Δασικοί χάρτες: Σε καμιά περιοχή της χώρας να μη θιγούν γεωργο-κτηνοτροφικές εκτάσεις, λέει ο ΣΕΚ

15 April 2021

Δασικοί χάρτες: Σε καμιά περιοχή της χώρας να μη θιγούν γεωργο-κτηνοτροφικές εκτάσεις, λέει ο ΣΕΚ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΕΚ απαντώντας στην Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδας, η οποία καταφέρεται εναντίον του για τις θέσεις του στο θέμα των δασικών χαρτών. Η Ένωση υποστήριξε ότι ο ΣΕΚ ενδιαφέρεται μόνο για κάποιες περιοχές της χώρας, καθώς και ότι εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα των δασολόγων (δείτε και πιο κάτω).

Με νεότερη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος των κτηνοτρόφων διευκρινίζει:

«1. Ο ΣΕΚ, ιδιαίτερα από τις αρχές του 2021, στις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε το πρόβλημα που προκάλεσε η ανάρτηση των δασικών χαρτών και ήταν ο μόνος εθνικός φορέας που σήκωσε αυτό το πρόβλημα σε τέτοια έκταση.

2. Οι δασικοί χάρτες, όπως αναρτήθηκαν δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε κτηνοτρόφους και αγρότες κύρια, αλλά και σε άλλους ιδιοκτήτες αγροτικής γης  σε όλες τις περιοχές της χώρας ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Η αναφορά σε ανακοίνωσή μας σε ορισμένες περιοχές όπως Κρήτη, νησιά κλπ, ήταν καθαρά ενδεικτική, λόγω του έντονου προβλήματος μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας  σε πολλές περιπτώσεις. Γι’ αυτό και στην Κρήτη με πρωτοβουλία του ΣΕΚ των Οργανώσεών μελών του και άλλων φορέων, έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις αγροκτηνοτρόφων. Θέση μας ήταν και είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θιγούν κτηνοτροφικές και γεωργικές εκτάσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

3. Καλέσαμε και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τους συγκεκριμένους χάρτες, σε όλη τη χώρα, να γίνει διάλογος με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και άλλων σχετικών φορέων και αφού καταλήξουμε σε συμφωνία να αναρτηθούν εκ νέου οι δασικοί χάρτες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση  σε  αγρότες και κτηνοτρόφους.

4. Σχετικά την πολύτιμη βοήθεια του Διευθυντή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών κου Παπαχρήστου Θωμά παραθέτουμε τις προτάσεις του τις οποίες θεωρούμε σημαντικές.

  1. Τα πάσης φύσεως ΔΑ, τα οποία σήμερα έχουν γεωργική χρήση, όπως προκύπτει από το χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και ενεργοποιούν δικαιώματα ενίσχυσης θα πρέπει να φέρουν τον χαρακτηρισμό ΑΑ και ουδεμία διεκδίκηση του Δημοσίου δεν θα εγείρεται επ’ αυτών.
  2. Τα πάσης φύσεως ΑΔ, τα οποία έχουν προσωρινά καταληφθεί από δασική βλάστηση λόγω εγκατάλειψης θα πρέπει να φέρουν τον χαρακτηρισμό ΑΑ και ουδεμία διεκδίκηση του Δημοσίου δεν θα εγείρεται επ’ αυτών.
  3. Τα ΔΔ, τα οποία είχαν ή έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες θα πρέπει να επανεξεταστούν και αποδοθούν στους μέχρι σήμερα κατόχους τους, ανεξάρτητα από τίτλους ιδιοκτησίας.
  4. Τα ΔΔ, τα οποία στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης θα χαρακτηριστούν ως Βοσκήσιμες Γαίες (ΒΓ) θα πρέπει να απεικονίζονται πλέον στους δασικούς χάρτες ως ΒΓ και το καθεστώς που θα τα διέπει θα είναι αυτό των βοσκήσιμων γαιών. Για παράδειγμα εκτάσεις με ένδειξη ΒΓ, μετά από πυρκαγιά δεν θα κηρύσσονται αναδασωτέες αλλά θα προστατεύονται από τη βόσκηση μέχρι να αποκατασταθεί η βλάστηση (με φυσικό ή τεχνητό τρόπο) και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κτηνοτροφίας. Επίσης, τέτοιες εκτάσεις (ΒΓ) εξαιρούνται από προγράμματα αναδασώσεων.

