Brexit: Ελπίδες στο παρά πέντε για ευρω-βρετανική συμφωνία πριν την 1η Ιανουαρίου

10 December 2020

Brexit: Ελπίδες στο παρά πέντε για ευρω-βρετανική συμφωνία πριν την 1η Ιανουαρίου

Ο χρόνος μοιάζει να τελειώνει, όμως η Ευρ. Ένωση και το Ην. Βασίλειο εξακολουθούν να συζητούν, πέρα από κάθε χρονικό περιθώριο που είχε εξαρχής τεθεί, προκειμένου να υπάρξει μια τελική συμφωνία για το μέλλον των διμερών σχέσεων ύστερα από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Στη μάχη μπήκαν πλέον σε ανώτατο επίπεδο οι ηγεσίες των δύο μερών, ενώ μόλις σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα δήλωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. «Είχαμε μια ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πρόοδο όλων των εκκρεμών ζητημάτων. Κατανοήσαμε σαφώς τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνεχίζουν να απέχουν σημαντικά μεταξύ τους. Συμφωνήσαμε ότι οι ομάδες θα πρέπει να συνεδριάσουν εκ νέου αμέσως για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα βασικά αυτά ζητήματα. Θα καταλήξουμε σε μια απόφαση ώς το τέλος του Σαββατοκύριακου» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή κοινή δήλωση των συμπροέδρων της μικτής επιτροπής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την οποία έχει επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία «στους παρακάτω τομείς: στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου / σημεία εισόδου ιδίως σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στα ζώα, τα φυτά και τα παράγωγα προϊόντα, τις διασαφήσεις εξαγωγής, την προμήθεια φαρμάκων, την προμήθεια κρεάτων διατηρημένων με απλή ψύξη και άλλων τροφίμων στα σουπερμάρκετ, και διευκρίνιση σχετικά με την εφαρμογή των κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου».

Τα μέρη κατέληξαν επίσης σε καταρχήν συμφωνία όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η μικτή επιτροπή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ειδικότερα, αυτό αφορά τις πρακτικές ρυθμίσεις σχετικά με την παρουσία της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία όταν οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα διενεργούν εξακριβώσεις και ελέγχους βάσει του πρωτοκόλλου, τον καθορισμό κριτηρίων για τα εμπορεύματα ως προς τα οποία θα θεωρείται ότι δεν υφίσταται κίνδυνος να εισέλθουν στην ΕΕ όταν μετακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, την εξαίρεση των γεωργικών και αλιευτικών επιδοτήσεων από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, την οριστικοποίηση του καταλόγου των προέδρων του διαιτητικού οργάνου για τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, έτσι ώστε το διαιτητικό όργανο να μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί από το επόμενο έτος, καθώς και τη διόρθωση σφαλμάτων και παραλείψεων στο παράρτημα 2 του πρωτοκόλλου. Αυτή η καταρχήν συμφωνία και τα συνακόλουθα σχέδια κειμένων θα υποβληθούν πλέον στις αντίστοιχες εσωτερικές διαδικασίες στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, θα συγκληθεί πέμπτη τακτική συνεδρίαση της μικτής επιτροπής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για την επίσημη έγκρισή τους. Η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες και πριν από το τέλος του έτους.

[ Φωτογραφία από τον χρήστη Anthony Beck στο Pexels]

10 December 2020
Banner
Banner