Brexit: Χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., θα αυξηθούν σημαντικά οι τιμές, προειδοποιεί το βρετανικό λιανεμπόριο

13 July 2020

Brexit: Χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., θα αυξηθούν σημαντικά οι τιμές, προειδοποιεί το βρετανικό λιανεμπόριο

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εντός του Ιουλίου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ην. Βασιλείου προκειμένου να βρεθεί διέξοδος για το τοπίο των διμερών εμπορικών σχέσεων μετά το Brexit, φαίνεται ότι η ανησυχία εντείνεται.

Αιτία, η δυσκολία να βρεθεί ένας κοινός τόπος, όπως έγινε φανερό από τον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων του Ιουνίου. Το αδιέξοδο οδήγησε σε εντατικοποίηση των συνομιλιών εντός Ιουλίου, καθώς όλοι καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος τελειώνει. Υπενθυμίζουμε ότι την τελευταία ημέρα του 2020 λήγει η μεταβατική περίοδος που έχει οριστεί για την εξεύρεση κοινού τόπου στις εμπορικές σχέσεις των δύο μερών.

Είναι χαρακτηριστικός ο προβληματισμός που πρόσφατα διατυπώνει ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου στη Βρετανία. Οι αλυσίδες λιανικής προτρέπουν τους διαπραγματευτές να καταλήξουν σύντομα σε εμπορική συμφωνία, προειδοποιώντας για σημαντική αύξηση τιμών αν επιβληθούν δασμοί στα προϊόντα της Ε.Ε. που εισάγονται στη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι το 80% των εισαγωγών τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από την Ε.Ε. Τον περασμένο Μάιο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε τους νέους δασμούς που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 εάν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία. Χαρακτηριστικά, στο 85% των τροφίμων που εισάγονται από την Ε.Ε. θα εφαρμοστούν δασμοί άνω του 5% (π.χ. στον βοδινό κιμά 48%). Ο μέσος δασμός για τα τρόφιμα που εισάγονται από την Ε.Ε. θα είναι πάνω από 20%. Στο πλαίσιο αυτό, και όπως δηλώνουν οι αλυσίδες λιανεμπορίου, δεν μπορούν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος, συνεπώς το κοινό θα βρεθεί αντιμέτωπο με αυξημένες τιμές.

Με τον χρόνο να τελειώνει, «η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους καταναλωτές και να επιτύχει μια συμφωνία που θα αποφεύγει τους δασμούς και θα ελαχιστοποιεί τις συνέπειες των μη δασμολογικών φραγμών» λένε οι αλυσίδες λιανεμπορίου της Βρετανίας.

13 July 2020
Banner
Banner