Είμαστε σε επαγρύπνηση με τις οργανώσεις μας να δούμε, μετά τη δέσμευση της Κυβέρνησης για συνολική επανεξέταση των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί, εντός 6 μηνών (κατά τη γνώμη μας ο χρόνος αυτός δε φτάνει) και της αναγνώρισης από την Κυβέρνηση ότι έχουν γίνει πολλά λάθη, αν θα υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση».  

Η αντίθεση των ιδιοκτητών αγροτικών ακινήτων

Νωρίτερα, η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδας είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη την ανακοίνωση του ΣΕΚ για τους δασικούς χάρτες, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση του Συνδέσμου «περιορίζει το πρόβλημα των δασικών Χαρτών στην Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, τα Δωδεκάνησα, προσθέτοντας και την Πελοπόννησο, και υποστηρίζει  ότι μόνο σε αυτές τις περιοχές της ΕΛΛΆΔΑΣ δημιουργούν πρόβλημα οι δασικοί χάρτες».

Σύμφωνα με την Ένωση, «εφόσον η κυβέρνηση αντιμετωπίσει τις παράνομες ενέργειες των δασικών υπηρεσιών, που εγγράφουν δικαιώματα του Δημοσίου και επί αυτών των περιοχών, για τους βοσκότοπους και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις,  και δια του τρόπου αυτού επιλύσει το ιδιοκτησιακό πρόβλημα αυτών των περιοχών  ο ΣΕΚ συμφωνεί ότι δεν υφίσταται πρόβλημα ιδιοκτησίας ή χρήσης των βοσκοτόπων επί της υπολοίπου Ελλάδας και είναι ικανοποιημένος. Αυτή η  λύση του προβλήματος της ιδιοκτησίας, την οποία ζητάει ο ΣΕΚ για τις συγκεκριμένες περιοχές  που εξαιρούνται απ΄ το  τεκμήριο ιδιοκτησίας είναι ευχερής για το υπουργείο και  προς την οποία φάνηκε ότι προτίθεται να κινηθεί η ηγεσία του, αφήνει όμως απολύτως ακάλυπτη την λοιπή Ελλάδα!» 

Η Ένωση, διά του προέδρου της Δ. Κοτσώνη, χαρακτηρίζει ευχερή και βολική για το Υπουργείο Περιβάλλοντος «την τακτοποίηση την οποία ζητάει ο πρόεδρος της ΣΕΚ, διότι οι δασολόγοι εμφανίζονται να αποδέχονται αυτά τα ελάχιστα- εάν και εφόσον κρατήσουν τις υποσχέσεις τους  και δεν προσφύγουν στο ΣτΕ, για να τις ακυρώσουν-, προκειμένου να διατηρήσουν την αρμοδιότητά τους επί της χρήσεως τόσο επί αυτών των εκτάσεων,  όσο και επί του 73% του Εθνικού Χώρου».

Το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες αφορά τους κτηνοτρόφους όλης της Ελλάδας υπογραμμίζει η Ένωση, και καταλήγει: «Πιστεύουμε  ότι εκ λάθους παρασύρθηκε ο κ. πρόεδρος του ΣΕΚ  σε πρόταση που προξενεί ζημιά  στο σύνολο των κτηνοτρόφων, στους οποίους περιλαμβάνονται και αυτοί που θέλει να βοηθήσει, αλλά και στους περισσότερους Έλληνες, καθώς και ότι εκ λάθους  υποστηρίζονται, δια της προτάσεως του,  οι επιδιώξεις των Δασολόγων, που είναι η  διατήρηση του  δικαίωμα τους  να εγκρίνουν μόνον αυτοί και κανένας άλλος την αδειοδότηση κάθε επένδυσης-ή κτιρίου, που η πολιτεία θέλει να χτίσει,  στο σύνολο της έκτασης που βρίσκεται εκτός σχεδίου  και δεν καλλιεργείται, επειδή την  έχουν χαρακτηρίσει δάσος, χωρίς να είναι».

15 April 2021
Banner