«Greek-style γιαούρτι» μπορεί να παράγει όποιος θέλει – «ελληνικό γιαούρτι» μόνο η Ελλάδα, λέει η Κομισιόν

27 September 2016

«Greek-style γιαούρτι» μπορεί να παράγει όποιος θέλει – «ελληνικό γιαούρτι» μόνο η Ελλάδα, λέει η Κομισιόν

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου απέστειλε ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Β. Αντριουκαΐτις, απαντώντας σε αντίστοιχη επιστολή του κ. Αποστόλου με την οποία ο Έλληνας υπουργός εξέφραζε τη ρητή διαφωνία της χώρας μας στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία.

Όπως ανακοινώνει το ΥΠΑΑΤ, στην απαντητική του επιστολή ο κ. Αντριουκαΐτις υιοθετεί την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η ελληνική πλευρά και δηλώνει ρητά ότι η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα) και  ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών. Παρ’ όλα αυτά, ο Επίτροπος σημειώνει ότι ο όρος «greek-style γιαούρτι» είναι αποδεκτός από την Κομισιόν για προϊόντα που δεν προέρχονται από την Ελλάδα.

Στην επιστολή του ο Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων αναφέρει:

«1. H ονομασία “ελληνικό γιαούρτι” είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα). Ιδιαίτερα, η χρήση του όρου “Ελληνικό γιαούρτι”, για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα εξαπατούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, το να ονομάζεται γιαούρτι που δεν προέρχεται από την Ελλάδα ως “ελληνικό γιαούρτι” και να αναφέρει το αληθινό μέρος της παρασκευής του στην επισήμανση (π.χ. παράγεται στην Χ χώρα που είναι διαφορετική από την Ελλάδα), δεν είναι αρκετό για να αποφύγει ή να επανορθώσει τον παραπλανητικό χαρακτήρα του ονόματος “ελληνικό γιαούρτι” σχετικά με τη χώρα προέλευσης.

2. Όσον αφορά άλλες ονομασίες όπως “γιαούρτι ελληνικού τύπου” ή “γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ” ή “γιαούρτι ελληνικής συνταγής”, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχύ και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής. Η προοπτική να παραπλανήσουν τους καταναλωτές πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως επίσης και την παρουσίαση (π.χ. με εικόνες) και άλλες επιπλέον πληροφορίες που δίνονται με την επισήμανση των τροφίμων.

3. Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεισφέρει σε μια λύση σχετικά με την ονομασία “Ελληνικό γιαούρτι”, όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση Νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις Τσεχικές Αρχές».

Με αφορμή την επιστολή του Επιτρόπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου δήλωσε μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ότι ο Επίτροπος Υγείας, έχοντας και την εξουσιοδότηση του Επιτρόπου Γεωργίας, έκανε αποδεκτά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς επί της πρόθεσης της Τσεχίας να παράγει… ελληνικό γιαούρτι. «Αυτό αποτελεί μια πρώτη νίκη σε μια προσπάθεια υπεράσπισης ενός προϊόντος που είναι συνυφασμένο με την ελληνική ποιοτική παραγωγή» σχολίασε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «Έχουμε ζητήσει και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, παίρνοντας νέες πρωτοβουλίες, ώστε να μην υπάρξει έγκριση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό που ζητάει η Τσεχία. Δεν θα το αφήσουμε το θέμα, παρότι η απάντηση του Επιτρόπου είναι ένα σημαντικό βήμα. Θα το παρακολουθούμε σε όλα τα επίπεδα και σε οποιαδήποτε απόπειρα από πλευράς της Τσεχίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας θα είμαστε απέναντί τους».

«Κάποια θετική εξέλιξη» για τη φέτα

Στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση της συμφωνίας της Ε.Ε. με τον Καναδά μιλώντας για «κάποια θετική εξέλιξη» όσον αφορά την προστασία της φέτας. Θυμίζουμε ότι για την περίπτωση αυτή η Κομισιόν έδειξε… την κατανόησή της δεσμευόμενη ότι σε 5 χρόνια θα επιδιωχθεί η αναθεώρηση της συμφωνίας για να προστατευθεί η ελληνική φέτα. Σύμφωνα πάντως με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού: «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας βρεθήκαμε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, με συμφωνίες ουσιαστικά κλεισμένες που δεν υπεράσπιζαν επαρκώς τα ελληνικά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης όπως η φέτα. Η μάχη από την πλευρά μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν πάρα πολύ σκληρή ειδικά για τη συμφωνία με την Νότια Αφρική που ήταν η πρώτη που αντιμετωπίσαμε. Απειλώντας ακόμα και να μπλοκάρουμε τη συμφωνία, καταφέραμε να πάρουμε μια ρητή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία κατά τη μεταβατική 5ετή περίοδο της συμφωνίας θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησής της, ώστε να υπάρξει απόλυτη προστασία των ελληνικών προϊόντων περιλαμβανομένης της φέτας. Εκείνο που έχουμε ως εξέλιξη είναι ότι μια δέσμευση αντίστοιχη με της συμφωνίας της Νότιας Αφρικής έχουμε πλέον από την Κομισιόν και για τη συμφωνία του Καναδά. Και σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί η δυνατότητα αναθεώρησης της συμφωνίας εντός της μεταβατικής περιόδου. Θέλω να τονίσω ότι χρειάζεται επαγρύπνηση από εδώ και πέρα για όλες τις συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα πρέπει να μείνουμε ήσυχοι, αλλά αντίθετα να επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία των προϊόντων μας, αλλά και την αναθεώρηση των συμφωνιών που έχουν ήδη κλείσει».

27 September 2016
Banner
Banner