Μικρή αύξηση στις διεθνείς τιμές του κρέατος τον Ιανουάριο. Τι συμβαίνει με τα δημητριακά

05 February 2021

Μικρή αύξηση στις διεθνείς τιμές του κρέατος τον Ιανουάριο. Τι συμβαίνει με τα δημητριακά

Με περαιτέρω αύξηση των διεθνών τιμών στα τρόφιμα, όπως και στο κρέας, έκλεισε ο Ιανουάριος, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών που καταρτίζει κάθε μήνα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος μάλιστα αναμένει απότομη μείωση στα αποθέματα σιτηρών παγκοσμίως.

Αναλυτικά, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο για όγδοο συνεχή μήνα, σε μια κούρσα την οποία οδηγούν τα δημητριακά, τα φυτικά έλαια και η ζάχαρη. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO έδειξε για τον Ιανουάριο αύξηση 4,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014.

Όσον αφορά τις διεθνείς τιμές στο κρέας, ο Δείκτης του FAO σημείωσε άνοδο 1,0% συγκριτικά με τον περασμένο Δεκέμβριο, μια άνοδος που προέκυψε από τις αυξημένες παγκόσμιες εισαγωγές κρέατος πουλερικών, εν μέσω εστιών γρίπης των πτηνών που έχουν περιορίσει την παραγωγή και τις εξαγωγές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η μέση τιμή που έδειξε ο Δείκτης τον Ιανουάριο ήταν στις 96,0 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0,9 μονάδες (1,0%) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2020.

Πρόκειται για την τέταρτη μηνιαία αύξηση στη σειρά, αν και ο Δείκτης παραμένει 7,6 μονάδες (7,3%) χαμηλότερα από τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Μεγαλύτερη αύξηση έδειξαν οι τιμές του κρέατος πουλερικών, ειδικά για το κρέας προέλευσης Βραζιλίας, καθώς εκδηλώθηκε έντονη παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές, όπως προαναφέρθηκε.

Παρά τις αυξημένες αγορές που πραγματοποίησε η Κίνα ενόψει των εορτασμών για την κινεζική Πρωτοχρονιά, οι τιμές στο βόειο και στο χοιρινό αυξήθηκαν μόνο ελαφρώς, καθώς η παγκόσμια προσφορά παρέμεινε επαρκής για να καλύψει τη ζήτηση. Οι τιμές στο πρόβειο κρέας άντεξαν σταθερές για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, και σε αυτό έπαιξε κυρίως ρόλο ο συνδυασμός της περιορισμένης προσφοράς από την Ωκεανία και της έντονης ζήτησης από την Κίνα.

Δημητριακά σε… έξαρση

Ο Δείκτης Τιμών στα δημητριακά παρουσίασε απότομη αύξηση 7,1%, με τις διεθνείς τιμές αραβοσίτου να τραβούν μπροστά: αυξήθηκαν κατά 11,2% και τώρα είναι 42,3% υψηλότερα από το επίπεδο του Ιανουαρίου 2020· αιτία η ολοένα και πιο σφιχτή παγκόσμια προσφορά εν μέσω σημαντικών εισαγωγών που πραγματοποιεί η Κίνα, αλλά και λόγω της χαμηλότερης από το αναμενόμενο παραγωγής και αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Ρόλο παίζει ασφαλώς και η προσωρινή αναστολή εξαγωγών αραβοσίτου από την Αργεντινή.

Στο σιτάρι οι τιμές αυξήθηκαν 6,8%, λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης και των προσδοκιών για μείωση των πωλήσεων από τη Ρωσία, που ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τον εξαγωγικό δασμό στο σιτάρι από τον Μάρτιο 2021.

Απότομη πτώση στα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών

Σύμφωνα με την ενημέρωση που διένειμε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την παραγωγή δημητριακών το 2021, δείχνουν μια πιθανή μέτρια αύξηση στις χειμερινές καλλιέργειες σίτου στο βόρειο ημισφαίριο, με την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Γαλλία, την Ινδία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Η παραγωγή αραβοσίτου στο νότιο ημισφαίριο αναμένεται να μειωθεί σε Αργεντινή και Βραζιλία, αλλά παραμένει πάνω από τα μέσα επίπεδα, ευνοϊκές είναι οι προοπτικές παραγωγής στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές χώρες.

Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις αυτού του μήνα δείχνουν διακίνηση μεγαλύτερων ποσοτήτων στο διεθνές εμπόριο, αλλά και απότομη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση δημητριακών το 2020/21 προβλέπεται στα 2.761 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 52 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν· την αύξηση οδηγεί η ισχυρή χρήση χονδροειδών ζωοτροφών στην Κίνα. Η παγκόσμια χρήση σίτου και ρυζιού αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 0,7% και 1,8% αντίστοιχα.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να μειωθούν κατά 2,2% σε 801 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας. Αυτό θα μειώσει τον παγκόσμιο δείκτη αποθεμάτων σιτηρών προς χρήση, σε 28,3% (χαμηλό επταετίας). Τα νέα στοιχεία αντανακλούν μια τεράστια καθοδική προσαρμογή στα αποθέματα αραβοσίτου στην Κίνα.

Το διεθνές εμπόριο δημητριακών το 2020/21 προβλέπεται τώρα στους 465,2 εκατομμύρια τόνους, μια μεγάλη αύξηση 5,7% από το ρεκόρ της προηγούμενης σεζόν. Οι εκτιμήσεις για αύξηση αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες αγορές αραβοσίτου που πραγματοποιεί η Κίνα (κυρίως από τις ΗΠΑ).

Ο FAO σημειώνει ότι οι απροσδόκητα αυξημένες αγορές αραβοσίτου που πραγματοποιεί η Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες υποδεικνύουν πολύ υψηλότερη ζήτηση για ζωοτροφές και χαμηλότερη του αναμενομένου εγχώρια προσφορά, κάτι που πιθανότατα συνδέεται με την ταχεία ανάκαμψη της παραγωγής χοιρινού κρέατος μετά τα προβλήματα που προκάλεσε τα τελευταία χρόνια η αφρικανική πανώλη των χοίρων.

05 February 2021
Banner
Banner