Δείκτης FAO Απριλίου: 5,1% πάνω οι διεθνείς τιμές του κρέατος σε ετήσια βάση

07 May 2021

Δείκτης FAO Απριλίου: 5,1% πάνω οι διεθνείς τιμές του κρέατος σε ετήσια βάση

Στις 120,9 μονάδες ήταν τον Απρίλιο 2021 η μέση τιμή που έδειξε ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων. Δηλαδή 2,0 μονάδες (1,7%) υψηλότερα από τον Μάρτιο και 28,4 μονάδες (30,8%) πάνω σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πρόκειται για την ενδέκατη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση του Δείκτη, που έφθασε έτσι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2014. Στην άνοδο του Απριλίου οδήγησαν οι έντονες αυξήσεις στις τιμές της ζάχαρης, ακολουθούμενες από τις τιμές στα έλαια, στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα δημητριακά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO έδειξε μέση τιμή 101,8 μονάδες τον Απρίλιο, δηλ. αύξηση 1,7 μονάδων (1,7%) σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας την έβδομη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση και ανεβάζοντας τον δείκτη κατά 5,1% πάνω από τον περσινό Απρίλιο.

Οι τιμές στο βόειο και στο αιγοπρόβειο αυξήθηκαν, υποστηριζόμενες από τη σταθερή ζήτηση που εκδηλώνουν οι αγορές της Ανατολικής Ασίας, εν μέσω συμπιεσμένης προσφοράς από την Ωκεανία, που οφείλεται στην εν εξελίξει αναδιάρθρωση των κοπαδιών και στα χαμηλά αποθέματα. Επιπλέον, οι αυξημένες εσωτερικές πωλήσεις σε ορισμένες σημαντικές περιοχές παραγωγής έσπρωξαν ανοδικά επίσης τις τιμές σε βόειο και αιγοπρόβειο.

Οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος ενισχύθηκαν εν μέσω αυξημένων αγορών στις οποίες προχώρησαν χώρες της Ανατολικής Ασίας, αλλά και αυξημένων αποστολών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές στο κρέας πουλερικών παρέμειναν σταθερές, αντανακλώντας την ισορροπία σε προσφορά-ζήτηση, που χαρακτήρισε τις διεθνείς αγορές.

07 May 2021
Banner
Banner