Για το κόστος παραγωγής διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή Λιβανός – Αραχωβίτης

14 December 2021

Για το κόστος παραγωγής διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή Λιβανός – Αραχωβίτης

Φτάνουμε στο τέλος του 2021 και οι τιμές στην ενέργεια, τα λιπάσματα, τις  ζωοτροφές, αλλά και στα άλλα αγροεφόδια, ακολουθούν πλέον ξέφρενους ρυθμούς, επισημαίνει σε δήλωσή του ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην υπουργός ΥΠΑΑΤ και νυν τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή για τη δήλωσή του έδωσε η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή φια τον υπουργό ΥΠΑΑΤ Σπήλιο Λιβανό.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτης, η ρήτρα αναπροσαρμογής ανεβάζει το τιμολόγιο του αγροτικού ρεύματος κατά 150% και η  χώρα μας αναδεικνύεται σε  πρωταθλήτρια στην τιμή της κιλοβατώρας. Οι ζωοτροφές βλέπουν αύξηση κατά 70%, ενώ σύμφωνα με το Βlοοmberg, η αμμωνία ήταν στα 210 δολάρια/τόνο στις αρχές του έτους και έχει φτάσει πάνω από 900 δολάρια/τόνο αυτή τη στιγμή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής αναφέρει ότι «για μια ακόμη φορά, η μόνη μέθοδος που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι η φυγή από την πραγματικότητα και η αντιπολίτευση προς την αντιπολίτευση».

Χαρακτηριστικά, και όπως τόνισε στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, «Τα μέτρα που μας παρουσιάσατε δεν “φτάνουν” στον κόσμο και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, ψηφίσατε την προηγούμενη εβδομάδα αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό αφορά μόλις το 5% του συνολικού τιμολογίου των αγροτών και μιλάτε για αναστολή! Δηλαδή, αναστέλλετε το 5% του τιμολογίου για μερικούς μήνες κι αυτό το θεωρείτε στήριξη;»

Όπως καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Αραχωβίτης, «οι γεωργοί, οι αλιείς και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται εντελώς απροστάτευτοι, στο έλεος της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, αλλά για την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ η μόνη έννοια είναι  να μας εγκαλούν γιατί δεν υποστηρίξαμε τα μέτρα-ντροπή που πήραν».

Λιβανός: Αποζημιώσεις άμεσα και όχι σε τρία χρόνια όπως γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο πριν, ο υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός είχε παράσχει τη διαβεβαίωση ότι οι αποζημιώσεις από τις πρόσφατες καταστροφές στη Δυτική Ελλάδα θα δοθούν στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι μόλις δοθεί η δυνατότητα οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα κάνουν επιτόπιους ελέγχους και οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα και όχι σε τρία χρόνια όπως γινόταν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Αραχωβίτη ότι η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει την κοινωνία στην αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κρίσεων ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι οι κρίσεις είναι εισαγόμενες και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα δίχτυ 40 δις για να προστατεύσει τους συμπολίτες μας και την κοινωνία. Και πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν από τις πρώτες που πήρε μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση. Επίσης γνωρίζετε ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν το σταυρό τους, που στο τιμόνι της χώρας δεν είναι το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο κ. Λιβανός θύμισε στον κ. Αραχωβίτη μια σειρά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση στη Βουλή αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να τα ψηφίσει:

  • Θεωρείτε «λίγο» το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο;   Δεν το ψηφίσατε.
  • Από 1 Οκτωβρίου 2021 ισχύει το μειωμένο από 13% σε 6% ΦΠΑ  στις ζωοτροφές. Και πάλι δεν το ψηφίσατε.
  • Για το ρεύμα:
  • προβλέψαμε σημαντικές ελαφρύνσεις για τους χρήστες χαμηλής τάσης, από τις οποίες επωφελούνται και οι αγρότες. Ξεκίνησαν το μήνα Σεπτέμβριο και ενδεικτικά αναφέρω ότι τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι ελαφρύνσεις φθάνουν τα 130 με 150€ ανά κιλοβατώρα. Ούτε αυτό το ψηφίσατε.
  • Για τη μέση τάση και συγκεκριμένα για τις αγροτικές επιχειρήσεις, προβλέψαμε την αναστολή από 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, με δυνατότητα παράτασης, της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Και αυτό δεν το ψηφίσατε.
  • Επίσης, από 5/8/2021 η ΔΕΗ παρέχει έκπτωση ενέργειας που ανέρχεται σε 50% στα αγροτικά τιμολόγια. Ούτε αυτό το ψηφίσατε. Καταθέτω στα πρακτικά και σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της ΔΕΗ.
  • Αυξήσαμε τον Ιούνιο τα kw στο αγροτικό φωτοβολταϊκό και φροντίσαμε να αποτελούν αγροτική εκμετάλλευση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως 500kw από μόλις 100 kw, που ήταν. Έτσι αυξάνουμε το αγροτικό εισόδημα, αλλά μειώνουμε και το κόστος παραγωγής και. Και αυτό δεν το ψηφίσατε.

Kαι κατέληξε : 

«Μετά τα παραπάνω έρχεστε σήμερα και μας εγκαλείτε ότι έχουμε λάβει λίγα και ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του εισαγόμενου προβλήματος που έχει προκύψει.

Είστε απλά ένα κόμμα της στείρας άρνησης χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.

Εκμεταλλεύεστε τις κρίσεις που ταλαιπωρούν τους παραγωγούς μας, ώστε να αποκομίσετε πρόσκαιρο κομματικό όφελος.

Ελπίζω να αναγνωρίσετε το λάθος σας και έστω την τελευταία στιγμή να πείτε ότι στηρίζετε αυτά τα μέτρα και προτείνετε κι άλλα τόσα».

14 December 2021
Banner
Banner