Διασταυρούμενα πυρά Βορίδη – ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική εν μέσω κορωνοϊού

19 March 2020

Διασταυρούμενα πυρά Βορίδη – ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική εν μέσω κορωνοϊού

Με αφορμή ανακοίνωση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία αναφέρεται σε έλλειψη μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα της χώρας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της κρίσης λόγω κορωνοϊού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροπολιτική.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός, η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα οριζόντια που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, είτε μένουν ανοικτές είτε κλείνουν, άρα και όσες αγροτικές η μεταποιητικές επιχειρήσεις πλήττονται.

«Η παράταση για δύο μήνες της προθεσμίας καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ  αποτελεί επίσης τέτοιο μέτρο. Ήδη υπεβλήθησαν προτάσεις για τροποποίηση των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών ώστε να υπάρξει ευελιξία στο πρόγραμμα αλιείας προκειμένου να ενισχυθούν αλιείς και ιχθυοκαλλιέργειες. Και προφανώς ο ΕΦΕΤ αλλά και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου συνεχίζουν το έργο τους κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Πρώτιστο και κύριο μέλημα, λέει ο κ. Βορίδης, παραμένει ο αγώνας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, η προστασία της υγείας των παραγωγών, των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στο Υπουργείο.

«Το ότι αυτή την δύσκολη ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κάνει φτηνή αντιπολίτευση, ούτε μας εκπλήττει  αλλά ούτε και μας πτοεί. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο καθήκον», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Από χθες το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία αναφερόταν σε «έλλειψη μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας, της μεταποίησης και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Μέτρων στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «Η διαφαινόμενη μείωση του τουρισμού, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός της χώρας, αλλά και μεταξύ των χωρών της ΕΕ και μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών, οι συνθήκες καραντίνας που εκτιμάται ότι θα βρίσκεται η χώρα την περίοδο του Πάσχα, κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το τοπίο για τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα της χώρας μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει «Θετικό σαν μέτρο, ότι τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων παραμένουν ανοιχτά, για να στηρίξουν την παραγωγή τεχνικά και τον παραγωγό οικονομικά, αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης και τα ίδια». Προτείνει επίσης ότι «οι έλεγχοι για την ποιότητα και την ασφάλεια των εισαγόμενων προϊόντων θα πρέπει να ενταθούν με παράλληλη ενίσχυση του ΕΦΕΤ. Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων να έχουν σαν στόχο την επάρκεια της αγοράς και όχι την κερδοφορία των εισαγωγέων σε βάρος του εισοδήματος των παραγωγών της χώρας. Αυστηροί και συνεχείς έλεγχοι και ποινές σε φαινόμενα κερδοσκοπίας που ήδη από τις πρώτες μέρες έκαναν την εμφάνιση τους, αρχικά, στα είδη ατομικής προστασίας». Έτσι, καταλήγει η ανακοίνωση, «ο πρωτογενής τομέας μπορεί να κρατήσει τη χώρα όρθια και σε αυτή την κρίση. Καλούμε το ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα στηρίξουν αυτούς στους οποίους στηρίζεται η οικονομία και η ασφάλεια των πολιτών τούτη τη δύσκολη περίοδο».

19 March 2020
Banner
Banner