Πεβερέτος: Τεράστια προβλήματα δημιουργούν στην κτηνοτροφία οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν

05 April 2021

Πεβερέτος: Τεράστια προβλήματα δημιουργούν στην κτηνοτροφία οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν

Τεράστια προβλήματα δημιουργεί στους κτηνοτρόφους η ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς, όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, υφαρπάζονται στην ουσία ιδιωτικές περιουσίες.

Αιτία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι γίνονται δασικές εκτάσεις, βοσκότοποι που για πολλά χρόνια δηλώνονται στο ΟΣΔΕ και βόσκουν τα ζώα. Σε δήλωσή του μάλιστα ο κ. Πεβερέτος καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τους χάρτες και να αναρτηθούν εκ νέου αφού προηγηθεί διάλογος με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και άλλων σχετικών φορέων.

Ο δήλωση του προέδρου του ΣΕΚ αναλυτικά:

«Πριν δύο μήνες περίπου, ( 3.2.2021) σε συνάντηση που είχε το Προεδρείο του ΣΕΚ με τους Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Αραμπατζή και κο Οικονόμου καθώς και για λίγο χρόνο με τον Υπουργό κο Λιβανό, στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας που καταθέσαμε, ένα από τα θέματα ήταν και η ανάρτηση των δασικών χαρτών, το οποίο  θέσαμε υπόψη  των Υπουργών και συζητήσαμε.

Στη νέα συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό κο Λιβανό στις 29.3.2021 παραδώσαμε τις αναλυτικές θέσεις  μας για τους δασικούς χάρτες και τις προτάσεις μας που απορρέουν από την πολύτιμη βοήθεια του Διευθυντή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών κου Παπαχρήστου Θωμά.

Ο ΣΕΚ επειδή θεωρεί ότι οι δασικοί χάρτες, όπως αναρτήθηκαν δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε κτηνοτρόφους και αγρότες, υφαρπάζοντας στην ουσία ιδιωτικές περιουσίες, κάνοντας δασικές εκτάσεις βοσκότοπους που πολλά χρόνια δηλώνονται στο ΟΣΔΕ και βόσκουν τα ζώα μας, αλλά το ίδιο συμβαίνει και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.  Επειδή σε λίγες μέρες ξεκινά η ενεργοποίηση δηλώσεων του ΟΣΔΕ, με την υφιστάμενη ανάρτηση δασικών χαρτών δεν μπορεί να γίνει.

Ήδη εδώ και πολλές ημέρες και με πρωτοβουλία του ΣΕΚ και ιδιαίτερα στελεχών του, έχουν ξεκινήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη που θίγεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως θίγονται τα Ιόνια Νησιά και άλλες περιοχές της χώρας (Χαλκιδική – Πελοπόννησος – Δωδεκάνησα).

Επειδή τα θέματα αυτά δεν μπορεί να θεραπευτούν με ενστάσεις και προσφυγές όσων έχουν αντιρρήσεις  (πολυδάπανες – πολύπλοκες), καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να αποσύρει τους συγκεκριμένους χάρτες, να γίνει διάλογος με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και άλλων σχετικών φορέων και αφού καταλήξουμε σε συμφωνία να αναρτηθούν εκ νέου οι δασικοί χάρτες.»

05 April 2021
Banner
Banner