορές. Αυτό πώς το αντιμετωπίζετε;

Δ. Τσακίρης: Υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε κάποιους ενώ ασκούν επάγγελμα υπακτέο στον ΟΑΕΕ να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Πλέον με το νέο σύστημα οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται ενιαία ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος, απλά στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο με ευνοϊκότερο ποσοστό εισφορών. Η σκοπιμότητα αυτού του μέτρου ήταν θετική, ο νόμος ήθελε να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιες μικρές επιχειρήσεις στην επαρχία να επιβιώσουν. Προφανώς κάποιοι το έκαναν βιομηχανία και εκμεταλλεύτηκαν το ευνοϊκό καθεστώς.

14 July 2016
Banner
Banner