Μπόλαρης: Υποδειγματική η ελληνοβελγική συνεργασία στο χώρο των τροφίμων

09 September 2016

Μπόλαρης: Υποδειγματική η ελληνοβελγική συνεργασία στο χώρο των τροφίμων

Story Highlights

  • Τα προϊόντα που προβλήθηκαν ήταν το ποιοτικό κρέας του μαύρου χοίρου και παραγόμενα από το κρέας αυτό αλλαντικά, το περίφημο αυγοτάραχο και φιλέτα ψαριών, ποιοτικά ρύζια και όσπρια, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, τσάι Ολύμπου, οίνοι, βραβευμένη φέτα και μανούρι και μέλι

Related Articles

Η εκδήλωση Hellenic Excellence Gastronomic Culture που αναδεικνύει τη συνεργασία ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων και Βέλγων μεταποιητών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο Beringen του Βελγίου, με στόχο την παρουσίαση και προώθηση υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων στη βελγική αγορά.

Τα προϊόντα που προβλήθηκαν ήταν το ποιοτικό κρέας του μαύρου χοίρου και παραγόμενα από το κρέας αυτό αλλαντικά, το περίφημο αυγοτάραχο και φιλέτα ψαριών, ποιοτικά ρύζια και όσπρια, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, τσάι Ολύμπου, οίνοι, βραβευμένη φέτα και μανούρι και μέλι.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, οι εταιρίες:

- Φάρμα Φωτιάδη (Μαύρος χοίρος Ολύμπου)
- Τρικαλινός (Αβγοτάραχο, φιλέτο ψαριών)
- Φάρμα Βοιωτίας (Χοιρινό κρέας)
- Αγροτυπ (Ρύζια, όσπρια, σπορέλαια, ζυμαρικά)
- Olio Greco A.E. (Ελαιόλαδο)
- ΜελοΔΙΑΣ (Μέλι Ανθέων και Κωνοφόρων)
- PASTA METAXA (Φρέσκα ζυμαρικά)
- Κτήμα Αλθαία (Τσάι Ολύμπου)
- Μπαμπατζίμ (Οίνοι και Αποστάγματα)
- Κτήμα Κούρτη –Οινόβιον (Οίνος)
- Κτήμα Χρυσοστόμου (Οίνος)
- Δρυμώνας ΕΠΕ (Eleon Gi – ελιές)
- Τυροκομείο Αρβανίτη (Τυριά)

Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων παρουσιάστηκαν εκτενώς και εμπεριστατωμένα από τους Βέλγους διοργανωτές και τον κ. Luc Carmans, Πρόεδρο της μεγάλης φλαμανδικής εταιρείας μεταποίησης και εμπορίας κρεάτων, NV Carmans E. & L.

Σημειώνεται ότι τo Hellenic Excellence Gastronomic Culture τελούσε υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πραγματοποιήθηκε σε ειδικά προετοιμασμένο χώρο της μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων χοντρικής πώλησης VAN ZON, ενώ παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος κατά το χαιρετισμό του συνεχάρη τόσο τους Έλληνες παραγωγούς, όσο και τις βελγικές επιχειρήσεις για την πρωτοβουλία. Σημείωσε επιπλέον την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές τα τελευταία 4.000 χρόνια λόγω της ποιότητάς τους. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα εισαγωγικά κείμενα της ελληνικής και ευρωπαϊκής γραμματείας την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, στους ανοιχτούς ορίζοντες του ελληνικού πνεύματος, στους θαλασσινούς ορίζοντες που περιγράφει ο Όμηρος. Επισήμανε τις περιγραφές της ελληνικής αγροδιατροφής από τον Όμηρο και τις αναφορές του στο εξαιρετικό ελαιόλαδο, το κρασί, την φέτα και το ποιοτικό κρέας του μαύρου χοίρου. Ο κ. Μπόλαρης υπογράμμισε τη σταθερή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίζει κάθε προσπάθεια για προώθηση των ποιοτικών προϊόντων μας, που ενσωματώνουν καινοτομίες, πιστοποιούν την ποιότητα και έχουν στρατηγική εξωστρέφειας. Τόνισε ότι η παρούσα εκδήλωση Ελλήνων και Βέλγων επιχειρηματιών και η συνεργασία τους είναι υποδειγματική, άξια προς μίμηση και σε άλλους τομείς, τονίζοντας ότι η σημερνή εκδήλωση θέτει τη βάση μιας μακρόπνοης συνεργασίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε όλη την ημέρα με γευσιγνωσία των ελληνικών προϊόντων, την οποία προετοίμασαν ομάδα Ελλήνων μαγείρων που προσκλήθηκαν για τον σκοπό αυτό, με μεγάλη προσέλευση από προσκεκλημένους Βέλγους εστιάτορες και ξενοδόχους. Το γεγονός τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί ομογενείς, αλλά και η Ελληνίδα Πρέσβυς στο Βέλγιο, Ελευθερία Γαλαθιανάκη, ο ομογενής βουλευτής της Περιφέρειας Βρυξελλών Χρήστος Δουλκερίδης (Κόμμα Οικολόγων και πρώην Υπουργός Οικισμού και Τουρισμού στο ομόσπονδο κρατίδιο των Βρυξελλών στο Βέλγιο) και ο Πρόεδρος του Ομίλου VAN ZON, Willy Naessens της εταιρίας Willy Naessens Group, μίας από τις μεγαλύτερες βελγικές επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων, θυγατρική του οποίου είναι και η αλυσίδα VAN ZON. Παραβρέθηκαν επίσης η επικεφαλής του αγροτικού τομέα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευφροσύνη Μπουσίου, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του βελγο-ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Ακριτίδης και Νικόλαος Κορογιαννάκης αντίστοιχα, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Βελγίου, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βελγίου, Αθηναγόρας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών της Θεσσαλονίκης, Δρ Αναγνώστης Αργυρίου, ο Paul Peeters, Διευθύνων Σύμβουλος της Naessens food production, ο Erik Carmans της εταιρίας Carmans NV (διανομέας προϊόντων), ο Marion Van Zon των super markets Van Zon μέσω των οποίων θα διατίθενται (προς το παρόν) τα προϊόντα.

09 September 2016
Banner
Banner